Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Υποκρισία - ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα



Έχουμε άλλες φορές μιλήσει για τον καταστροφικό ρόλο που το χρήμα παίζει στις ανθρώπινες κοινωνίες και σε μελλοντικά άρθρα θα ασχοληθούμε περισσότερο με το θέμα.

Επειδή σε πάρα πολλούς είναι δύσκολο έως αδιανόητο να φανταστούν μια κοινωνία χωρίς χρήμα θα παραθέσω μια πρόταση που γυρίζει και διαμορφώνεται στο μυαλό μου εδω και λίγους μήνες η οποία  εαν ποτέ εφαρμοζόταν θα εξάλειφε την αδικία που συμβαίνει στις χαμηλά αμειβόμενες ομάδες ανθρώπων δηλαδή συνταξιούχων και μισθωτών οι οποίοι λόγω ανικανότητας του κράτους να πάρει φόρους από άλλες ομάδες που μπορούν να φοροδιαφύγουν κάθε τόσο ανατρέχει στους χαμηλόμισθους μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη χαμηλό τους εισόδημα.

Επίσης με την λύση που θα υποδείξω δεν θα υπάρχει κανενός είδους φοροδιαφυγή από κανέναν, οι πολιτικοί δεν θα μπορούν να πάρουν μίζες , κανείς δεν θα μπορεί να δώσει ή να δεχτεί φακελάκι, η διαφθορά στον δημόσιο τομέα αλλά και σ’ όλη την κοινωνία θα εξαλειφθεί.

Ακούγεται περίεργο και εξαιρετικά δύσκολο? Κι ‘όμως είναι απλούστατο και εφαρμοσμένο μάλιστα από τις τράπεζες από τότε που τα computers μπόρεσαν να μεταφέρουν τα πρώτα bits πληροφορίας.

Θα γίνω παρακάτω πιο σαφής.

Το κράτος αναλαμβάνει να παράσχει σε όλους τους πολίτες μια κάρτα ίδια με τις πιστωτικές κάρτες των τραπεζών. Μέσα στην κάρτα θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία της κάρτας που υπάρχουν στην αστυνομική ταυτότητα.

Όλα τα μετρητά που ο εκάστοτε πολίτης έχει εκείνη την στιγμή που θα παραλάβει την κάρτα θα πρέπει να κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό οποιασδήποτε τράπεζας. Με την κατάθεση των μετρητών το αντίστοιχο ποσό πιστώνεται ηλεκτρονικά στην κρατική του κάρτα.

Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί για τους πάντες δεν θα υπάρχει χρήμα (νόμισμα ή χαρτονόμισμα) στην αγορά πλέον και όλοι οι πολίτες θα έχουν στην κατοχή τους την ειδική αυτή κάρτα.

Καμία οικονομική δοσοληψία δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς την κάρτα και όλα τα χρήματα που μεταφέρονται θα μεταφέρονται ηλεκτρονικά είτε πιστώνοντας είτε χρεώνοντας την κάρτα.

Η ηλεκτρονική διαχείριση της ειδική κάρτας θα γίνεται από το υπουργείο οικονομικών το οποίο θα έχει real time online ενημέρωση για όλες τις αγορές – πωλήσεις που γίνονται στην επικράτεια.

Συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που επιτελούν λειτούργημα θα έχουν αυστηρότερο έλεγχο. Για παράδειγμα οι κινήσεις πολιτικών, δικαστικών, διευθυντών δημοσίων οργανισμών και άλλων θα παρουσιάζονται real time online στο internet έτσι όλοι να μπορούν να δούν την κίνησή τους και τυχόν (αν και πάρα πολύ δύσκολο πλέον) ατασθαλίες.

Αποτελέσματα μια τέτοια πολιτικής κίνησης.

Η φοροδιαφυγή μηδενίζεται κανείς δεν θα μπορείς να κινήσει «μαύρο χρήμα» αφού όλα καταγράφονται συνεχώς και δεν μπορεί να γίνει συναλλαγή «κάτω από το τραπέζι» αφού νομίσματα και χαρτονομίσματα δεν υπάρχουν γιατί έχουν αντικατασταθεί από την ειδική κάρτα.

Δεν είναι δυνατή η μίζα ή δωροδοκία

Λόγω της πλήρους καταγραφής της παραοικονομίας τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν πάρα πολύ είναι επομένως αναμενόμενο να μειωθεί η φορολογία σε όλους ιδίως όμως στους χαμηλόμισθους.

Το σύστημα θα είναι απολύτως δίκαιο και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο καθένας θα πληρώνει πραγματικά αυτό που του αναλογεί.

Η όλη ιδέα είναι απλή , εφαρμόσιμη , άμεσα και αν συμφωνείτε θα ήταν καλό για όλους να την προωθήσετε.

Όσο για τους πολιτικούς? Χαχα εκεί περιμένω να ανατριχιάσουν και μόνο στην διατύπωση της ιδέας πόσο μάλλον στην εφαρμογή της , αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βρεθεί πραγματικά ένας πατριώτης που θα θέλει δικαιοσύνη στην πράξη και όχι στα λόγια.

Ελπίζοντας λοιπόν.....

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

"Η τελευταία σας ελπίδα " - μήνυμα από τα κορόϊδα...


Με την είδηση πως ο Μαντέλης πήρε μίζα 200,000 μάρκα και τα δύο μεγάλα κόμματα έσπευσαν να μας πείσουν για τις καλές τους προθέσεις και για το πόσο αποφασισμένοι είναι να σταματήσουν σε όλους τους τομείς τα φαινόμενα διαφθοράς.

Έτσι ο κ Σαμαράς πρώτη φορά δημόσια μίλησε για τις «συμπεριφορές» των «δικών του» κακών παιδιών και από την άλλη πλευρά το ίδιο και σε όλους τους τόνους και ο πρωθυπουργός (επίτηδες δεν είναι το πρώτο γράμματα κεφαλαίο).

Κύριοι μπορεί να είμαστε ένα έθνος αμόρφωτων, μπορεί να είμαστε ένα έθνος «παρτάκηδων» που δίνουμε σημασία μόνο όταν το «κακό» φτάσει στην πόρτα μας, μπορεί να είμαστε ένα έθνος του «αφρού» της επιφάνειας που δεν εμβαθύνει παρά μόνο στις υποθέσεις των απογευματινών σειρών των τηλεοράσεων, ΑΛΛΑ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ (κατά παράδοση).

200.000 μάρκα = 100.000 ευρώ σύμφωνα με τους Γερμανούς οι μίζες που δόθηκαν σε έλληνες ήταν γύρω στα 90.000.000 ευρώ. Άρα ρωτάμε που είναι τα υπόλοιπα 89.900.000 ευρώ πέρα από αυτά που πήρε ο Μαντέλης?

Είναι δυνατόν να νομίζετε πως αρκεί μια δημόσια κατακραυγή για τα στελέχη σας για να καταλαγιάσει το αίσθημα της αδικίας που νιώθει ο μέσος Έλληνας?

Είναι δυνατόν να νομίζετε πως πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι εξαίρεση η μίζα στους πολιτικούς και περιορίζεται σε 4-5 άτομα?

Είναι δυνατόν να νομίζετε πως πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν μίζες σε όλες τις δοσοληψίες του κράτους με επιχειρήσεις?

Είναι δυνατόν να νομίζετε πως ξεχνάμε πόσο έχουν υπερτιμολογηθεί τα πάντα σ’ αυτή την χώρα?

Λυπάμαι ΑΥΤΗ την φορά θα σας ενημερώσω πως δεν θα περάσει έτσι εύκολα, το ποτήρι ξεχείλισε και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Το λαϊκό ξέσπασμα είναι δεδομένο όσο δεδομένη είναι και η επερχόμενη χρεωκοπία μας και τότε θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Εκτός!
Εκτός!
Εκτός!

Αν πραγματικά εννοείτε όσα λέτε (πράγμα για το οποίο όλοι αμφιβάλουμε), οπότε θα φανεί.

Ελπίζουμε ακόμα μια φορά αφού ως γνωστό η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Προσέξτε όμως αν αυτή η ελπίδα πεθάνει μην πείτε πως δεν σας τα λεγα….. θα είναι πλέον αργά για εσάς.

εμείς τα κορόϊδα.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το κέρδος εναντίον της τεχνολογίας

Μια φαινομενικά απλή συσκευή αντιβαρύτητας με αντίστροφους μαγνήτες μπορεί να δώσει ενέργεια πρακτικά για πάντα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Όσο όμως ζούμε σε κοινωνίες που ο στόχος είναι το κέρδος και το χρήμα δεν υπάρχει ελπίδα αυτές οι ανακαλύψεις να έρθουν στην επιφάνεια αφού καταργούν το κέρδος από το κατεστημένο σύστημα.

Στην καλύτερη περίπτωση θα αγοραστούν απο κάποια πολυεθνική και θα θαφτούν με σκόπο την μη εφαρμογή τους από τους εφευρέτες τους.

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Η κρίσιμη κρίση


Η Μητέρα των κρίσεων - το ΚΡΑΧ του 1929 που πολλοί αναφέρουν στις μέρες μας και η Μεγαλη Υφεση της δεκαετίας του ‘30, ουσιαστικά δεν τερματίστηκε ποτέ. Απλά εξαφανίστηκε μέσα στην κινητοποίηση για τον πόλεμο. Τάδε έφη ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέηθ

Μόνο στις ΗΠΑ σε αριθμούς μετά το Κραχ έχουμε τα εξής :

12.000.000 έμειναν άνεργοι.

12.000 έχαναν τη δουλειά τους κάθε μέρα.
20.000 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση.

1616 τράπεζες πτώχευσαν.

1 στους 20 γεωργούς ξεσπιτώθηκαν.

23.000 αυτοκτονίες σημειώθηκαν σ' ένα χρόνο, αριθμός ρεκόρ.

οι μειώσεις του ρυθμού ανάπτυξης, οι οποίες συνοδεύονται με αύξηση της ανεργίας, ονομάζονται οικονομικές υφέσεις. Όταν η οικονομία συνέρχεται από την ύφεση και αρχίζει να αναπτύσσεται και πάλι (π.χ. το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 2% το χρόνο, με συνέπεια να αρχίζει να υποχωρεί η ανεργία η οποία αυξήθηκε στην περίοδο της ύφεσης) λέμε ότι ήρθε η ανάκαμψη. Όπως είδαμε και προηγουμένως, τα τελευταία διακόσια και πλεόν χρόνια, η διεθνής οικονομία περνάει από την ύφεση στην ανάκαμψη και κατόπιν και πάλι στην ύφεση. Αυτή η ακολουθία ονομάζεται οικονομικός κύκλος.

Το Νοέμβρη του 1923 ένα καρβέλι ψωμί στοίχιζε στο Βερολίνο 428 δισεκατομύρια μάρκα. Και να τα είχε κάποιος, θα χρειαζόταν ένα καρότσι για να τα κουβαλήσει στον φούρνο της γειτονιάς! Πώς συνέβη αυτό; Εάν δούμε τα στατιστικά στοιχεία της εποχής παρατηρούμε ότι η συνολική ποσότητα μάρκων στη Γερμανική Δημοκρατία της Βαϊμάρης (η ονομασία με την οποία είναι γνωστή η Γερμανία από το 1918 μέχρι την άνοδο των Ναζί στην εξουσία) αυξήθηκε από 33 δισεκατομύρια το 1918 σε 608 τετράκις εκατομύρια το 1923. Βέβαια είναι προφανές ότι αυτή η κρίση του Γερμανικού νομισματικού συστήματος είχε να κάνει με το γεγονός ότι το 1918 η Γερμανία έχασε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμου, παραδόθηκε και υποχρεώθηκε να πληρώνει βαρύτατες πολεμικές αποζημιώσεις.

