Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Τι είναι η Πατρίδα ....ή την Ιστορία σας για 30 αργύρια



Του Στάθη Δεληγιώργη*

Tην οργή των Ελλήνων ομογενών που ζουν στη Γερμανία έχει προκαλέσει δημοσίευμα τις εφημερίδας «Bild» που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από τη χώρα μας να πουλήσει από τα νησιά της μέχρι και την Ακρόπολη, προκειμένου να μαζέψει χρήματα και να αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Το νέο και ιδιαίτερα προκλητικό άρθρο βασίζεται σε δηλώσεις πολιτικών του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας που αξιώνουν από την κυβέρνηση της χώρας τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προσφέρουν καμία οικονομική βοήθεια, εάν πρώτα η χώρα μας δεν πουλήσει οτιδήποτε μπορεί να πουληθεί. Από την πλευρά της η «Bild» έβαλε το κερασάκι στην τούρτα προσθέτοντας, ότι πρέπει να πουλήσουμε και την Ακρόπολη!

«Πουλήστε τα νησιά σας, ακόμα και την Ακρόπολη» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος. Αυτό συνοδεύεται από μια φωτογραφική σύνθεση που αποτελείται από τον Παρθενώνα κι έναν χάρτη της Ελλάδας, με τη λεζάντα να γράφει: «Πιστεύεται πως η Ακρόπολη αξίζει 100 δισ. ευρώ». Εκτός από την οικονομική αποτίμηση του κορυφαίου μνημείου, οι συντάκτες της «Bild» προχωρούν και σε ανθρωπογεωγραφικές αναλύσεις των νησιών μας, γράφοντας στην ίδια λεζάντα: «Η Ελλάδα έχει 3.000 νησιά μόνο στο Αιγαίο. Κατοικήσιμα είναι τα 87».

Στο κυρίως κείμενο η γερμανική εφημερίδα κάνει μια συνοπτική αναφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τα 4,8 δισ. που θα εξοικονομηθούν είναι σταγόνα στον ωκεανό του χρέους των 300 δισ. «Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αν οι Έλληνες θέλουν να βοηθηθούν με δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να δώσουν κάτι, για παράδειγμα μερικά από τα ομορφότερα νησιά τους», είναι η θέση της εφημερίδας, που φτάνει στο σημείο να προτείνει ως σύνθημα: «Σας δίνουμε χρήματα, μας δίνετε την Κέρκυρα».

Ίσως, η εφημερίδα να υπερβάλλει κάνοντας «χιούμορ», όμως σε ανάλογο ύφος είναι και οι δηλώσεις των Γερμανών πολιτικών. «Το ελληνικό κράτος πρέπει να σταματήσει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις και να πουλήσει κτηματική περιουσία, όπως για παράδειγμα ακατοίκητα νησιά», δήλωσε το μέλος του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Φρανκ Σέφλερ, ενώ το μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Γιόσεφ Σλάρμαν είπε πως «η Ελλάδα έχει στην ιδιοκτησία της κτίρια, εταιρείες και ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή του χρέους».

Τα ίδια και από τον επικεφαλής της ομάδας των Νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μάρκο Βάντερβιτς: «Εάν η Ένωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν τη δουλειά».

Το νέο προσβλητικό δημοσίευμα ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση των σκληρών οικονομικών μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και μία μέρα πριν από τη (σημερινή) συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Αυτό δεν είναι τυχαίο, γίνεται με στόχο να ασκήσει πίεση στην καγκελάριο Μέρκελ και να μη δώσει τη βοήθεια που ζητά η Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας Κώστας Δημητρίου. Ο Έλληνας ομογενής επεσήμανε, ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι αυτή που καθορίζει καθημερινά τη δημόσια ατζέντα κι έτσι οι «προτάσεις» περί νησιών αναπαρήχθησαν χθες από όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ανθελληνικά δημοσιεύματα που δημιουργούν στην κοινή γνώμη πολύ κακή εικόνα για τους Έλληνες, καθώς τους παρουσιάζουν να μη δουλεύουν και να τα περιμένουν όλα από την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι αυτό το κλίμα έχει οδηγήσει σε «λεκτικές αντιπαραθέσεις» ανάμεσα στους Γερμανούς και σε Έλληνες ομογενείς.

«Το θέμα δεν είναι τι γράφει ο Τύπος, το πράγμα έχει πάρει πλέον πολιτικές διαστάσεις. Πρόκειται για ανήκουστη και ανήθικη επίθεση κατά της φιλίας των δύο λαών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αντώνης Βέης, που τόνισε ότι οι Έλληνες ομογενείς είναι πραγματικά εξοργισμένοι με το νέο «υποβολιμαίο», όπως είπε, δημοσίευμα. Ανέφερε, μάλιστα, πως η Ομοσπονδία δέχθηκε τηλεφωνήματα και από Γερμανούς, που ανέφεραν πως ντρέπονται για τη νέα πρόκληση.

Η Ομοσπονδία απηύθυνε χθες ανοιχτή επιστολή προς την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία την καλούν να πάρει θέση ως προς τις δηλώσεις των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, που συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να προκαλούν τριγμούς στις σχέσεις των δύο λαών.

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις των Γερμανών πολιτικών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις».

«ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ»
Αργά χθες το βράδυ η διαδικτυακή έκδοση της «Bild» επανήλθε με νέο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα ίσως πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη! Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου Ντερκ Μίλερ, που χαρακτήρισε «αγγελία θανάτου» το πρόγραμμα λιτότητας για την ελληνική οικονομία και δήλωσε, ότι η επαναφορά της δραχμής είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση.
*Espresso
2010-03-05
ISSN 1986-0307
http://www.romiossini.com/articles.php?lid=8327

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Μια πρόταση από επίσημα χείλη «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις» μήπως αφήνει ένα περιθώριο να βρεθεί κάποτε ο κατάλληλος χρόνος για να επανέλθουν τέτοιες προτάσεις και ακόμη πιο επαίσχυντες. Μήπως οι πολιτικοί μας θα πρέπει να μάθουν επιτέλους να ορθώνουν με τα λόγια τους έστω το παράστημα της στραπατσαρισμένης Ελλάδας και να μην ανοίγουν Κερκόπορτες....

Η ιστορία δεν είναι είδος προς πώληση, ανταλλαγή και εκποίηση.
Η ιστορία του ανθρωπίνου γένους όσο και εάν αυτό ενοχλεί τους απόγονους των βορειοευρωπαϊκών βάρβαρων φυλών, γράφτηκε από αρχής μέχρι τέλους στους κίονες και της ζωοφόρους της Ακρόπολης και στη σκέψη των μεγάλων πνευμάτων της Αρχαίας Ελλάδας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India