Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος!

Απολαμβάνοντας τις θαυμάσιες ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του  60, είναι τόσο έντονο το άρωμα μιας ξεχασμένης Ελλάδας που αποπνέουν, είναι τόσο πηγαίες οι ερμηνείες των ηθοποιών και τόσο εύστοχες οι ατάκες που ξεστομίζουν κάθε λίγο, που το μάτι δεν παρατηρεί το φόντο πάνω στο οποίο οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες – που παρουσιάζουν την ζωή του τότε μέσου Έλληνα – γυρίζονται.

Αν επικεντρώσει όμως  ο τηλεθεατής καλύτερα θα παρατηρήσει πως τα πάντα σε αυτές τις ταινίες διαδραματίζονται πάνω σε ένα σκηνικό όπου τα πάντα είναι φθαρμένα. Όλα από τις μάντρες των σπιτιών έως τα αυτοκίνητα και τα τραπέζια είναι ερείπια, σακαράκες, ετοιμόρροπα αντίστοιχα.

Δεν είναι βέβαια τυχαίο αυτό που παρατηρεί κανείς.

 Όπως βέβαια ένα άλλο μάτι δεν γίνεται να μην κοιτάξει τις σημερινές ελληνικές ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Μπορεί κανείς να απολαύσει αντί για κακοχτισμένες μάντρες, τεράστιους κήπους με γκαζόν και πισίνες, αντί για σαράβαλα, να δει αυτοκίνητα πολυτελείας να αστράφτουν κάτω κυρίως από τον Αττικό ήλιο. Σωστά αντιλαμβάνεστε αυτές οι σειρές – φιλοδοξούν να μας δείξουν τον σημερινό μέσο Έλληνα.

Μοιραία λοιπόν έρχεται η σύγκριση ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο εικόνες. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο άνθρωπος τα πάντα τα αντιλαμβάνεται δια της συγκρίσεως.

Επειδή θέλω να πιστεύω πως οι αναγνώστες του ΣΚΕΨΙΣ δεν αποτελούν το λεγόμενο «κοινό», δεν θα μακρηγορήσω. Θα πώ όμως το εξής. Οι δύο εικόνες είναι αλληλένδετα δεμένες μεταξύ τους.

Η μία , η πρώτη, αποτελεί το παράδειγμα μιας κοινωνίας που ζει με όσα έχει και μάλιστα με όσα παράγει. Λίγα παρήγαγε η Ελλάς τότε, λίγα και απολάμβανε.

Η δεύτερη είναι το παράδειγμα μια κοινωνίας που ζει με όσα δανείζεται και μάλιστα χωρίς να παράγει. Είναι το όραμα του πως ένας μεσαίος άνθρωπος αν καταχρεωθεί παντού μπορεί να ζει.

Είπα πως αυτές οι δύο εικόνες είναι αλληλένδετες. Πώς ;

Μα είναι προφανές. Αν δεν έχετε τον κήπο με την πισίνα και το γκαζόν χάσατε την ευκαιρία σας! Σημαίνει πως δεν χρωστάτε αρκετά ή – και αυτό προς υπεράσπισή σας – δεν είστε απατεώνας.

Πως συνδέετε με την πρώτη εικόνα; 

Μα και πάλι είναι απλό. Αυτή η εικόνα όσο περνάει ο καιρός θα σας γίνεται όλο και πιο οικεία. Η μάντρα, το σαράβαλο, τα ξεφτισμένα έπιπλα…..

Ε πως κάνετε έτσι, ΚΑΝΕΙΣ δεν είπε πως μπορείτε να δανείζεστε επ’ άπειρον!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India