Όμως είναι εξ ίσου προφανές ότι οι κρίσεις υπερ-πληθωρισμού (σαν αυτή που κατέστρεψε το Γερμανικό νομισματικό σύστημα στη δεκαετία του 1920) δεν εξηγούνται από τις πολεμικές ήττες. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπερνούσε κατά μέσο όρο το 40% ενώ στο Ισραήλ έφτασε το 116% και στη Βραζιλία το 199%. Αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες ο πληθωρισμός άγγιξε το 20% στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Τέτοιες βίαιες αλλαγές στο επίπεδο των τιμών υποδηλώνουν πως κάτι δεν πάει καλά με την οικονομία. Αντικατοπτρίζουν κρίσεις του οικονομικού συστήματος.

Γιατί θεωρείται ο πληθωρισμός ένδειξη κρίσης μιας οικονομίας; Θεωρητικά, από μόνος του ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα. Αν για παράδειγμα κάθε μήνα όλες οι τιμές, οι μισθοί, τα ενοίκια, τα κέρδη, οι αποσβέσεις, οι συντάξεις, τα επιδόματα κλπ. ανεβαίνουν κατά 1%, τότε ο ετήσιος πληθωρισμός θα ισούται με 12% και δεν θα αλλάζει τίποτα το πραγματικό (ή το ουσιαστικό) εφόσον η παραγόμενη ποσότητα προϊόντων, η απασχόληση, και οι επενδύσεις (ως ποσοστό του ΑΕΠ) παραμένουν στο ίδιο επίπεδο. Το μόνο που θα αλλάζει είναι η ονομαστική (αλλά όχι η πραγματική/σχετική) αξία του κάθε τι, π.χ. των συντάξεων, των πορτοκαλιών κλπ). Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι κρίσεις του νομισματικού συστήματος συνήθως σημαίνουν ότι όλα αυτά τα πραγματικά μεγέθη δεν παραμένουν στο ίδιο επίπεδο αλλά αντίθετα «υποφέρουν» και αυτά.

Για παράδειγμα, από το 1929 μέχρι το 1933 το επίπεδο τιμών στις ΗΠΑ έπεσε κατά 25%. Ένα φαινόμενο που είναι το αντίθετο ακριβώς του πληθωρισμού. Τί το κακό έχει η πτώση των τιμών; Εάν ήταν απλώς να πέφτουν οι τιμές δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Εάν όμως δούμε τι συνέβη στην παραγωγή, στο ΑΕΠ, των ΗΠΑ θα ξαφνιαστούμε: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ το 1929 ανερχόταν στα 104.4 δισεκατομύρια δολάρια. Την επόμενη χρονιά έπεσε στα 95.1 δισεκατομύρια. Το 1933 είχε καταβαραθρωθεί στα 74.2 δισεκατομύρια.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η παραγωγή των ΗΠΑ είχε μειωθεί κατά 29%! Όλη η ανάπτυξη που χρειάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες σκληρής δουλειάς, εξανεμίστηκε μέσα σε μερικά χρόνια. Ταυτόχρονα η ανεργία ανήλθε από το 3.1% μόλις του εργατικού δυναμικού της χώρας το 1929 στο 24.7% το 1933. Σε προηγούμενα κεφάλαια (βλέπε Κεφάλαιο 9) αναφερθήκαμε σε αυτή την κρίση ως την Μεγάλη Κρίση του Μεσοπολέμου ή της δεκαετίας του 1930. Πράγματι, η κρίση αυτή ήταν τεράστια και πήρε πολύ γρήγορα παγκόσμιες διαστάσεις.

Στη Βρετανία οι τιμές έπεσαν και εκεί μεταξύ του 1929 και του 1933 κατά 8% περίπου και η ανεργία ανέβηκε, την ίδια εποχή, από το 7.2% στο 13.9%. Στην Γερμανία η ανεργία που το 1929 ανερχόταν στο 5.9%, το 1933 άγγιξε το 15%. Στη Δανία από 8% το 1929 πετάχτηκε στο 14.5% το 1933. Στον Καναδά και στην Αυστραλία οι αντίστοιχες αυξήσεις οδήγησαν την ανεργία από το 2.9% και το 8.2% το 1929 στο 19.3% και στο 17.4% αντίστοιχα το 1933. Ακόμα και στο Βέλγιο, που ουσιαστικά δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ανεργίας το 1929 (ποσοστό 0.8%), το 1933 η ανεργία βρισκόταν στο 10.3% του εργατικού δυναμικού. Πράγματι επρόκειτο για μια κρίση τεραστίου βάθους και έκτασης. (1)

στις 29 Οκτωβρίου του 1929 οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βυθίζονται. Συνεχίζουν την πτώση τους χωρίς έλεγχο για ένα μήνα. Η πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές οδηγεί σε πτώση στην αγορά των ακινήτων. Μέσα σε ένα μήνα καταρρέουν όλες οι αγορές και οι μετοχές των χρηματιστηρίων δεν έχουν πλέον κανένα αντίκρισμα. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η ανάπτυξη των προηγούμενων ετών έχει στηριχτεί πάνω σε μια μεγάλη φούσκα. Μέχρι το 1931 είχαν χρεοκοπήσει 2.500 Τράπεζες και δύο χρόνια αργότερα ο αριθμός είχε αγγίξει τις 5.000. Η τότε Αμερικάνικη κυβέρνηση δεν στηρίζει τους πολίτες, των οποίων οι οικονομίες έχουν εξανεμιστεί αλλά τις Τράπεζες. Η ύφεση επεκτείνεται, με κάποια καθυστέρηση, το 1933 - 1934, σε όλες τις τότε βιομηχανοποιημένες χώρες στον κόσμο. Τη λύση έρχεται να δώσει ο πόλεμος και η Κυβέρνηση Ρούσβελτ, η οποία επενδύει πολλά εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας και δημιουργεί έτσι νέες θέσεις απασχόλησης. Η κρίση για κάποιες χώρες κράτησε μέχρι τα τέλη του 1930 και για άλλες μέχρι τις αρχές του 1940.

Καθώς η Ιστορία εξελίσσεται οι κρίσεις επανέρχονται για να συγκλονίσουν πάλι συθέμελα τη παγκόσμια οικονομία.

Οι πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970

Μετά τον πόλεμο οι περισσότερες οικονομίες γεύτηκαν τη μακρύτερη περίοδο ανάπτυξης στην ιστορία των κοινωνιών της αγοράς. Από το 1950 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’70 οι οικονομίες αναπτύσσονταν με χαμηλά ποσοστά ανεργίας και πληθωρισμού.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 έκαναν την εμφάνισή τους δύο πετρελαϊκές κρίσεις. Αυτές έφεραν στο προσκήνιο το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή τη συνύπαρξη πληθωρισμού και αυξημένης ανεργίας. Ως επίσημη ημερομηνία έναρξης της πρώτης κρίσης καταγράφεται η 17η Οκτωβρίου του 1973, όταν τα μέλη του OAPEC (Οργανισμού Αραβικών Χωρών - Εξαγωγέων Πετρελαίου Oργανισμού Aραβικών Πετρελαιοπαραγωγών Kρατών) ανακοίνωσαν ότι δεν θα προμήθευαν πλέον με πετρέλαιο τις χώρες που υποστήριξαν το Ισραήλ στη διαμάχη του με τη Συρία και την Αίγυπτο. Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονταν οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι τους στη Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία.

Παράλληλα, τα μέλη του OPEC (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών χωρών) συμφώνησαν να εκμεταλλευτούν την επιρροή τους στο μηχανισμό καθορισμού της τιμής του πετρελαίου, έτσι ώστε να αυξηθεί η τιμή του παγκοσμίως. Ετσι, η εξάρτηση του βιομηχανοποιημένου κόσμου από το αργό πετρέλαιο και ο κυρίαρχος ρόλος του OPEC ως παγκόσμιου προμηθευτή, οδήγησαν σε δραματικά πληθωριστικές αυξήσεις τιμών, ενώ ήταν κατασταλτικές για την οικονομική δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά, οι στοχευμένες χώρες ανταποκρίθηκαν βρίσκοντας νέες πρωτοβουλίες για να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τις παραπάνω χώρες. Παρά τις προσπάθειες των αραβικών κρατών να καταδείξουν την ενεργειακή εξάρτηση της Δύσης, μπορεί να υποστηριχθεί ότι τελικά διαπραγματεύονταν διπλωματικά οφέλη για την ολοένα και αυξανόμενη εξάρτηση από τη Δύση για οικονομική και στρατιωτική ασφάλεια. Η έντονη αντίδραση από τις ΗΠΑ, τη Δυτική Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Σοβιετική Ενωση, καθώς και η εισροή νέου πετρελαϊκού πλούτου, είχαν επικίνδυνες συνέπειες για τα αραβικά κράτη κατά τα έτη μετά το 1973 και το εμπάργκο του OPEC. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου άνοιξαν νέους δρόμους προς αναζήτηση ενέργειας, φτάνοντας μέχρι την Αλάσκα, τη Βόρειο Θάλασσα, την Κασπία Θάλασσα και τον Καύκασο.

Εξι χρόνια μετά, το 1979, ακολούθησε η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση. Εκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, στον απόηχο της ιρανικής επανάστασης. Μετά την πολιτική κρίση και τον Ayatollah Khomeini να ανακτά τον έλεγχο του Ιράν, οι διαμαρτυρίες γκρέμισαν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν. Παρόλο που το νέο καθεστώς επανέλαβε τις εξαγωγές πετρελαίου, ήταν ασυνεπείς και λιγότερες οδηγώντας τις τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη.

Οι χώρες του OPEC για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, αύξησαν την παραγωγή τους και η συνολική απώλεια έφτασε στο 4%. Ωστόσο, επικράτησε ένας διαδεδομένος πανικός που ανέβασε την τιμή πολύ περισσότερο από όσο θα αναμενόταν. Μετά το 1980 οι τιμές του πετρελαίου έπεφταν για έξι συνεχόμενα έτη και κορυφώθηκαν το 1986 με μία πτώση 46%. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και της υπερβολικής παραγωγής, οδηγώντας τον OPEC στο να χάσει την ενότητα του.

Η «Μαύρη Δευτέρα» του 1987

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και σχεδόν μία δεκαετία μετά την τελευταία κρίση παρατηρήθηκε μία σημαντική οικονομική ανάκαμψη. Οι οικονομίες αναπτύχθηκαν και πάλι, ο πληθωρισμός υποχώρησε και τα χρηματιστήρια έζησαν μεγάλες δόξες. Η ταχύτατη πτώση των μετοχών που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του ’87, έφερε μνήμες από τον Οκτώβριο του ’29. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου του 1987 ο δείκτης Dow Jones έχασε το 22% της αξίας του μέσα σε λίγες ώρες, δίνοντας το έναυσμα για ένα μαζικό ξεπούλημα μετοχών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Τα αίτια της κρίσης προκύπτει ότι ήταν οικονομικοπολιτικά. Τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο ήταν δυσμενή. Παράλληλα, οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό ήταν αρνητικές, καθώς ο πρόεδρος Reagan δεν ήταν σε θέση, για λόγους υγείας, να ελέγχει την κατάσταση στις ΗΠΑ και η κρίση στον Περσικό Κόλπο κλιμακωνόταν.

