Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ζήσε το Μύθο σου στην Ελλάδα και πλήρωσέ το


Πρόσφατα ο ΕΟΤ χρησιμοποίησε σε μια διαφημιστική καμπάνια το δελεαστικό τίτλο : "Ζήσε το Μύθο σου στην Ελλάδα". Οντως η Ελλάδα είναι η χώρα των μύθων. Η μυθολογία κυοφόρησε την ελληνική ιστορία.
Ο μύθος σύμφωνα με την ανθρωπολογική ερμηνεία του όρου είναι ιερή ή θρησκευτική αφήγηση της οποίας το περιεχόμενο σχετίζεται με την προέλευση ή τη δημιουργία φυσικών, υπερφυσικών ή πολιτιστικών φαινομένων. Η ανθρωπολογική έννοια για τον μύθο διαφέρει από εκείνην που υπονοεί στο περιεχόμενο του μύθου κάποιο ψεύδος. Οι μύθοι διερευνούνται επίσης ως αποσπασματικές πηγές προφορικής ιστορικής αφήγησης ως ενδείξεις κοινωνικών αξιών που διαμορφώνουν τον κοινωνικό χάρτη μιας ομάδας ανθρώπων και για τις καθολικές (συμπαντικές) δομές τους.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82

Εν αντιθέσει με τους άλλους λαούς οι μύθοι μας δεν αφορούν χρονολογικά την προ της αρχαιότητας εποχής. Κάθε φορά που πρέπει να "ανακτήσουμε εθνικό φρόνημα", να αποκρούσουμε τα φουσάτα των οχτρών, να διαφυλάξουμε γενικώς τα ιερά και όσια της πατρίδος χτίζουμε ένα νέο μύθο, ένα έπος. Και το υπερασπιζόμαστε μέχρις εσχάτων, με την τελευταία ρανίδα του αίματος ή τη τελευταία δραχμή στη τσέπη.

Πρόσφατος μύθος οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Ενδεδυμένοι με ελληνικό κλέος, αρχαίο πνεύμα αθάνατο, με αγνά αθλητικά κίνητρα για τον κότινο και το μετάλλιο οι Ελληνες μπήκαν και έγιναν οι υποστηρικτές αυτού του μύθου μέχρις εσχάτων.
Οι λαμπρές τελετές σε DVD κοσμούν κάθε σκρίνιο ελληνικού νοικοκυριού μαζί με τα σχετικά ενθυμήματα, περασμένα μεγαλεία και θυμώντας τα να κλαίς.

Και κλαίει ο έρμος ο Ελληνας για το μύθο του πυο αποδείχτηκε τελικά παραμύθι, φούσκα, με μίζες, δράκους με εξοπλιστικά C4I συστήματα, ερηπωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα δυσβάχτο οικονομικό άνοιγμα και ένα χρέος που μας έσπρωξε ακόμη περισσότερο στο γκρεμό. Και δυστυχώς οι εχθροί που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι τα φουσάτα των οχτρών αλλά τα ομόλογα τα άυλα, τα spread και τα πεντοχίλιαρα μας που έγιναν ευρω-πετσετάκια.

Με λύπη διαβάζω το αφιέρωμα του Σαββάτου 14 Μαρτίου 2010 της Ελευθεροτυπίας που για άλλη μια φορά καταδεικνύει πόσο κοστίζουν οι μύθοι σε αυτοί τη χώρα όταν δεν τους υποστηρίζουν ήρωες με νου, σύνεση και αρετή αλλά κρατικοδίαιτα συμφέροντα, πολυεθνικές εταιρείες και ένας λαός με χαμένη ταυτότητα.

O "Τιτανικός των Ολυμπιακών Αγώνων" όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία στο αφιέρωμα της ακόμη βουλιάζει. Κραγαυλέο παράδειγμα η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αλλά και και εκτός Αθηνών στις Ολυμπιακές πόλεις αυτές που περίμεναν τους Αγώνες για να δουν άσπρη μέρα και τελικά κατέληξαν να πληρώσουν και από πάνω. Να σημειώσω ως πρώην κάτοικος Πατρών ότι στο Παμπελλονησιακό Στάδιο έχουν εξαφανιστεί μέχρι και τα είδη υγιεινής. Το Στάδιο έχει πλέον υπό την κατοχή του ο Δήμος Πατρέων και το κοιτάει να ρημάζει.

