Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Οι εκλογές έρχονται, οι πολιτικοί φεύγουν...

Οι εκλογές πλησιάζουν για μια ακόμα φορά. Είναι η πρώτη φορά μετά την αντιπολίτευση που η κοινωνική αναταραχή και η δυσπιστία των πολιτών βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Μέχρι τώρα σκοπός των «μεγάλων» κομμάτων ήταν η ενίσχυση του διπολισμού με βασικό επιχείρημα πως μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας το «έργο» της χωρίς τα εμπόδια και τις πολιτικές αντιρρήσεις μικρότερων κομματικών σχηματισμών που πιθανόν να συμμετείχαν σε μια πολυκομματική κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι ψηφοφόροι – αν εξαιρέσουμε τον «σκληρό πυρήνα» των «μεγάλων» κομμάτων , που εντάσονται σε αυτά είτε γιατί έχουν συμφέροντα, είτε γιατί αυτοπροσδιορίζονται ως «νεοδημοκράτες» ή «πασοκτζίδες» – όσο και αν αντιστέκονταν, τελικά, πίστευαν το επιχείρημα και τελευταία στιγμή ψήφιζαν τα «μεγάλα» κόμματα σκεπτόμενοι πως δεν είναι καιρός για πειραματισμούς και πως μια αυτοδύναμη κυβέρνηση  θα έκανε «έργο» και «αλλαγές».

Στις προσεχείς εκλογές τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως όλες τις άλλες. Μια βασική παράμετρος είναι πως οι σημαντικότερες πολιτικές που θα κληθεί να εφαρμόσει αυτό το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές, καθορίζονται όχι από το ίδιο αλλά από την τροϊκα.

Οι πολιτικοί κυρίως των πρώην «μεγάλων» κομμάτων για ακόμα μια φορά θα παίξουν το χαρτί της μονοκομματικής «ισχυρής» κυβέρνησης λέγοντας πως έτσι θα μπορέσουν  αυτές τις «κρίσιμες ώρες» να διαχειριστούν καλύτερα τα σημαντικά προβλήματα του τόπου.

Ψέμα βέβαια αφού οτιδήποτε σημαντικό έμεινε για την διακυβέρνηση αυτού του τόπου έχει προσδιοριστεί και τίθεται υπό τον πλήρη έλεγχο της τροϊκας.

Τα κόμματα τις αριστεράς που – δημοσκοπικά τουλάχιστον – φαίνεται να καρπώνονται μεγάλο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκιας  φαίνεται να μην πιστεύουν και αυτά τα ίδια, τα ποσοστά που όλα μαζί έχουν. Είναι δε τέτοια η αμηχανία τους που φροντίζουν να κόψουν από πολύ νωρίς οποιαδήποτε γέφυρα θα τα συσπείρωνε σε έναν κομματικό μηχανισμό τέτοιο που να μπορούσε να κυβερνήσει.

Υπάρχει εδώ μια μοναδική ευκαιρία για τους σκεπτόμενους πολίτες που θα ήθελαν να δούν μια και καλή το υπάρχον πολιτικό κατεστημένο να εξαφανίζεται.

Εφόσον οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει μετά τις εκλογές ουσιαστικά είναι μια διαχειριστική κυβέρνηση και δεν έχει την δυνατότητα να χαράξει δική της πολιτική τότε ίσως να ήταν μια καλή ευκαιρία με την ψήφο μας να κατακερματίσουμε εντελώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Να σαμποτάρουμε συνειδητά όχι μόνο το πασοκ και την νέα δημοκρατία αλλά τους πάντες και μάλιστα να το κάνουμε σε τέτοιο βαθμό που όλοι όσοι σήμερα εμφανίζονται είτε ως μελλοντικοί σωτήρες, είτε ώς «σοβαροί πολιτικοί» να χαθούν  εντελώς από το προσκήνιο.