Οσον αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρατηρήθηκε πρωτοφανής πτώση των τιμών των μετοχών, ενώ έμεινε κλειστό από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου του 1987. Ωστόσο, ακόμα και όταν άνοιξε, η πτώση εξακολούθησε να είναι σημαντική και η προσφορά καταιγιστική. Η απογοήτευση ήταν διάχυτη στους επενδυτές. Ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, κατηγορούσε τις ΗΠΑ για την κρίση και στη Βουλή οι κατηγορίες εκτοξεύονταν κατά πάντων.

Βέβαια, αυτή τη φορά ο αντίκτυπος της κρίσης δεν ήταν τόσο δραματικός όσο το 1929. Η αμερικανική οικονομία ήταν πλέον πιο ισχυρή και ανθεκτική σε τέτοιου είδους «χτυπήματα». Επιπλέον, η επέμβαση της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, με τη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων ρευστού στην αγορά, υπήρξε καθοριστική. Με αυτόν τον τρόπο επωφελήθηκαν οι τράπεζες, μείωσαν τα επιτόκια και έδωσαν σημαντικά δάνεια στις μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, θεωρείται ότι η εν λόγω κρίση σήμανε τη νέα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε την περίοδο 1989-1992 στην παγκόσμια οικονομία.

1997: η κρίση στις ασιατικές «τίγρεις»

Μέχρι το 1997 χώρες της Ασίας, όπως η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία γνώριζαν μια ραγδαία ανάπτυξη. Οι επενδύσεις που προσέλκυαν έφταναν στο ήμισυ των συνολικών επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ιαπωνικές τράπεζες και αμερικανικοί οργανισμοί επένδυσαν σε αυτές, χωρίς να ανησυχούν για τα κέρδη τους, καθώς τα τοπικά νομίσματα ήταν προσκολλημένα στο δολάριο.

Ωστόσο, ο ξέφρενος ρυθμός των επενδύσεων και τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό των ασιατικών χωρών είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο. Με την εγκατάλειψη της εν λόγω ισοτιμίας ακολούθησε ραγδαία πτώση στα χρηματιστήρια και στις τιμές των οικοδομικών επιχειρήσεων που ανθούσαν μέχρι τότε. Ενδεικτικό είναι ότι το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 64% κατά την περίοδο 1997-1998.

Οι επιπτώσεις της κρίσης παρέμειναν μέχρι και το 1998. Στις Φιλιππίνες η ανάπτυξη άγγιξε το μηδέν. Μόνο η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν απέφυγαν τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η κρίση δεν τις άγγιξε. Ωστόσο, μέχρι το 1999 τα σημάδια ανάκαμψης στις οικονομίες της Ασίας άρχισαν να γίνονται εμφανή.

2000: Η «φούσκα» των μετοχών υψηλής τεχνολογίας

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, οι εταιρείες του internet βρέθηκαν στο απόγειο τους. Η τάση για επένδυση σε μετοχές υψηλής τεχνολογίας ήταν γενικευμένη. Το φαινόμενο κορυφώθηκε τον Ιανουάριο του 2000, όταν η AOL εξαγόρασε με το αστρονομικό ποσό των 200 δισ. δολαρίων τον όμιλο Time Warner. Το Μάρτιο του 2000 ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έφτασε το ιστορικό του υψηλό άνω των 5.000 μονάδων. Η φούσκα έσκασε, με το δείκτη Nasdaq να χάνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2002 το 78% της αξίας του.

Ως κύρια αίτια αυτής της πτώσης θεωρούνται οι υπερτιμημένες μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αλλά και η διαφθορά των εταιρειών μιας και πολλές από αυτές δήλωναν κέρδη υψηλότερα του πραγματικού. Συχνά επίσης, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές έδιναν θετικές εισηγήσεις για μετοχές εταιρειών που είχαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία ήταν ευρύτερες. Η πτώση ήταν απότομη, οι επενδύσεις «πάγωσαν» και η 11η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε τη χαριστική βολή. Η Fed όμως παρενέβη εγκαίρως, μειώνοντας διαδοχικά τα επιτόκια και βοηθώντας τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να ανακάμψει.

2007: Η κρίση των subprimes

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2007 οι ΗΠΑ είδαν για άλλη μια φορά την οικονομία τους να συρρικνώνεται. Μία νέα λέξη άρχισε να απασχολεί όσους ασχολούνται με τα οικονομικά: τα subprimes δάνεια. Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια που χρηματοδοτούν πέραν του 100% της αξίας του ακινήτου, καθώς επίσης και δάνεια με υψηλότερο επιτόκιο σε μη φερέγγυους δανειολήπτες. Αυτό σημαίνει ότι χορηγούνταν σε δανειολήπτες με μεγάλη πιθανότητα να μην μπορέσουν να τα αποπληρώσουν, είτε γιατί έχουν χαμηλό εισόδημα, είτε γιατί δεν έχουν μόνιμη εργασία. Επιπλέον, οι τόκοι είναι εξαιρετικά υψηλοί αλλά και κυμαινόμενοι, δίνοντας το έναυσμα δημιουργίας ενός κερδοσκοπικού συστήματος γύρω από αυτά. Με μόνο στόχο την επίτευξη κέρδους, τα δάνεια χορηγήθηκαν στα αμερικανικά νοικοκυριά, χωρίς προηγουμένως οι τράπεζες να ελέγξουν τη δυνατότητα αποπληρωμής τους. Αυτό σε συνδυασμό με την κρίση της αγοράς ακινήτων και την πτώση των τιμών επέφερε μία γενικευμένη κρίση. Ακολούθησαν κατασχέσεις σπιτιών και χιλιάδες εξώσεις. Η πώληση αυτών απλά επιδείνωσε την κατάσταση. Μέσα από αλυσιδωτές αντιδράσεις η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θεωρήθηκε πλέον δεδομένη.

Οι ανησυχίες όμως, έχουν εξαπλωθεί και στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές. Το αποτέλεσμα είναι οι κεντρικές τράπεζες να διοχετεύουν δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια σε αυτές. Το συνολικό ύψος της ζημίας για το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς αποτιμάται σε πάνω από 400 δισ. ευρώ.(3)

Και για να ολοκληρώσουμε αυτή την αναδρομή στις οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε και να προετοιμαστούμε για το τι εξυπηρετεί και που πραγματικά οδηγεί η σημερινή κρίση παραθέτουμε το άρθρο του Newsweek το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο στο σχετικό link

Depression 2010?
The crisis in Greece is starting to revive eerie memories of the 1930s.
Οικονομική κρίση 2010
Η κρίση στην Ελλάδα αρχίζει να επαναφέρει παλιές αναμνήσεις του 1930

Στο άρθρο αυτό σημειώνω τη πρόταση " It is that painful and once unthinkable changes are made only under the pressure of acute crisis. "οι επώδυνες και κάποτε απρόβλεπτες αλλαγές συμβαίνουν μόνο κάτω από τη πίεσης μιας οξείας(βίαιας) κρίσης". Γνωρίζοντας τι ακολούθησε το Κραχ του 1929, αναρωτιέμαι - όπως και το δημοσίευμα του Newsweek - εάν οι από πολλούς προλεγόμενη ανάκαμψη του 2011 αποτελεί όχι το τέλος της κρίσης αλλά ένα είδος ψευδόφαρμάκου - placebo - το οποίο θα μας πείσει για το καθεστώς ασφάλειας και ανακούφισης που επετεύχθη τελικά.
Η κρίση δεν έγινε για να καταρρεύσει το σύστημα αλλά για να πιστέψει και να εναποθέσει ο κόσμος τις ελπίδες του και το μέλλον του σε αυτό, με απόλυτη εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη, αποδεχόμενος τις πραγματικά επώδυνες και απρόβλεπτες αλλαγές μιας παγκόσμιας οικονομικής δικτατορίας που έπονται αδιαμαρτύρητα αν όχι ως τη μοναδική σανίδα σωτηρίας. Η κρίση αυτή όμως θα μπορούσε να αποτελέσει και το Βατερλώ του συστήματος εάν σήμερα ο καθένας μας και όλοι μας καταλάβουμε ότι το παρόν μας όσο και ασταθές όσο και αβέβαιο να είναι μας δίνει ακόμη κάποιες ελευθερίες, από αυτές το διαδίκτυο είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο - ίσως όχι για πολύ ακόμη - να παρέμβουμε στην ανθρώπινη ιστορία καταλυτικά.

Εάν όπως λέει το άρθρο για τα αποτελέσματα του Κραχ "Η Βρετανία αντικαταστάθηκε ως ο κυριότερος διεθνής παίκτης από την Αμερική, ο κόσμος εγκατέλειψε το χρυσό τελικά όταν πλέον τα πράγματα είχαν φτάσει στο απροχώρητο , το πρόβλημα των μεταπολεμικών χρεών λύθηκε όταν εγκαταλείφθηκαν οι καταβολές των δανείων αφού δεν υπήρχαν τα χρήματα"
πόσο εφικτό θα ήταν φτάνοντας στο απροχώρητο, για μια ακόμη φορά, η επόμενη αλλαγή να αντικαταστήσει οριστικά τους υπάρχοντες διεθνείς παίκτες, τους υπάρχοντες κατεστημένους θεσμούς από τους οποίους δημιουργούνται και τους οποίους οι αλλεπάληλες οικονομικές κρίσεις στο τέλος ενδυναμώνουν κάθε φορά και περισσότερο.

Πόσο εφικτό θα ήταν να προσδιορίσουμε, να υλοποίησουμε την έννοια ότι "τα χρήματα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δεν υπάρχουν" παρά μόνο ως το μέσο καταδυνάστευσης και παραμόρφωσης των πραγματικών αξιών και βασιζόμενοι σε μια νέα οικονομία των πόρων, της επιστήμης και της τεχνολογίας στη πλήρη ανάπτυξή της να δημιουργήσουμε τον άνθρώπινο πολιτισμό όπως ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει

Είναι στο χέρι μας αυτή να είναι η κρίσιμη κρίση όπου θα αποφασίσουμε ότι η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά ξαναγράφεται. The Venus Project, μια κοινωνία απαλλαγμένη από φτώχεια, πολέμους, χρήμα, εκμετάλλευση και δυστυχία.


(4) http://www.newsweek.com/id/237488

(3) http://www.enthesis.net/index.php?option=com_content&view=article&id= 259:enthesis5147&catid=4:internationaleconomy&Itemid=3

(2)http://bizhelp365.com/index.php?option=com_content&view=article&id=282:-a&catid=66:2010-02-16-11-42-37&Itemid=149&lang=el

(1) http://www.econ.uoa.gr/UA/content/gr/Article.aspx?folder=483&office=16&article=575

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Λογοκρισία στις ελεύθερες και μη κατευθυνόμενες φωνές των BLOGS

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ,ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΦΗΜΗ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ,ΟΤΙ Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ,ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ...



ΠΛΑΙΣΙΟ,ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ BLOGS,ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΠΟΧΩΝ ΔΕΝΔΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΊΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ...

1) ΟΛΑ ΤΑ BLOGS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΟ URL ΤΟΥΣ ΣΕ .COM ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

2) BLOGS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ GOOGLE (BLOGSPOT) ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ,ΑΛΛΑ Η ΙΔΙΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗΣ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗΣ,ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ.

3) ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΚΑΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ,ΕΑΝ GOOGLE ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ,ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ Α.Δ.Υ.Ν.Α.ΤΟ.

4) ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΑ BLOGS ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ...ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΟΠΩΣ ΠΧ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΈΡΥΣΙ,ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ...Η ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ...ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ...ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΩΧΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ.

5) ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ...ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΩΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ...ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 90% ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ.

6)ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΤΕ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ" ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ,ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ...ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ...ΤΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ...H ΟΠΟΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ BLOGS....ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ,ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ ΣΤΑ BLOGS ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ...

Προτάσεις για την εφαρμογή και στην Ελλάδα του πρόσφατου νόμου Μπερλουσκόνι για την ανωνυμία των μπλογκ εξετάζει η κυβέρνηση. Η δήθεν «παραίτηση» της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου εξαιτίας υποτιθέμενου σκανδάλου που «αποκαλύφθηκε» από μπλογκ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης.

Ετσι επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της ανωνυμίας των μπλογκ και των δεκάδων μηνύσεων που έχουν καταθέσει εις βάρος τους πολιτικοί, κυβερνητικά στελέχη και επιχειρημα τίες.Πάντως το ιταλικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στις 10 Μαΐου από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, στην παράγραφο 28 εξισώνει τα μπλογκ με τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, οι ιδιοκτήτες των μπλογκ θα πρέπει να προσκομίζουν στο υπουργείο Τύπου στοιχεία που να αποδεικνύουν την ταυτότητα του κατόχου τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα κλείνουν.

Τη συγκεκριμένη πρόταση επανέφεραν χθες σε συζητήσεις τους ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που επεσήμαναν με νόημα πως «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο συνεχιζόμενο καθεστώς ανομίας στον χώρο των μπλογκ».

Τα δύο τελευταία χρόνια μόνο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έχουν κατατεθεί περισσότερες από 600 μηνύσεις από πολίτες, οι οποίοι συκοφαντήθηκαν μέσα από ανώνυμα μπλογκ. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ο συντάκτης των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων για τα οποία έχει γίνει μήνυση.

Οπως προέκυψε από σχετική έρευνα των διωκτικών αρχών, στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 132.000 μπλογκ από τα οποία τα 3.500 έχουν καθημερινή ανανέωση.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικά στελέχη που αντιτίθενται στην υποχρεωτική αναφορά του ονόματος των ιδιοκτητών ανώνυμων μπλογκ προωθούν μία αυστηροποίηση των ποινών. Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές, υπάρχει το προηγούμενο της γνωμοδότησης του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιούνιο του 2009, κατά την οποία στα μπλογκ δεν ισχύει το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Συντάγματος. Στη γνωμοδότηση, που είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, μεταξύ άλλων προβλέπεται πως δεν θα απαιτείται άδεια οποιασδήποτε αρχής (συγκεκριμένα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, όπως ρητά αναφέρει η γνωμοδότηση) για να μπορούν προανακριτικές, ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να ζητούν «ηλεκτρονικά ίχνη» εγκληματικής πράξης, όπως υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο ή φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας.

Οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές, πολύ δε περισσότερο τα δικαστικά συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας, μέσω του Δαδικτύου, τα ηλεκτρονικά ίχνη μιας εγκληματικής πράξεως, την ημεροχρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το ηλεκτρονικό ίχνος, από τους λοιπούς δε παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας τα «εξωτερικά στοιχεία» της επικοινωνίας και ο πάροχος υποχρεούται να τα παραδίδει χωρίς να είναι αναγκαίο να προηγηθεί άδεια κάποιας αρχής και ιδία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Η γνωμοδότηση αυτή ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για τις υποθέσεις που φτάνουν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και πρέπει να αποδειχθεί πως μια υπόθεση είναι κακούργημα και όχι πλημμέλημα για να κινηθεί επιπλέον διαδικασία. «Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες πολίτες που συκοφαντούνται να μην μπορούν να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους», λένε στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ …ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ BLOGS

Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΒLΟGGΕRS, τα προϊόντα υποκλοπής ως αποδεικτικά στοιχεία και η προβολή των ποινικών δικών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τέθηκαν υπό την κρίση πανεπιστημιακών, δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Οι εισηγητές τόνισαν μεν τη σημασία των ΜΜΕ στη δημοσιότητα της ποινικής δίκης, εστίασαν ωστόσο περισσότερο στις συνέπειες της κακής χρήσης που συχνά διαπιστώνεται, όχι από τον έντυπο Τύπο αλλά από τα τηλεοπτικά μέσα. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες πάντως, ο οποίος προήδρευσε της συζήτησης, δεν δίστασε να ομολογήσει, κάνοντας αυτοκριτική, ότι συχνά η Δικαιοσύνη και ειδικότερα οι εισαγγελείς ασχολούνται ακόμη και με ασήμαντα θέματα παρασυρμένοι από τον Τύπο, παραλείποντας τα σοβαρά. «Τα ΜΜΕ επιβάλλουν πρωτογενώς την επιρροή τους και στη Δικαιοσύνη με τις τηλεδίκες και επιβάλλουν την ατζέντα τους», υπογράμμισε ο κ. Τέντες, συμφωνώντας ως προς αυτό με τον δικηγόρο και πρώην βουλευτή Νικ. Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Στη «δικαστηριολαγνεία» αναφέρθηκε ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θράκης Αρ. Χαραλαμπάκης, αποδίδοντας την τάση των ΜΜΕ να μεταδίδουν δικαστικές υποθέσεις στην τηλεθέαση και την εμπορικότητα. «Ο τρόπος που εμπλέκονται τα ΜΜΕ στην ποινική δίκη φέρνει σε σύγκρουση το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας με το δικαίωμα στην πληροφόρηση», πρόσθεσε ο εισηγητής, αναφέροντας ωστόσο ότι «τελευταία, τόσο ο Αρειος Πάγος όσο και το ΕΔΑΔ αναδεικνύουν περισσότερο το δικαίωμα στην πληροφόρηση».

Στο πλαίσιο της ημερίδας, που έλαβε χώρα σε ειδική αίθουσα του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της ανωνυμίας των bloggers, διατυπώθηκαν ωστόσο αντίθετες απόψεις σχετικά με τη δικονομική αξιοποίηση των παράνομων αποδεικτικών μέσων. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Παν. Μπρακουμάτσος, συνοψίζοντας στο τέλος της συζήτησης, κάποιοι από τους ομιλητές δεν θεωρούν αντιδικονομική τη χρήση τους στην ποινική δίκη, ενώ άλλοι, όπως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Μαρκής και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αργ. Καρράς, τάχθηκαν υπέρ του πλήρους

Αναδημοσίευση από : http://troktiko.blogspot.com/2010/05/to-blogs.html

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Δεύτερη ακτιβιστική κίνηση από το Zeitgeist movement Greece

Εκδήλωση "Freeze" πραγματοποιήθκε στην Αθήνα στο σταθμό Νερατζιώτισσα δίπλα από το The Mall και στην Θεσσαλονίκη σε τρία σήμεια, από τα μέλη του Κινήματος Zeitgeist στην Ελλάδα.
Διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για την διάλεξη του J. Fresco & R. Meadows που θα γίνει στις 11 Ιουνίου 2010 στο ξενοδοχείο Imperial.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ευγνωμονεί την Ελλάδα

Σε συνέντευξή του ο «πατέρας της νουβέλ βαγκ» τεκμηρίωσε με αριστοτελικό τρόπο το πόσα χρωστά στη χώρα μας η Γη

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=331576&dt=14/05/2010#ixzz0oHj1TjlY



Θα έπρεπε να ευχαριστούμε την Ελλάδα είπε χθες ο πατέρας της γαλλικής νουβέλ βαγκ ΖανΛυκ Γκοντάρ απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε το περιοδικό «Les Ιnrockuptibles» με αφορμή την αναφορά στην οικονομική κρίση της χώρας μας που γίνεται στην τελευταία ταινία του «Film Socialism».
Η Δύση οφείλει πολλά στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της αρχαίας τραγωδίας. Ξεχνάμε πάντα τους δεσμούς ανάμεσα στην τραγωδία και στη δημοκρατία. Χωρίς τον Σοφοκλή δεν θα υπήρχε ο Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε ο Σοφοκλής. Ο κόσμος της τεχνολογίας μέσα στον οποίο ζούμε χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα
συνέχισε.

Μάλιστα ο ευφυής Γκοντάρ, του οποίου η ταινία θα προβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών, χρησιμοποιεί την αριστοτέλεια λογική προκειμένου να τεκμηριώσει το πόσα ο πλανήτης Γη χρωστά στην Ελλάδα:
Ποιος εφηύρε τη λογική; Ο Αριστοτέλης. Ο Α ισχυρίζεται το Β. Ο Α διαθέτει θετικό χαρακτηριστικό. Αρα ο ισχυρισμός Β είναι αληθινός. Αφού το είπε ο Αριστοτέλης έτσι θα είναι.

Λογική. Είναι αυτό που οι κυρίαρχες δυνάμεις ολημερίς φροντίζουν ώστε να μην υπάρχει καμία αντίδραση, ώστε να λειτουργούμε κάτω από μια ίδια λογική .

Εν συνεχεία, ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ μάς ραντίζει ακόμη περισ σότερο με το δηλητήριο του σαρκασμού του:

Σωστά είχε πει η γερμανοεβραία συγγραφέας Χάνα Αρεντ ότι η λογική παροτρύνει τον ολοκληρωτισμό. Επομένως όλος ο κόσμος χρωστά χρήματα στην Ελλάδα.

Αυτή η χώρα θα μπορούσε να απαιτήσει εκατομμύρια των εκατομμυρίων από όλους για τα συγγραφικά δικαιώματα των αρχαίων. Και θα ήταν απολύτως λογικό να της δοθούν. Αμέσως. Οι Ελληνες επίσηςκατηγορούνται ως ψεύτες.

Αυτό μου θυμίζει έναν παλιό συλλογισμό που μαθαίναμε στο σχολείο:ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης και εφόσον όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει και πολύ από τότε .

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=331576&dt=14/05/2010#ixzz0oHirSIHz


ΣΚΕΨΙΣ:

Έλληνες εισίν οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες......... εκεί που φτάσαμε!

