Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Εθνική: Τέλος σε καπέλα - ψιλά γράμματα!


Το κοινωνικό τους πρόσωπο επιχειρούν να αναδείξουν οι τραπεζίτες, μετά την ανοικτή αντιπαράθεση με την υπουργό Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει οφειλές μικρών επιχειρήσεων. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας προανήγγειλε χθες το τέλος των κρυφών επιβαρύνσεων και των ψιλών γραμμάτων στα προϊόντα της τράπεζας.
Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο κ. Ταμβακάκης μίλησε για την «υιοθέτηση ενός τιμολογίου υπηρεσιών που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της νομολογίας, θα είναι σύγχρονο, διαφανές, χωρίς τα ψιλά γράμματα που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη τραπεζών και καταναλωτών».
Όπως σημείωναν στο “B” στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων πρόκειται για μία αναφορά ιστορικής, ίσως, σημασίας, αφού για πρώτη φορά ο επικεφαλής μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας δεσμεύεται να εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δημιουργώντας προϊόντα που θα εναρμονίζονται με την –πλούσια…- νομολογία εις βάρος των τραπεζών, για πλήθος καταχρηστικών πρακτικών με θύματα τους δανειολήπτες.
Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται τώρα ότι θα κινηθούν και οι άλλες τράπεζες, καταργώντας τις καταχρηστικές χρεώσεις, λίγο πριν παρουσιασθεί από το υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο νόμου για την απαγόρευση όσων έχουν κριθεί με οριστικές αποφάσεις από τα δικαστήρια και καθιερώνοντας διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε όσες τράπεζες δεν συμμορφώνονται.
Το νομοσχέδιο της κ. Λούκας Κατσέλη προβλέπει την κατάργηση πολλών χρεώσεων και καταχρηστικών πρακτικών στις συναλλαγές των τραπεζών με τους πελάτες τους. Ειδικότερα, θα προβλέπονται
-          Απαγόρευση της επιβολής ποινής πρόωρης εξόφλησης (πέναλτι) και στα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο (η απαγόρευση σήμερα ισχύει μόνο για τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο).
-          Κατάργηση των προμηθειών για κινήσεις λογαριασμών, που αφορούν την ανάληψη ή την κατάθεση μετρητών ή την κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από έναν ορισμένο αριθμό τον μήνα.
-          Απαγόρευση επιβολής προμήθειας για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών στους δανειολήπτες.
-          Κατάργηση των προμηθειών (έως και 1% της συναλλαγής) για αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα μέσω των ΑΤΜ.
-          Περιορισμό των εξόδων φακέλου για δάνεια, ανάλογα με το ποσό του δανείου. Για τα έξοδα αυτά θα απαιτείται να υπάρχει σαφής διαχωρισμός τους από την τράπεζα ώστε οι δανειολήπτες να γνωρίζουν επακριβώς τις χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται.
-          Κατάργηση των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες στους αδρανείς λογαριασμούς καταθέσεων.
-          Απαγόρευση της επιβολής προμήθειας για κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμούς τρίτων.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India