Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Το 6% είναι καταστροφικό

Το τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για το πόσο «καταστροφικό» είναι για την Ελλάδα (αλλά και γενικά για οποιαδήποτε χώρα) να δανείζεται με επιτόκια πλέον και πάντως κοντά στο 6%.

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές δεν χάνουν ευκαιρία να μας πληροφορούν πως με τέτοιες συνθήκες δανεισμού η χρεοκοπία της χώρας μας είναι δεδομένη.

Επειδή μια εικόνα είναι όντως όσο χίλιες λέξεις στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζω τις συνθήκες δανεισμού των τραπεζών, των κρατών (ανάλογα με την οικονομία τους) και τέλος των πολιτών.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το μόνο ίδρυμα που μπορεί να τυπώνει Ευρώ. Ένα νόμισμα το οποίο πρακτικά δεν έχει καμία αξία πέραν της αξίας που όλοι μας συμφωνούμε να του δίνουμε.

Έτσι η ΕΚΤ «πουλάει» χαρτονομίσματα στις Τράπεζες με τόκο 1%. Ακούγετε λίγο αλλά αν σκεφτεί κανείς πως η αξία των χαρτιών είναι μηδαμινή μάλλον είναι πάρα πολύ!

Στην συνέχεια οι Τράπεζες έχοντας «αξιολογήσει» τις διάφορες οικονομίες των κρατών δανείζουν (περίπου και όχι σε απόλυτα ποσοστά) αντίστοιχα:

Σε υγιείς οικονομίες , χώρες δηλαδή με μικρά ελλείμματα και μεγάλες παραγωγικές επιδόσεις γύρω στο 3%. Μια τέτοια χώρα είναι η Γερμανία.

Σε προβληματικές οικονομίες, χώρες δηλαδή που έχουν μεγάλα ελλείμματα και που οι παραγωγικές τους επιδόσεις δεν είναι μεγάλες, με ένα ποσοστό γύρω στο 6%. Μια τέτοια χώρα είναι η Ελλάδα.

Σε οικονομίες τριτοκοσμικών χωρών, Δηλαδή χώρες που τα ελλείμματα έχουν εκτοξευθεί, δεν υπάρχει παρά υποτυπώδεις παραγωγική διαδικασία κτλ με ποσοστά πλέον του 10%. Μια τέτοια χώρα είναι η Ουγκάντα.

Τέλος όπως θα παρατηρήσετε στο γράφημα είναι οι Πολίτες. Ποιοι πολίτες; Μα εσείς και εγώ βέβαια. Σε μας λοιπόν τους πολίτες υπάρχουν 2 ήδη δανεισμού. Τα τραπεζικά δάνεια που δίνονται με επιτόκια γύρω στο 6% και βέβαια οι πιστωτικές κάρτες στις οποίες οι φιλικές μας τράπεζες ζητούν τόκο γύρω στο 18%.

Άρα λοιπόν στην καλύτερη περίπτωση μπορείτε να θεωρείται τον εαυτό σας έναν μη παραγωγικό άνθρωπο , ένα κομμάτι προβληματικής οικονομίας, το οποίο δανείζεται με το (κατ΄ ομολογία των ιθυνόντων ) καταστροφικό ποσοστό 6% και στην χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός πως οι φιλικές τράπεζες σας δανείζουν με όρους σχεδόν 2 φορές δυσμενέστερους από ότι δανείζουν τις κατεστραμμένες (από τους ίδιους) τριτοκοσμικές οικονομίες.

Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που ένας πολιτικός, δημοσιογράφος, αναλυτής οικονομικών σας μιλήσει για το πόσο καταστροφικός είναι ο δανεισμός με 6% τόκο, υπενθυμίστε του τους όρους με τους οποίους σας δανείζουν οι Τράπεζες οι οποίες βέβαια πληρώνουν μόνο 1% για τα χαρτάκια που τυπώνει η ΕΚΤ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India