Δικαστική απόφαση που απαλλάσσει τα blog από δυσφήμιση

Με την απόφαση 44/2008 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (βλ. δημοσίευσή της στο νομικό περιοδικό Αρμενόπουλος, τόμος 63, έτος 2009, σελ. 406), κρίθηκαν για πρώτη φορά σημαντικά ζητήματα επί θεμάτων δυσφήμισης μέσω του ιστολογίου (γνωστού με τον αγγλικό όρο “blog”), ως ηλεκτρονικού εντύπου. Η απόφαση αυτή, προβαίνοντας σε πρωτότυπη και βαθειά ανάλυση πρωτόγνωρων ζητημάτων που γεννιώνται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έκρινε, μεταξύ άλλων ότι:
  • Το «ιστολόγιο» είναι τεχνική εφαρμογή στον παγκόσμιο ιστό και ειδικότερα ιστοσελίδα, σαν προσωπικό ημερολόγιο.
  • Ο κάτοχος-διαχειριστής του (“blogger”) καταγράφει και ανακοινώνει τις απόψεις του για διάφορα ζητήματα που αυτός επιλέγει και έχει τεχνικά την τελική δυνατότητα να επιλέγει τους αναγνώστες του ιστολογίου του και ν’ αποφασίζει ποιοι επιτρέπεται να ανακοινώσουν τα σχόλιά τους σ’ αυτό. Επομένως το ιστολόγιο είναι διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνον από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης αλλά από όλους τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου.
  • Τα ιστολόγια παρέχουν ενημέρωση και επικοινωνία ηλεκτρονικής μορφής και είναι ηλεκτρονικά έντυπα, ασχέτως του γεγονότος ότι ο κάτοχος-διαχειριστής τους μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο ψευδώνυμο.
  • Η εταιρία που φιλοξενεί σε δικό της χώρο στον παγκόσμιο ιστό το ιστολόγιο δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής σύνταξης ή συντάκτης εντύπου, διότι δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών, δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης, δεν επιλέγει ούτε τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες. Αντιθέτως, ο ρόλος της είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους χώρο για τη δημιουργία και ενίοτε τεχνικές υποδείξεις για το σχεδιασμό του ιστολογίου τους.
  • Η συστηματική αρθρογραφία του κατόχου-δανειστή του ιστολογίου και η συχνή και όχι σποραδική εμφάνισή του στον παγκόσμιο ιστό με κάποιο ονοματεπώνυμο δεν είναι επαρκές στοιχείο ώστε να συνδεθεί με αποδεικτική ασφάλεια το ίδιο το πρόσωπο και όχι απλώς το όνομά του με το ιστολόγιο.
  • Λόγω των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν αποτελεί πρόσφορο μέσο η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης επί του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή για την εξακρίβωση του προσώπου που καταχώρησε στο ιστολόγιο δυσφημιστικό περιεχόμενο.
Ολόκληρη η απόφαση εδω

Πηγή: www.netlaw.gr

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Η Λίστα φοροφυγάδων Ιατρών

Κατεβάστε την λίστα σε pdf.

Σχόλιο Σκέψις

"Δεν μπορείς να περιμένεις ηθική μέσα στο χρηματοοικονομικό σύστημα" Ζακ Φρέσκο, Venus project.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Οι λύκοι, τα πρόβατα και το χαμένο παιχνίδι


Ευρώ: Η αγέλη λύκων αντεπιτίθεται…
Τρίτη, 11 Μάιος 2010 00:20

ο στόχος των Ευρωπαίων ηγετών και της ΕΚΤ ήταν να προστατεύσουν το ευρώ, με το μεγαλύτερο «πακέτο» διάσωσης που έχει επινοηθεί ποτέ, ήδη από χθες άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες «ρωγμές» στο οικοδόμημα των 750 (και βάλε…) δις. ευρώ: το ευρώ εκτινάχθηκε ξεπερνώντας και το 1,31 δολ., αλλά μέχρι χθες βράδυ είχε υποχωρήσει πάλι στο 1,27 δολ.!

Αν μια πολιτική δέσμευση χρηματοδότησης 750 δις. ευρώ στα «προβληματικά» κράτη της Ευρωζώνης, αλλά και μια «λευκή επιταγή» με όσα μηδενικά θέλουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ δεν αρκούν για να κρατήσουν ούτε μια ημέρα το ευρώ σε ανοδική τροχιά, πολλοί αναλυτές προβληματίζονται ήδη για το ενδεχόμενο νέας επίθεσης της «αγέλης λύκων», όπως χαρακτήρισε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών τους κερδοσκόπους, από την οποία η Ευρωζώνη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βγει… αρτιμελής.

Ο Τζιμ Ρίκαρντς, πρώην κορυφαίο στέλεχος του Long Term Capital Management, του hedge fund που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε κατάρρευση το διεθνές σύστημα το 1998, παρότι το θεωρούσαν τόσο ασφαλές, ώστε να επενδύουν τα διαθέσιμά τους ακόμη και κεντρικές τράπεζες, παρουσίασε μια θεωρία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όσο και ανησυχητική, για τη σημερινή κατάσταση των αγορών.

Ο Ρίκαρντς, που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα –και γρήγορα επιβεβαιώθηκε- το μεγάλο κόλπο χειραγώγησης του αργύρου από την JP Morgan, για το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι το σχέδιο των Ευρωπαίων είναι καταδικασμένο να αποτύχει!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Ρίκαρντς τονίζει, ότι όση ρευστότητα και αν χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, ή κάθε άλλη διεθνής συμμαχία, για να σταματήσουν τους κερδοσκόπους, αυτοί θα έχουν πάντα περισσότερη… εικονική ρευστότητα, για να λένε μονίμως σε αρχές και κυβερνήσεις τη γνωστή και από το πόκερ φράση: «τα βλέπω».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Ρίτσαρντς, για να αντιληφθεί κανείς τη σημερινή δύναμη των αγορών, αρκεί να ανακαλέσει στη μνήμη του το επεισόδιο με την κατάρρευση της στερλίνας και την αποβολή της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992.

Τότε, ένας μόνο άνθρωπος, ο Τζορτζ Σόρος, «γονάτισε» την Τράπεζα της Αγγλίας, με μια πολύ απλή «συνταγή»: όσα δολάρια και αν πωλούσε η Τράπεζα για να κρατήσει την ισοτιμία της στερλίνας, τόσες στερλίνες είχε στη διάθεσή του για να πουλάει ο Σόρος. Κάποτε τα «πυρομαχικά» της Τράπεζας εξαντλήθηκαν, ο Σόρος στέφθηκε νικητής και έφυγε με… την μπάνκα, αφήνοντας τη στερλίνα εκτός μηχανισμού ισοτιμιών, αφού η Βρετανία υποχρεώθηκε την υποτίμησή της.

Σήμερα, οι ανά τον κόσμο αρχές έχουν στην πραγματικότητα να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από αυτά που «γονάτισαν» την Τράπεζα της Αγγλίας το 1992: τότε, ο Σόρος χρειαζόταν πραγματικά κεφάλαια για να αντιτάξει στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Σήμερα, όσα τρισεκατομμύρια και αν τυπώσει μια κεντρική τράπεζα, ή αν δημιουργήσουν οι κυβερνήσεις με συλλογικούς μηχανισμούς δανεισμού ασθενέστερων οικονομιών σε μια νομισματική ένωση, μπορεί εύκολα να ξεπερασθούν από τις… Goldman Sachs του πλανήτη, αφού μπορούν με απειροελάχιστο κόστος να ανοίγουν όσες θέσεις θέλουν εναντίον της Ευρωζώνης, με σορτάρισμα ομολόγων και αγορές CDS.

Αν θέλουν, λοιπόν, οι αρχές της Ευρώπης να αναχαιτίσουν την… αγέλη των λύκων με «πυρομαχικά» πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, οι κερδοσκόποι μπορούν εύκολα να αντιδράσουν, ανοίγοντας μεγαλύτερης αξίας short θέσεις, ώστε κάποτε να «γονατίσουν» τις κυβερνήσεις και την κεντρική τράπεζα. Πολύ περισσότερο, όταν οι αδυναμίες του σχεδίου διάσωσης είναι προφανής, θεμελιώδεις και δικαιολογούν… αέναες κερδοσκοπικές επιθέσεις: κανείς δεν πιστεύει, για παράδειγμα, ότι με τα διάφορα πακέτα διάσωσης, το πραγματικό δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα που βρίσκεται στον πυρήνα της κρίσης υπερχρέωσης του ανεπτυγμένου κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αντιμετωπισθεί.

Ο συνδυασμός υψηλού χρέους, που σε επίπεδο Ευρωζώνης τείνει να προσεγγίσει το 100% του ΑΕΠ, με την «εγκλωβισμένη» οικονομική ανάπτυξη, δημιουργούν ιδανικό υπόβαθρο για να στηθούν κερδοσκοπικές επιθέσεις, οι οποίες μακροπρόθεσμα δύσκολα θα… αστοχήσουν. Αν πιστέψει κανείς τον Ρίκαρντς, που γνωρίζει αρκετά για αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης μεγάλων οικονομικών μονάδων, από τη θητεία του στο LTCM, η προσπάθεια διάσωσης θα αποτύχει, όσο το μαχαίρι και το πεπόνι βρίσκεται στα χέρια των Goldman Sachs του πλανήτη.

Όσο οι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται, ότι χρειάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα αφαιρέσει κερδοσκοπικά όπλα απεριόριστης ισχύος από τα χέρια των κερδοσκόπων, τόσο οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα παίζουν στους αγώνες των κερδοσκόπων… εκτός έδρας και με λιγότερους παίκτες από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού. Αν οι πολιτικοί δεν βρουν το θάρρος να αλλάξουν τους κανόνες παιχνιδιού, στα παιχνίδια του εικονικού καζίνου της παγκόσμιας αγοράς κινδυνεύουν να χάνουν όλες τις παρτίδες…

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-05-10-22-21-52-2010051023066/

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Χαράτσι υπέρ τελωνειακών στο λογαριασμό της ΔΕΗ!

Του Στέλιου Κράλογλου

Αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ σας έρθει κάπως... παραφουσκωμένος τον Μάιο μην συμπεράνετε αμέσως ότι, απλώς καταναλώσατε περισσότερο ρεύμα. Η απάντηση  κρύβεται αλλού!

Μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα και την δαπάνη για την  ΕΡΤ πληρώνεται εφεξής:

* Το νέο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΦΚΗΕ), ενώ το Υπουργείο Οικονομικών «στρίμωξε» στους λογαριασμούς και μια επιπλέον χρέωση

* την επιβολή της χρέωσης Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 5 τοις χιλίοις.

Πρόκειται για το προκλητικό – σε σχέση με τα δεδομένα του δημοσίου τομέα–  επίδομα που εισπράττουν  οι τελωνειακοί κάθε φορά που εκτελωνίζουν ένα δέμα. Επίδομα που κόπηκε αρχικά κατά 12% και θα κοπεί επιπλέον κατά 8%. Αλλά από ό,τι φαίνεται η χρέωση των πολιτών για το ΔΕΤΕ επιστρέφει και μάλιστα μέσα στους λογαριασμούς ρεύματος ώστε να επιβαρύνει όλους τους Έλληνες είτε εκτελωνίζουν δέματα είτε όχι.

Οι τελωνειακοί από την πλευρά τους εξηγούν ότι δεν πρόκειται για τέλος που θα το εισπράττουν ως αμοιβή ή για συμπλήρωμα στα επιδόματα τους. Πρόκειται, τονίζουν, για φόρο που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία για να καλύψει τις απώλειες εσόδων που έχει το δημόσιο. Το σίγουρο είναι πάντως ότι υποχρεωτικά, όλοι οι Έλληνες, θα πρέπει να πληρώνουν σε κάθε λογαριασμό ειδικό τέλος για το ΔΕΤΕ και τον ΕΦΚ.

Η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζει ότι τα τιμολόγιά της παραμένουν τα ίδια ακριβώς. Πετώντας εμμέσως πλην σαφώς το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση και στα φορολογικά μέτρα που έλαβε για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας.

Επιπλέον, σημειώνει ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συν-εισπράττει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το ΔΕΤΕ με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και να τους αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο.

Όπως εξηγεί η ΔΕΗ η τιμή του ρεύματος πέρα από τα 5 ευρώ ανά 1.000KWh με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές λόγω του ΕΦΚΗΕ θα αυξηθεί και από την επιβολή της χρέωσης Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 5 τοις χιλίοις και κατά 0,23% ανά κιλοβατώρα κατά μέσον όρο λόγω της ρήτρας καυσίμων.