Οπως αναφέρει σε ειδικό άρθρο της δε η εφημερίδα "Τα δυσθεώρητα ύψη του λογαριασμού της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 δεν θα προσδιοριστούν ποτέ με ακρίβεια, αλλά καταγράφηκαν ως οι πιο ακριβοί, από πλευράς κόστους ασφαλείας, αγώνες της ιστορίας, αφού εκτιμήθηκε πως το Πεκίνο δεν ξεπέρασε το κόστος της Αθήνας".

Χωριό φάντασμα το Ολυμπιακό Χωριόμ οι κάτοικοι της περιοχής "όπως και εκατομμύρια άλλων Ελλήνων είναι όμως ενήμεροι για τον πολύ αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η διοίκηση για να εξυπηρετήσει, μέσω Ολυμπιακού Χωριού, όχι τους δικαιούχους εργαζόμενους αλλά τη Μονή Βατοπεδίου. Το συγκρότημα κτιρίων των 20.000 τετραγωνικών μέτρων, που «στοιχειώνει» σήμερα στη νοτιοδυτική γωνία του οικισμού, πρωταγωνίστησε μαζί με τα άλλα πρόσωπα και ακίνητα του περιώνυμου σκανδάλου. Ηταν αυτό που κατέληξε στα χέρια της μονής εσπευσμένα τον Ιούλιο του 2007"., όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο.
Αυτό είναι που λέμε να βάλει ο Θεός το χέρι του...και το έβαλε βαθιά στη τσέπη του κορβανά των Ολυμπιακών Εργων.

Οσο για τα παράπλευρα έργα αυτά που θα "έμεναν" στον ελληνικό λαό, αυτά που άλλες Ολυμπιακές Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, τα χρησιμοποίησαν για την αναβαθμισμένη διαβίωση των κατοίκων τους, αναφέρεται στο σχετικό άρθρο ότι "τρία υπηρεσιακά στελέχη του τέως υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ θα καθίσουν σήμερα «στο σκαμνί» με την κατηγορία ότι αμέλησαν -και μάλιστα κατ' εξακολούθηση- να εφαρμόσουν μέτρα που περιλαμβάνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον κόμβο του Κηφισού, τον μεγαλύτερο στο λεκανοπέδιο, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στις γειτονικές περιοχές του Μοσχάτου, του Ρέντη και του Νέου Φαλήρου".

Κλείνοντας την εθνική μας συμφορά να αναφέρουμε τα ΣιΦορΑι - C4I συστήματα - διαβάζουμε ότι "το ποσόν που δαπάνησε η ΕΛ.ΑΣ., βλέπει κανείς ότι το πανάκριβο και μη λειτουργικό, όπως διαπιστώθηκε στις δοκιμές, σύστημα C4Ι (Σι-Φορ-Αϊ) κόστισε 259 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση της προμήθειας του C4Ι, που έγινε με τους κανόνες που ισχύουν για τις αμυντικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί μείζον πολιτικό σκάνδαλο με άμεση επικαιρότητα έως τις μέρες μας".

Και όταν δείτε το καλοκαίρι μεγαλοσκαφάτους στο Αιγαίο, της Ολυμπιακής Επιτροπής του 2004 - ξέρετε ποιούς - για ρωτήστε τους που πήγαν τα λεφτά μας μήπως πλέουν στο Αιγαίο και έγιναν μπετά σε πολυτελείς βίλλες στη Μύκονο με άδεια ναοδομίας?

Διαβάστε και ξαναδιαβάστε με προσοχή έλληνες πολίτες. Και εσείς κύριοι 300 ουχί των Θερμοπυλών αλλά των Καρεκλών και Εδράνων της Βουλής, όλοι εσείς που αποφασίζετε να χτίσετε μύθους στη πλάτη μας, γιατί κάποια στιγμή θα πούμε και εμείς το δικό μας Οχι και θα βρούμε το δικό μας λαμπρό μύθο, που θα κυοφορήσει μια ακόμη πιο λαμπρή ιστορία και όχι έναν όλεθρο κοινωνικό και οικονομικό και μέσα σε αυτό το μύθο δεν θα έχετε καμμιά θέση. Η μόνη θέση που σας αξίζει να βρεθείτε είναι στα Τάρταρα και το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=140838
Φάκελλος Ολυμπιακοί Αγώνες

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India