Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η πραγματικότητα

Τι είναι πραγματικότητα; Πως είμαστε σίγουροι πως αυτό που βιώνουμε είναι αληθινό και αποτελεί την πραγματικότητά μας όταν αποδεδιγμένα τα αισθητήριά μας δεν είναι τόσο αξιόπιστα και μπορούν να «παραπλανηθούν» με τέτοιο τρόπο που να δώσουν λανθασμένες εντυπώσεις στον εγκέφαλό μας ο οποίος με την σειρά του θα δώσει λανθασμένη εικόνα της πραγματικότητάς;

Η επιστήμη μέσα στους αιώνες έχει πολλές φορές ακυρώσει την τρέχουσα αντίληψη για την πραγματικότητά μας. Πράγματα που το μάτι δεν μπορεί να διακρίνει όπως για παράδειγμα την μη ύπαρξη της ευθείας γραμμής για αιώνες τα θεωρούσαμε πραγματικά.

Από την εποχή του Δημόκριτου που μίλησε για την ύλη που τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια που ονόμασε άτομα ως σήμερα που το κουάρκ το ελάχιστο σωματίδιο της ύλης που έχουμε διαπιστώσει πως «αναβοσβήνει» δηλαδή πότε υπάρχει και πότε δεν υπάρχει, συνεχώς η αντίληψή μας γι αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα μετατίθεται.

Η φαντασία μας οχρειά μπροστά στις ανακαλύψεις που γίνονται σήμερα σχετικά με την ύλη, την δομή της και άρα την ύπαρξη της πραγματικότητας.

Όσο πιο «βαθιά» κοιτάζουμε στην ύλη τόσο πιο πολύ βλέπουμε το «κενό», το «τίποτα» σε βαθμό που οι επιστήμονες θεωρούν πως ασχολούνται με την παρατήρηση του «τίποτα».

Τελικά πια είναι η πραγματικότητα και είναι μόνο μια;

Σήμερα η κβαντική φυσική θεωρεί πως δεν υπάρχει χρόνος. Πως τα πάντα συμβαίνουν την ίδια στιγμή και πως μόνο την στιγμή που κάποιος παρατηρεί τα σωματίδια ουσιαστικά παίρνουν μορφή και αποτελούν την ύλη σχηματίζοντας την πραγματικότητα για τον συγκεκριμένο παρατηρητή.

Όσο κανείς δεν παρατηρεί η ύλη δεν έχει μια συγκεκριμένη μορφή, τα σωματίδια είναι «ανοιχτά» στις άπειρες επιλογές που ο εκάστοτε παρατηρητής έχει στην διάθεσή του πρίν επιλέξει.

Ουσιάστικά έτσι εμείς και η σκέψη μας σχηματίζουν τον κόσμο μας. Άρα η σκέψη επιρεάζει την ύλη και ο μόνος λόγος που δεν μπορούμε να κάνουμε δραστικές αλλαγές στην ύλη που παρατηρούμε (π.χ. να μετακινήσουμε ένα αντικείμενο) είναι γιατί απλά ΔΕΝ το πιστεύουμε.

Ο εγκέφαλος μας ένα πολύπλοκο όργανο τεραστίων δυνατοτήτων έχει κυρίως μια αποστολή. Να μας δείξει έναν κόσμο τόσο «λογικό» που μέσα του μπορούμε να ζήσουμε. Έτσι αν βάλουμε ένα μικροσκόπιο στο σημείο που ένα ποτήρι εφάπτεται με το τραπέζι θα διαπιστώσουμε πως ΠΟΤΕ τα σωματίδια που αποτελούν το ποτήρι δεν εφάπτονται με τα σωματίδια που αποτελούν το τραπέζι.
Κι όμως ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιλαμβανόμαστε πως τα δύο αντικείμενα εφάπτοντε. Αυτό όμως είναι λάθος και ουσιαστικά δεν αποτελεί την πραγματικότητα.

Σκοπός του δημοσιεύματος δεν είναι ένα γρήγορο μάθημα κβαντικής φυσικής απλώς κάποιες σκέψεις στο τι τελικά είναι η πραγματικότητα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India