Η ΔΕΗ υπολογίζει τη μέση επιβάρυνση λόγω ΔΕΤΕ σε 50 λεπτά/1.000KWh και διευκρινίζει ότι η χρέωση ΔΕΤΕ υπολογίζεται επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του ΕΦΚ.

Αρμόδιες πηγές δηλώνουν επίσης ότι εντός των ημερών τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος πρόκειται να εκδώσουν την υπουργική απόφαση για την επιβολή του ΔΕΤΕ, την οποία η ΔΕΗ «πέρασε» ήδη στα τιμολόγια. Με την απόφαση αυτή θα διευκρινιστεί και επισήμως έαν η χρέωση ΔΕΤΕ καταλήγει στα ταμεία του κράτους ή στα ταμεία των τελωνειακών.

Φοβού του Δαναούς και δώρα φέροντας


Υπερκέρδη της Deutsche από το ελληνικό δράμα;

Ένας μεγάλος, άλυτος γρίφος παραμένει για τα τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα η στάση της πανίσχυρης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank στην ελληνική κρίση, αλλά και στο «δράμα του ευρώ» των τελευταίων μηνών: από τη μια, η τράπεζα εμφανίζεται σε ρόλο «ευεργέτη» της χώρας, ταυτόχρονα, όμως, προκαλούν πολλές συζητήσεις τα τεράστια κέρδη πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, τα οποία προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά από συναλλαγές επενδυτικής τραπεζικής.

Η τράπεζα που έχει επικριθεί στην επίσημη έκθεση του κοινοβουλίου της Ισλανδίας για το ρόλο της στην πτώχευση της χώρας είναι βέβαιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ότι έχει «πολύ περιορισμένη έκθεση» στην Ελλάδα, με τη μορφή τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα ή άλλες χρηματοδοτήσεις. Βέβαιο είναι, επίσης, ότι έχει πρωτοστατήσει, μέσω του τμήματος αναλύσεών της, στη δημιουργία του διεθνούς πανικού για την Ελλάδα, αφού οι αναφορές της επί μήνες ήταν από τις πλέον καταστροφολογικές.

Χαρακτηριστικότερη, ίσως, του πνεύματος καταστροφολογίας που επκρατούσε στις αναλύσεις της D.B. στις αρχές του χρόνου, ήταν η ανάλυση που προέβλεπε ότι «εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, τότε το πιστωτικό κραχ του 2007-2009 θα είναι το Κεφάλαιο 1 μιας ευρύτερης ανάλυσης, με τίτλο: «Πώς Χρεοκόπησε ο Καπιταλισμός»! Στην ανάλυση αυτή, σύμφωνα με το κείμενο της D.B., το κεφάλαιο 2 θα είχε τίτλο «Θεμελιώδης κρίση των κρατικών ομολόγων - Ελλάδα», το Κεφάλαιο 3: «Η κατάρρευση της Ελλάδας», το Κεφάλαιο 4: «Η χρεοκοπία Πορτογαλίας και Ισπανίας», το Κεφάλαιο 5: «Εξεγέρσεις στην Ευρώπη», το Κεφάλαιο 6: «Η Ιταλία εκδιώκεται από τη ζώνη του ευρώ», το Κεφάλαιο 7: « Στο ευρώ μόνοι τους Γαλλία και Γερμανία» και τα Κεφάλαιο 8 και 9 « Πολιτική αναταραχή» και «Πόλεμος»!

Βέβαιο είναι, εξάλλου, ότι ο ισχυρός άνδρας της D.B., Γιόζεφ Άκερμαν, επισκέφθηκε σε κρίσιμο χρόνο την Αθήνα, λίγο πριν ληφθούν οι αποφάσεις για το διεθνή μηχανισμό στήριξης, και είχε επαφές με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, για το περιεχόμενο των οποίων ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά. Ό,τι και αν ειπώθηκε σε αυτές τις συναντήσεις, η συνέχεια είναι γνωστή: η Γερμανία τήρησε τη γνωστή αδιάλλακτη στάση της έναντι της Ελλάδας, οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την Ευρωζώνη σε πρωτοφανή κρίση.

Στο τελευταίο στάδιο της κρίσης, ο κ. Άκερμαν εμφανίζει… φιλανθρωπικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας, καθώς ήταν ένα από τα μεγάλα αφεντικά του γερμανικού χρηματοοικονομικού συστήματος, που είχαν συνάντηση πρόσφατα με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, στην οποία εκδήλωσαν τη διάθεση προσφοράς τους προς τη χώρα, με ελαφρώς νεφελώδης δεσμεύσεις για βοήθεια, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης.

Όμως, αυτό που σχολιάζεται ευρύτατα στους τραπεζικούς κύκλους, είναι ότι περιέργως η Deutsche, σε μια περίοδο πρωτοφανούς αναταραχής στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια, αλλά και την ώρα που το ευρώ υποχωρούσε όλο και χαμηλότερα, εξαιτίας των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, κατάφερε να εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο του 2010 υπερκέρδη, προερχόμενα μάλιστα από την επενδυτική τραπεζική!

Ακόμη πιο περίεργο, αν όχι ύποπτο, είναι ότι την ίδια περίοδο τεράστια κέρδη από συναλλαγές στις αγορές εμφάνισαν και οι μεγάλοι ανταγωνιστές της Deutsche από τις ΗΠΑ (Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs Group Inc.), που είναι γνωστό ότι δεν έχουν μείνει αμέτοχες στο μεγάλο σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων και του ευρώ.

Το ερώτημα που απασχολεί την τραπεζική κοινότητα είναι πώς, σε τέτοια δύσκολη περίοδο για τις αγορές, κατάφερε η γερμανική κορυφαία τράπεζα να εμφανίσει αύξηση των κερδών της κατά 48%, η οποία προήλθε κατά 90%, σύμφωνα με αναλυτές, από την επενδυτική τραπεζική, ένα τομέα που διπλασίασε τις αποδόσεις του;

Μήπως, αναρωτιούνται πολλοί στην τραπεζική αγορά, αυτά τα υπερκέρδη, που δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν από long θέσεις σε μετοχές και ομόλογα, παρήχθησαν από υποτιμητική κερδοσκοπία στο ευρώ, τα ελληνικά και άλλα περιφερειακά ομόλογα της Ευρωζώνης, είτε με θέσεις της ίδιας της Deutsche, είτε, κυρίως, με τεράστιες ροές χρηματοδοτήσεων προς τα κερδοσκοπικά hedge funds που έχουν πρωτοστατήσει σε αυτό το παιχνίδι;

Σε αυτά τα ερωτήματα δύσκολα μπορούν να δοθούν απαντήσεις, καθώς ελάχιστοι σε ένα πολύ κλειστό «ιερατείο» γνωρίζουν τις πραγματικές κινήσεις που είχαν αυτές τις τρελές αποδόσεις για την Deutsche Bank. Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποθέτουν, όλο και πιο βάσιμα, ότι η κορυφαία γερμανική τράπεζα, όπως και οι μεγάλες αμερικανικές, ίσως έχουν συστήσει μια «ανίερη συμμαχία» κατά του ευρώ, από την οποία αποκομίζουν τεράστια κέρδη, την ώρα που αναδιανέμεται βίαια από την κρίση η παγκόσμια τραπεζική πίτα. Ταυτόχρονα, όμως, οι επιδιώξεις μιας τέτοιας συμμαχίας δεν θα ήταν εντελώς άσχετες και με τις επιδιώξεις των αντίστοιχων κυβερνήσεων: η Ουάσιγκτον πασχίζει να αποφύγει την «κουρελοποίηση» του δολαρίου και το Βερολίνο επιδιώκει την αποδυνάμωση του ευρώ, για να συνεχίσει ακάθεκτη τις εξαγωγές της η γερμανική βιομηχανία.

Τα σενάρια και οι εικασίες για μια τέτοια «ανίερη» συμμαχία κατά του ευρώ και των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης δεν παίρνουν αφορμές μόνο από τα ύποπτα κέρδη της Deutsche Bank από την επενδυτική τραπεζική, την ώρα που κλονίζονται οι ευρωπαϊκές αγορές: οι προσεκτικοί παρατηρητές των διεθνών τραπεζικών εξελίξεων έχουν προσέξει από καιρό, ότι ο Ότμαρ Ίσινγκ, μια εμβληματική προσωπικότητα του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, έχει από καιρό «μετακομίσει» στην Goldman Sachs, ως υψηλός σύμβουλος, και ήταν εξαρχής ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της παροχής διεθνούς στήριξης στην Ελλάδα…
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/727---deutsche----

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Οδηγίες προς ναυτιλομένους

Από τον Αντώνη Φασόλα

Η ως τώρα γνωστή πραγματικότητα άλλαξε. Νέα δεδομένα θα διαμορφώσουν μια διαφορετική κοινωνία. Τίποτα δεν υπάρχει που να φοβάται περισσότερο ο άνθρωπος παρά το άγνωστο. Άσχετα με το γεγονός πως όταν είσαι κάπου δυστυχής, μόνο στο άγνωστο μπορείς να βρείς την ευτυχία.

Έτσι λοιπόν θεώρησα χρήσιμο να γράψω ορισμένα πράγματα που ίσως αν τηρηθούν κάνουν την ζωή όλων μας καλύτερη. Γράφω καθώς μου έρχονται στο μυαλό οπότε δεν έχω χρόνο να τα βάλω σε μια πιο λογική σειρά…

1.    Πετάξτε τα κινητά σας, ή πάρτε καρτοκινητά για επίγουσες καταστάσεις μόνο, όποιος πραγματικά θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας κάποια στιγμή θα το κάνει και με σταθερό.

2.    Πάρτε τα κινητά από τα παιδιά σας, έτσι και αλλιώς βρίσκονται με τους φίλους τους καθημερινά στα σχολεία και ακόμα και καρτοκινητά να έχουν όλο το χαρτζιλίκι τους πάει εκεί.

3.    Κανονίστε να βρίσκεστε σε σπίτια φίλων , απολαύστε σπιτικά και πολύ πιο φθηνά φαγητά και δεν είναι τόσο απαραίτητο να ξεκατινιάζεστε στα μπουζούκια με 100 ευρώ το μπουκάλι

4.    Μειώστε ή κοψτε τα τσιγάρα δεν φτάνει που σας σκοτώνουν, 150-250 ευρώ το μήνα για να πεθάνετε είναι εντελώς χαζό.

5.    Αγοράστε ένα φθηνό μηχανάκι για κοντινές δουλειές , η βενζίνη θα κοστίζει πολύ λιγότερο και δε θα έχεται την ταλαιπορία της σταθμευσης

6.    Αν έχετε μεγάλο αμάξι ξεφορτωθήτε το, η φιγούρα σε μια χρεοκοπημένη κοινωνία μπορεί να σας βγεί σε κακό και πέντε άτομα χωράνε στο 95% των αυτοκινήτων.

7.    Σταματήστε τα φαγητά απ’ έξω είναι και ανθυγιεινά και κοστίζουν παράλογα

8.    Γυναίκες λιγότερες επισκέψεις για καλλυντικά αλλά μην αφήσετε και «μουστάκι»

9.    Άντρες κόψτε τις φιγούρες και τα πολλά ηλεκτρονικά gadget  ήδη έχετε μαζέψει αρκετά, μας πείσατε, σας αρέσει η τεχνολογία άσχετα που δεν έχετε ιδέα τι κάνουν όλα αυτά τα κουμπάκια στο I-phone.

