Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Η Εποχή των Τσουνάμι


Τσουνάμι από το Ντουμπάι "έπνιξε" τις αγορές
Τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου επταμήνου κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη γνωστοποίηση της αδυναμίας του Ντουμπάι να εξυπηρετήσει το χρέος του και το σοκ που προκάλεσε στην αγορά η είδηση. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, του οποίου ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Borse Dubai, παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η διακοπή των συναλλαγών.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ Το... τσουνάμι χτύπησε την ήδη επιβαρημένη ελληνική οικονομία
Προσεκτική παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ προς τις τράπεζες, ώστε να αποφευχθεί η ρήξη και να κατευθυνθεί προς την πραγματική οικονομία το μεγαλύτερο μέρος από τα 28 δισ. ευρώ, ζήτησε χθες από τη Λούκα Κατσέλη η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Στη συνάντηση, στο πλαίσιο των επαφών της υπεύθυνης του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς εξέφρασε την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για τις επιπτώσεις από την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας. Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι, εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε το πρώτο τρίμηνο του 2009 η ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα εκτιναχθεί ακόμη και πάνω από το 25%. Τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως αυτές που βρίσκονται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης οδηγώντας σε απόγνωση και σε απολύσεις τις βιομηχανίες. Είπε ότι ο ΣΒΒΕ προσανατολίζεται για το επόμενο διάστημα σε πωλήσεις κάτω του κόστους, ώστε να μην μειωθεί η παραγωγικότητα με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Τα παράλια του Ινδικού Ωκεανού λίγο πριν χτυπήσει το φονικό τσουνάμιτο πρωί της 26ης Δεκεμβρίου 2005 θυμίζει η εγχώρια αγορά το τελευταίο διάστημα.

Ο κόσμος πηγαίνει κανονικά στις δουλειές του και η καθημερινή σχεδόν ειδησεογραφία για την «παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση των subprime» έχει μάλλον αρχίσει να τον κουράζει, αφού έχει περάσει πλέον του ενός έτους από το ξέσπασμά της και αφορά κυρίως την ούτως ή άλλως μακρινή Αμερική… Τα χρηματιστήρια συνεχίζουν βέβαια τα καθημερινά σκαμπανεβάσματά τους, αλλ’ αυτό δεν κάνουν «μια ζωή» τα χρηματιστήρια;

Κι όμως! Όπως προειδοποιούν όλο και περισσότεροι και εγκυρότεροι οικονομικοί αναλυτές, η κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία είναι κυριολεκτικά πρωτοφανής και απειλεί να συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα στο πέρασμά της, όπως το μοιραίο εκείνο τεράστιο παλιρροϊκό κύμα που σάρωσε το ινδονησιακό αρχιπέλαγος.

Τον όρο «τσουνάμι» μάλιστα δεν τον χρησιμοποιήσαμε εμείς, αλλά ο περιβόητος Άλαν Γκρίνσπαν, ο αποκαλούμενος και «μάγος της παγκόσμιας οικονομίας», ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της αμερικάνικης κεντρικής τράπεζας επί 18 ολόκληρα χρόνια.

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Παρά τον συναγερμό της Πακιστανικής Πρεσβείας, οι Ελληνικές αρχές κοιμούνται μακαρίως|
Η πολιτική αγκαλιάσματος των ξένων Μεταναστών που ακολουθεί η Κυβέρνηση Καραμανλή διά του υπουργού Εσωτερικών Πάκη Παυλόπουλου έχει γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου και χιλιάδες πεινώντες και διψώντες τριτοκοσμικοί ετοιμάζονται να έλθουν στην Ελλάδα για να μας γονιμοποιήσουν.
Με επείγον σήμα της, η Πακιστανική Πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα τις Ελληνικές Αρχές ότι τουλάχιστον 10 χιλιάδες Πακιστανοί λαθρομετανάστες βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας και ετοιμάζονται να μπουκάρουν στην Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σχετικές πληροφορίες δημοσίευσε η πακιστανική εφημερίδα «Ντόν» και μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Κρόνος», υπογραμμίζοντας ότι οι Ελληνικές Αρχές δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο και δεν έχουν καμία στρατηγική για να αντιμετωπίσουν την επέλαση των δουλεμπόρων και το τσουνάμι των λαθρομεταναστών.

Σε ύψος 14 μέτρων έφτασε το φονικό τσουνάμι της Σαμόα
Το τσουνάμι που σκότωσε πάνω από 200 άτομα στη Σαμόα και την Τόνγκα το Σεπτέμβριο είχε ύψος 14 μέτρων και σάρωσε τα πάντα σε απόσταση έως και 700 μέτρων από την ακτογραμμή, εκτιμούν τώρα Νεοζηλανδοί επιστήμονες.
Ο σεισμός των 8,0 Ρίχτερ στις 29 Σεπτεμβρίου προκάλεσε τρία καταστροφικά κύματα και άνοιξε ένα συνεχόμενο ρήγμα μήκους 300 χιλιομέτρων στο βυθό της θάλασσας μήκους, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Εθνικό Ινστιτούτο Υδατικής και Ατμοσφαιρικής Έρευνας.

Εσας τι είδους τσουνάμι σας χτύπησε σήμερα ?
Η μήπως όλα αυτά δεν είναι παρά ένα και μόνο τσούναμι που καταπίνει τον πλανήτη μας κοινωνικά - οικονομικά - περιβαλλοντικά με τεράστια κύματα που κάποιοι - αυτοί που κινούν τα νήματα, νόμιζαν ότι ελέγχουν - ότι θα τα περιορίσουν "στην πισίνα τους".
Αλλα τα κύματα έγιναν πολύ μεγάλα και τους ξέφυγαν και τώρα χτυπάνε και τα δικά τους "σπίτια", προκαλώντας γενική καταστροφή, όπως οι "σεισμοί" που αφήνουν "ρήγματα" τόσα βαθιά που θα να επαναπροσδιορίσουν όχι μόνο τη γεωλογική, αλλά τη κοινωνική πολιτική, οικονομική ιστορία του πλανήτη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India