Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Μια Εκθεση με πολλές ερμηνείες

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=140413

enet.gr, 07:22 Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δημοσιεύτηκε η επίσημη έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα για το 2009.

Στην έκθεση αναφέρεται οτι σημειώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις από μέρους των δυνάμεων Ασφαλείας, ιδιαίτερα σε βάρος παράνομων μεταναστών και αθιγγάνων. Τονίζεται όμως οτι η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει, από τον Οκτώβριο, σειρά μέτρων, όπως το προσωρινό κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Παγανή, η σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου και η σύσταση μεσολαβητικών συμβουλίων για την προστασία των μεταναστών.

Στο τμήμα περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου γινεται, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά σε καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιθέσεις ακροδεξιών και καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, αν και έχει σημειωθεί μικρή μείωση των καταγγελιών για καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, το 2007 και 2008.

Σημειώνει, επίσης, ότι παρατηρήθηκαν κακές συνθήκες κράτησης σε πολλές φυλακές και σε εγκαταστάσεις συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών.

Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ επισημαίνει παράλληλα ορισμένους νομικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στην θρησκευτική ελευθερία, καθώς και ελλείψεις σε μέσα και νομική βοήθεια για άτομα που ζητούν άσυλο και για πρόσφυγες.

Τέλος, στο τμήμα για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται αναφορές σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως "μειονότητες" ή "γλωσσικές μειονότητες".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, σύμφωνα με την έκθεση, στην άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη σλαβική διάλεκτο ως "μακεδονική", ενώ οι ελληνικές αρχές και τα δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" με το επιχείρημα ότι περίπου 2,2 εκ. εθνοτικά και γλωσσικά έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν ήδη τον όρο "Μακεδόνας" προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν.

............
Σχόλιο
Οι δύο τελευταίες παράγραφοι μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλιτρόπως, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο όρος μειονότητα μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στις εγκαταλελειμένες ακριτικές περιοχές μας.
Σύμφωνα με το χαρακτηρισμό : "Μειονότητα χαρακτηρίζεται ομάδα ανθρώπων που εξ αιτίας των φυσικών ή πολιτιστικών χαρακτηριστικών τους φέρονται να έχουν διαχωρισθεί από τους άλλους ανθρώπους στη κοινωνία που διαβιούν, αντιμετωπιζόμενοι κατά τρόπο διάφορο και άνισο που γι΄ αυτούς τους λόγους θεωρούν πως είναι αντικείμενα συλλογικής διάκρισης".
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1

Πίσω από αυτή την Εκθεση λοιπόν ας ανιχνεύσουμε τη δύναμη των λόμπυ Σκοπίων - Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, που μπορούν να βρουν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος σε μια Ελλάδα οικονομικά αδύναμη, για να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού.

Η επίσημα αναγνωρισμένη γλωσσική μειονότητα ελάχιστα διαφέρει από μια εθνική μειονότητα, αφού η γλώσσα θα επιβάλλει μειονοτική εκπαίδευση και ταυτότητα, η οποία το μόνο που μπορεί να καλλιεργήσει είναι την κοινωνική διαφοροποίηση. Δεν μπορεί να πιστέψει και ο πλέον αφελής ότι η ΗΠΑ κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιωμάτα των δύσμοιρων μεταναστών που η φίλη χώρα Τουρκία αδειάζει στα Ελληνικά νησιά.

Ας δώσουμε λοιπόν βάρος στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών, οι οποίες σκιαγραφούνται ως θύλακες των ανωτέρω υποτιθέμενων μειονοτήτων, εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων και αλλαγών στο status quo της Ελλάδας και των συνόρων της.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India