10.    Βγάλτε τα παιδιά σας από τα φροντιστήρια, στρώστε τα στο διάβασμα και μην ξενιάζετε νομίζοντας πως κάνατε το χρέος σας με το να τα στέλνετε φροντιστήριο από το δημοτικό.

11.    Διακοπές στο χωριό, αφήστε η Μύκονο και το Παρίσι γι’ αργότερα τώρα δεν συμφέρει.

12.    Σιγά σιγά κουτσά στραβά ξεχρεώστε τις ριμάδες τις κάρτες σας και γράψτε στον τοίχο «Δεν ξαναχρεώνομαι!»

13.    Μάθετε στα παιδιά σας την συλλογικότητα και όχι τον ατομικισμό. Δείξτε τους πως όλοι σε μια κοινωνία είμαστε συνδεδεμένοι και ότι γίνεται στον διπλανό αφορά και εμάς.

14.    Κυριακές μη στριμοχνεστε στις ταβέρνες , κάντε πικ-νικ με φίλους πολύ πιο ωραίο και πιο δημιουργικό

15.    Μην είστε κοροϊδα και πληρώνετε για μάρκες έτσι και αλλιώς όλα φτιάχνονται στην Κίνα και η φήμη τους έχει προέλθει χρόοοονια πίσω όταν κατασκευάζονταν στις χώρες παραγωγής τους (Πχ. Λακοστ στη Γαλλία).

16.    Ρούχα μπορούν να μεταποιηθούν, να αλλάξουν και πολλές φορές να δώσουν ένα ωραίο νέο αποτέλεσμα, μη τα πετάτε.

17.    Αν πάλι έχετε ψυχωση με την φιγούρα , κάντε τα παραπάνω πράξη και τότε θα κάνετε φιγούρα με το αστραφτερό σας χαμόγελο εκ καιρώ κρίσης.

18.    Προσπαθείτε αν έχετε τη δυνατότητα να ανταλλάσετε υπηρεσίες ή αγαθά με συνανθρώπους σας. Έτσι θα κάνετε οικονομία γιατί μπορεί πχ εσεις να ξέρετε να ράψετε ένα ρούχο οπότε το προσφέρετε δωρεάν σε κάποιον που μπορεί να σας δώσει κάτι άλλο.

19.    Γενικά λειτουργήστε πιο ανθρώπινα, όλοι βρίσκονται στο ίδιο πρόβλημα , μια ευγενική κουβέντα, ένα χαμόγελο θα κάνει την διαφορά.

20.    Μην παρασύρεστε από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς. Η Ελλάδα έχει περάσει πολύ πιο δύσκολα πράγματα. Δείτε το σαν ευκαιρία να αυτοπροσδιοριστούμε ως Έθνος και πάψτε σαν παιδάκια να διαμαρτύρεστε για τα κεκτιμένα σας που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία. Οι πολιτικοί το δικό σας χατήρι κανανε και σας διόριζαν για να μείνουν στην εξουσία, είστε λοιπον συνυπεύθυνοι και αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Σταματάω στο 20 που είναι και στρογγυλό νούμερο αν και η λίστα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Σκεφτείτε κάτι στις αλλαγές όποιος δεν προσαρμόζεται χάνεται.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Το Αγγλικό δάνειο του 1825

του Δημήτρη Καμπουράκη (www.protagon.gr)

Να σας εκνευρίσω λιγάκι σήμερα; Εκτός
αν προτιμάτε απλώς να γελάσετε πικρά... Διότι ο κατάλογος που ακολουθεί,
κάτι θα σας θυμίσει από το σήμερα που κυριαρχείται από ξένους
κερδοσκόπους και Έλληνες απατεωνίσκους. Πολλά επίσης θα σάς εξηγήσει,
καθότι ένα κράτος που γεννιέται χρεωμένο, πού λέτε ότι θα καταλήξει;

Λοιπόν:
Στις 7 Φεβρουαρίου 1825 κι ενώ η επανάσταση βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη
καμπή, <<συνωμολογήθη εν Λονδίνω, εθνικόν δάνειον δύο εκατομμυρίων
χρυσών λιρών, δια την χρηματοδότησιν του αγώνος>>. Ρίξτε μια ματιά στην
κατανομή αυτού του δανείου:

- Το δάνειο συμφωνείται στο 55% της ονομαστικής του αξίας, για να
καλυφθούν οι επισφάλειες των Άγγλων πιστωτών, δηλαδή αυτομάτως τα
2.000.000 γίνονται 1.100.000 λίρες(!!!). Εμείς βέβαια πληρώναμε τόκους
για 2.000.000.

Από τα 1.100.000 κρατούνται προκαταβολικά:
- Τόκοι δύο χρόνων 200.000 λίρες
- Μεσιτικά 68.000 λίρες
- Εξαγορά ομολογιών δανείου 212.000 λίρες
- Συμβολαιογραφικά 13.700 λίρες
- Έξοδα Ελλήνων (!) μεσαζόντων 15.487 λίρες.

Από τα εναπομείναντα, στέλνονται στις ΗΠΑ 156.000 λίρες για την
κατασκευή δύο φρεγατών. Τελικά κατασκευάστηκε μόνο μία, που ήρθε στην
Ελλάδα μετά το τέλος της επανάστασης και την έκαψε ο Ανδρέας Μιαούλης
με τα ίδια του τα χέρια την 1η Αυγούστου 1831 στο λιμάνι τού Πόρου,
όταν επαναστάτησε κατά του Καποδίστρια και τα στρατεύματα τού
Κυβερνήτη έκαναν γιουρούσι για να καταλάβουν τον εξεγερμένο στόλο.
(Δεν το ξέρατε ούτε αυτό, έτσι;)

Επίσης, 123.000 λίρες μένουν στην Αγγλία για την αγορά έξι πολεμικών
πλοιαρίων. Πήραμε μόνο το <<Καρτερία>> μετά την επανάσταση. Συνεχίζουμε:
- Για μισθοδοσία φιλέλληνα(;) Κόχραν 37.000 λίρες
- Για αποπληρωμή πολεμοφοδίων 77.200 λίρες
- Διάφοροι λογαριασμοί (;;!!) 47.000 λίρες

Έτσι, από τα 2.000.000 χρυσές λίρες, έφθασαν τελικά στην Ελλάδα μόλις
190.000 λίρες. Αντί αυτά τα ελάχιστα που απόμειναν να πάνε στον αγώνα
κατά των Τούρκων, κατασπαταλήθηκαν στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει
ανάμεσα στους Μωραϊτες και τους Ρουμελιώτες. Οι καπεταναίοι
στρατολογούσαν κόσμο για να χτυπήσουν τους εσωτερικούς εχθρούς και
πληρωνόντουσαν από τα λεφτά του δανείου. Άλλο πλιάτσικο κι εκεί, πέραν
του γεγονότος ότι Έλληνες σκότωναν Έλληνες. Ο Γκούρας για παράδειγμα,
είχε ένα σώμα εκατόν πενήντα ενόπλων, αλλά έκανε ψεύτικους καταλόγους
για πεντακόσιους και τσέπωνε την μισθοδοσία και τα τροφεία τους. Το
ίδιο και οι αντίπαλοι του.

Όταν λοιπόν ο Καποδίστριας ανέλαβε Κυβερνήτης, έδωσε εντολή στον
Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών Ανδρέα Κοντόσταυλο, να κάνει μια
απογραφή (να και η πρώτη απογραφή στην ιστορία μας...) της περιουσίας
του κράτους. Το κείμενο της επιτροπής ήταν λεπτομερέστατο και
εξαιρετικά σύντομο. Περιείχε μία μόλις πρόταση:
<<Κύριε Κυβερνήτα, εις το ταμείον του κράτους ευρέθη έν μόνο νόμισμα
και αυτό κίβδηλον>>.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ταμείο Αποφυγής Τραπεζικών Χρεοκοπιών


«Ασπίδα» ΔΝΤ για τραπεζικές χρεοκοπίες!

Sunday, 02 May 2010 22:53

Τελικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν ήταν όσο υγιές διαφημιζόταν: βασικός άξονας του διεθνούς χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα θα είναι η λειτουργία ενός νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο εύσχημος τρόπος για να περιγραφεί το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αποτροπή τραπεζικών χρεοκοπιών!

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, «Τρίτη ενότητα (σ.σ.: του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας με αυστηρά μέτρα και διεθνή χρηματοδότηση) είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημιουργία του ταμείου αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και συνοδεύεται από την επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων, το οποίο υπάρχει ήδη στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης του τραπεζικού συστήματος και διαμέσου αυτού της πραγματικής οικονομίας».

Για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους (δεν ηχεί ευχάριστα στην κοινή γνώμη η ανακοίνωση νέων χρηματοδοτήσεων στις τράπεζες, όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις…), ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να ανακοινώσει περισσότερα για τη λειτουργία του… Ταμείου Αποφυγής Τραπεζικών Χρεοκοπιών, αλλά μια διαρροή εγγράφου για τη συμφωνία Ελλάδας – ΔΝΤ στο πρακτορείο Dow Jones Newswires ξεκαθάρισε περισσότερο τις λεπτομέρειες του σχεδίου σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος:

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε στο DJN, αναφέρει ότι «η άμεση πρόκληση για τις τράπεζες είναι να διαχειρίζονται προσεκτικά τις τρέχουσες συνθήκες στενότητας ρευστότητας.

Το έγγραφο τονίζει, ότι «στο υφιστάμενο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορεί να υποστηρίξουν ιδρύματα με πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας, αλλά εφόσον δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα φερεγγυότητας». Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζεται, «Όταν παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδα, θα είναι πλήρως εγγυημένες από το Ελληνικό Δημόσιο κατά τρόπο που να είναι σύμφωνα με τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΚΤ και ΕΕ». Αυτή η αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά το σκέλος των κρατικών εγγυήσεων δανεισμού των τραπεζών, που είχαν μείνει αναξιοποίητες από το «πακέτο» των 28 δις. ευρώ και θα διατεθούν στις τράπεζες άμεσα, ως το τέλος Ιουνίου.

Το έγγραφο φωτίζει τη λειτουργία του «ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», για το οποίο αναφέρει ότι θα διοικείται από «βασικά στελέχη που θα διορισθούν από την κυβέρνηση και το διοικητή της ΤτΕ». Το Ταμείο θα αποτελέσει «ένα νέο δίχτυ ασφάλειας», που θα τοποθετηθεί για να αντιμετωπισθούν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών –τα οποία, σημειωτέον, υποτίθεται ότι δεν… υπήρχαν, σύμφωνα με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των τελευταίων μηνών από την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες αποδεικνύεται τώρα ότι δίνονταν μόνο για να… ησυχάζουν οι καταθέτες.

Η βασική λειτουργία του Ταμείου θα είναι να διατηρεί την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος και, έτσι, να υποστηρίζει τη δυνατότητά του να λειτουργεί υποστηρικτικά στην ελληνική οικονομία, παρέχοντας κεφαλαιακή υποστήριξη στις τράπεζες σύμφωνα με τις ανάγκες τους», σημειώνεται στο έγγραφο και ακολούθως εξηγείται ότι: «Όποτε οι εκτιμήσεις των εποπτικών αρχών δείχνουν, ότι η κεφαλαιακή βάση μιας τράπεζας θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα επαρκή επίπεδα, οι μέτοχοι θα καλούνται να παρέχουν αμέσως πρόσθετο κεφάλαιο, ή θα λαμβάνουν κεφαλαιακή υποστήριξη – γέφυρα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Τραπεζικά στελέχη που σχολίαζαν στο “B” τα προβλεπόμενα για τη λειτουργία του νέου Ταμείου, τόνιζαν ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό θα λειτουργήσει σαν μηχανισμός κεφαλαιακής υποστήριξης όσων τραπεζών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια από την αγορά και τους βασικούς μετόχους τους, αλλά με ένα τρόπο που ενδέχεται στο μέλλον να οδηγήσει στη μεταβίβαση του ελέγχου ελληνικών τραπεζών σε ξένους ομίλους.

Τούτο, διότι, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, αν το Ταμείο προσφέρει σε μια τράπεζα προσωρινή κεφαλαιακή κάλυψη, προφανώς με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, θα προβλέπεται διαδικασία μετατροπής τους σε κοινές μετοχές, μετά την παρέλευση εύλογου χρόνου. Όσες τράπεζες δεν μπορέσουν να επιστρέψουν τα κεφάλαια στο Ταμείο, αντλώντας τα από την αγορά, προφανώς θα δουν νέους μετόχους να εισέρχονται στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αφού το Ταμείο στη συνέχεια θα προχωρά στην εκποίηση των μετοχών στην αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΔΝΤ κατέληξε σε αυτό το σχήμα χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού πρώτα είχε ολοκληρώσει επιτόπια διαδικασία ελέγχου στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες της χώρας, από την οποία φαίνεται ότι δεν βγήκαν ιδιαίτερα ευχάριστα συμπεράσματα. Μάλιστα, στο έγγραφο που αποκαλύφθηκε από το DJN, τονίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα βελτιώσει την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, προφανώς επειδή το σημερινό καθεστώς διαπιστώθηκε ότι εμφανίζει αρκετά «κενά».

Άλλες παράμετροι των μέτρων σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, όπως αναφέρει το ίδιο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το DJN, θα είναι η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση των χρεών των επιχειρήσεων, που εισήγαγε το Υπουργείο Οικονομίας και είχε δεχθεί σκληρές επικρίσεις από τους τραπεζίτες, αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθείται επίσης από την κ. Λ. Κατσέλη, για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, «σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές». Έστω και καθυστερημένα, λοιπόν, οι πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΑΝ, που είχαν αντιμετωπισθεί από τους τραπεζίτες με εχθρικότητα, φαίνεται ότι δικαιώνονται τώρα από το ΔΝΤ…


http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/717-lr----

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Χάθηκε η οικονομία ε ας χάσουμε και το Αιγαίο

Aπαγορεύθηκε με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών στους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, να πλησιάσουν σήμερα στην εναέρια περιοχή Σκύρου-Λέσβου-Αγίου Ευστρατίου-Ψαρών και μεταξύ Χίου-Λέσβου την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τουρκικής αρμοδιότητας περιοχή έρευνας και διάσωσης» (SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE ON 29-30 APR 10, IN THE TURKISH SAR AREAS BOUNDED...) και διεξάγει άσκηση! 
 
Τα νησιά θα έμεναν και πάλι, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα μετά την απαγόρευση πτήσεων ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού λόγω της τουρκικής εορτής στις 23 Απριλίου, χωρίς την «ομπρέλα» της Πολεμικής Αεροπορίας, αν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ δεν «σήκωναν» με δική τους πρωτοβουλία τέσσερα μαχητικά τα οποία περιπολούσαν γύρω από την περιοχή της τουρκικής άσκησης.

Το θέμα αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή 23/04 το defencenet.gr, δημοσιεύοντας την τουρκική ΝAVTEX. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν αντιδρά στον χαρακτηρισμό TURKISH SAR AREAS BOUNDED (τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης που περιεχόταν στη ΝAVTEX που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή 23/04 η Άγκυρα. Και εν συνεχεία δώσαμε (η ΥΠΑ, κατόπιν εντολών άνωθεν) και ... έγκριση για την διενέργεια της άσκησης!

Σήμερα όλο το κεντρικό βόρειο και ανατολικό Αιγαίο από την Σκύρο μέχρι την Λέσβο και την Χίο ήταν «κλειδωμένο» από τις τουρκικές δυνάμεις χωρίς να έχουν δικαίωμα οι ελληνικές δυνάμεις να εισέλθουν σε αυτό το χώρο

Οι συντεταγμένες των δύο περιοχών είναι οι ακόλουθες:

AREA.I
39 04 N 024 55 E
39 04 N 025 30 E
38 44 N 025 30 E
38 44 N 024 55 E
AREA.II
38 55 N 026 00 E
38 51 N 026 20 E
38 43 N 026 12 E
38 44 N 025 53 E
Η τουρκική άσκηση συνεχίζεται και αύριο και οι εντολές στους Έλληνες πιλότους είναι σαφείς: «Μην πλησιάσετε»!

Πηγή : www.defencenet.gr

36 χρόνια "δημοκρατία"

Αντώνης Φασόλας

Τριάντα έξι χρόνια από την μεταπολίτευση και η «δημοκρατία» μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Η ιστορία έχει επαναληφθεί βέβαια αλλά για οικονομία του χρόνου σας ας εξετάσουμε μόνο αυτή την χρονική περίοδο.


Καταρχάς πόσο εφικτή είναι η  Δημοκρατία μέσα σε μια εγχρήματη κοινωνία;

Παντελώς ανέφικτη. Είναι λογικό βέβαια να είναι ανέφικτη διότι αυτός που έχει περισσότερα χρήματα έχει την δυνατότητα να προβάλλεται περισσότερο και έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα μέσα εξημέρωσης («ενημέρωσης»).

Επίσης αυτός που δεν έχει χρήματα για να τα αποκτήσει ώστε να μπεί στον στοίβο της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να τα πάρει από κάποιον άλλον που έχει χρήματα. Εννοείτε με ανταλλάγματα βέβαια.

Εκείνος που θα καταφέρει να μπεί στον πολιτικό χορό αν έχει χρήματα δεν είναι βέβαια κορόιδο να τα δαπανήσει όλα για να παραμείνει στο χορό κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο για την τσέπη του.

Επίσης εκείνος που έχει χρήματα και τα δίνει σε εκείνον που δεν έχει για να μπεί στο πολιτικό χορό δεν είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτεί από την τσέπη του την παραμονή του πολιτικού του πιονιού για πάντα.

Έτσι και στις δύο περιπτώσεις οι πολιτικοί αυτοί πρέπει να βρουν άλλο τρόπο για να παραμείνουν στον πολιτικό χορό χωρίς να βλάπτουν τους εαυτούς τους ή τους εργοδότες τους.

Τι πιο απλό λοιπόν από το ρουσφέτι. Μια «τίμια» συμφωνία μεταξύ απατεώνων που παραδόξως λειτούργησε εν τιμή στο έπακρο τα τελευταία 36 χρόνια.

Η συμφωνία γνωστή «θα σου βρώ δουλειά ψήφισε με». Τώρα πως γίνεται ο ένας απατεώνας (ο πολιτικός) να πιστεύει τον άλλο απατεώνα (λαμόγιο πολίτη) είναι θέμα προς διερεύνηση πολλώ μάλλον που όντως λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια αφού ούτε ο απατεώνας πολιτικός δεν είπε ψέματα πως θα βρει δουλειά , αλλά ούτε και το λαμόγιο πολίτης δεν είπε ψέματα πως θα ψηφίσει τον «ευεργέτη» του.

Αποτέλεσμα γνωστό. Ένα κράτος γεμάτο άχρηστους, αντιπαραγωγικούς παρατρεχάμενους, βολεμένους και εκπαιδευμένους να λειτουργούν με την λογική πως το κράτος τους χρωστά λες και ήταν τα υιοθετημένα παιδιά που μετά από χρόνια βρήκαν τους γονείς τους οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν.

Ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο και σάπιο, που μέσα στο πυρετό του πολιτικού χορού ξέχασε πως ο λόγος που βρίσκεται εκεί είναι η απατεωνιά που κάνει με το πολίτη λαμόγιο και όχι η ικανότητά του να λύνει προβλήματα και να βελτιώνει την ζωή των Ελλήνων.

Πολιτικάντηδες που με ένα θαυμαστό τρόπο έθαβαν στα πιο κρυφά σημεία του μυαλού τους την πραγματική τους εργασία που είναι εύρεση δουλειάς σε τεμπέληδες και άρχισαν πραγματικά να πιστεύουν πως είναι χαρισματικοί στο να πολιτεύονται και να κάνουν «το καλό» για τον τόπο τους.

Επειδή όμως σε όλα τα θέματα η αλήθεια είναι πάντα μοναδική όσο και να την κρύβεις, πήρε 36 χρόνια για να αποκαλυφθεί η πλήρης ανικανότητα εκείνον που από σύμβουλοι ευρέσεως εργασίας πίστεψαν πως ήταν πραγματικοί πολιτικοί και σωτήρες μας.

Η μόρφωση , η γνώση, η παιδεία είναι αγαθά που αυτός που τα διαθέτει είναι σε θέση να λειτουργήσει πραγματικά Δημοκρατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί με τα παραπάνω εκείνος ο πολίτης έχει στο μυαλό του την συνολική εικόνα των πραγμάτων και όχι την κοντόφθαλμη πραγματικότητα που νομίζει πως τον αφορά.

 Ένας τέτοιος πολίτης αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ξεκομμένος από το σύνολο της κοινωνίας, καταλαβαίνει πως όλα όσα κάνει δεν αφορούν μόνο αυτόν αλλά το σύνολο. Έχει δηλαδή αυτό που λέμε κοινωνική συνείδηση.

Όλοι αυτοί οι αμόρφωτοι, ημιμαθείς νεοέλληνες που κοντόφθαλμα κοιτώντας την πάρτι τους θεώρησαν πως θα αρμέγουν την αγελάδα που λέγεται Ελλάδα επ ‘ άπειρον σήμερα είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη.  Όπως είπαμε η αλήθεια είναι πάντα μια.

Η μόνη αλήθεια για την Ελλάδα είναι πως μια χώρα που δεν παράγει τίποτα, ένα κράτος που προσλαμβάνει απλά για να συνεχίζουν τον πολιτικό χορό κάποιοι, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει.


Σε ένα τόσο κοντόφθαλμο , αμόρφωτο και χωρίς κοινωνική συνείδηση λαό η Δημοκρατία είναι το λάθος πολίτευμα καθώς λειτουργεί εναντίον του , εν’ τέλει και είναι σαν να δίνουμε ένα γεμάτο περίστροφο σε ένα μωρό.

Σίγουρα το μωρό θα αυτοτραυματιστεί , αφού πρώτα σκοτώσει εμάς.

Κουράγιο στους υπόλοιπους…………

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Μερικοί συμπολίτες μας ήδη πάγωσαν εσεις ;

Το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου κινήματος Zeitgeist οργάνωσε μια διαμαρτυρία "παγώνοντας" στο κέντρο του πιο εμπορικού δρόμου της Αθήνας.

Ένα δείγμα διαμαρτυρίας στην ζούγκλα του χρήματος που εμείς οι ίδιοι συντηρούμε.

Αλήθεια εσείς ακόμα να "παγώσετε";


 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India