Ουσιαστικά δεν μας ενδιαφέρει ποια κόμματα θα είναι αυτά που θα μπουν στην βουλή και αυτό διότι θα έχουν τόσο μικρή δύναμη που θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση πολυκομματικής συνεργασίας η οποία θα κληθεί να κάνει πράξη τα συμφωνηθέντα με την τρόικα όπως ακριβώς θα κάνει και το οποιοδήποτε "μεγάλο" κόμμα.

Από μια τέτοια κυβέρνηση μας ενδιαφέρει να διαθέτει τους τεχνοκράτες εκείνους που θα μπορούν να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

Πιστεύω πως μετά από την θητεία μιας τέτοιας κυβέρνησης και αφού όλα αυτά τα πολιτικά ανδρείκελα του παρελθόντως και της οικογενειοκρατίας θα έχουν χαθεί για πάντα από την πολιτική σκηνή τότε στις επόμενες εκλογές (που σίγουρα θα έρθουν νωρίτερα από την τετραετία) θα υπάρξει η δυνατότητα για πραγματικά νέα και καθαρά πρόσωπα να βγουν στο προσκήνιο.

Σε πόσο καιρό τα νέα και καθαρά πρόσωπα θα γίνουν "νέα" και "καθαρά" είναι μια άλλη συζήτηση που σχετίζεται με την διαφθορά , τον τρόπο που δημιουργείτε και τρέφεται μέσα στον υπάρχον "δημοκρατικό" σύστημα.

6 comments:

tsoup είπε...

Καλησπέρα φιλαράκι,
μια επεξηγηματική ερώτηση:όταν λες "Από μια τέτοια κυβέρνηση μας ενδιαφέρει να διαθέτει τους τεχνοκράτες εκείνους που θα μπορούν να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα"
σε ποια συμφωνηθέντα αναφέρεσαι???

Antoine είπε...

όσα συμφώνησαν οι προηγούμενοι και δεσμεύουν την χώρα

tsoup είπε...

Δηλαδή σε ενδιαφέρει να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει αυτα???:
http://antoine-skepsis.blogspot.com/2012/03/blog-post_16.html

Antoine είπε...

δεν καταλαβες τσουπ. ετσι που τα εκαναν δεν υπαρχουν περιθωρια να μην εφαρμοστουν. δεν τα εγκιρνω

KONFAS είπε...

Διαφωνώ και με τους δύο.!!!!!!!!!
Στον ΑΝΤΟΙΝΕ.
Αν γίνει μετά τις εκλογές κυβέρνηση με πολλά κόμματα και ειδικά με την συμμετοχή των κομμάτων της αριστεράς, (το έργο το έχουμε ξαναδεί το 1989-90) είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουμε χρόνο για να εκτελέσουμε τα συμφωνηθέντα, και η συνέπεια θα είναι να ξεχάσουμε την ΕΟΚ, πάμε άμεσα για χρεωκοπία, επιστροφή στην δραχμή, μεγαλύτερη φτώχεια και επιστροφή στα επίπεδα του 1950, να ξεχάσουμε ανάπτυξη, μισθούς και τα όποια κεφάλαια θα πετάξουν μακριά, για να μην γυρίσουν ... ποτέ, με όλα τα επακόλουθα για τον μεσοαστό.....! Δυστυχώς, χωρίς τον δικομματισμό δεν θα μπορέσει να σταθεί το πολιτικό σύστημα και οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν κυβερνήσεις με τεχνοκράτες, είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ( μόλις το καταλάβουν και απεξαρτηθούν από την μέγγενη των κομμάτων τους ), οι αριστεροί είναι ακόμα στον εμφύλιο........!
Αν υπήρχε πιθανότητα να γίνει αυτό που ισχυρίζεσαι, μετά από νέα προσφυγή στις κάλπες, ( που θα εξαναγκάσει δεν ξέρω ποιους, να φανερωθούν και να έχουν την ικανότητα να κάνουν μοντέρνες κυβερνήσεις), ήδη θα είχαμε δει κινήσεις και θα τους ψηφίζαμε σήμερα . Οι του Δημοσίου, οι καρεκλοκένταυροι, τα κομματόσκυλα, οι αριστεροί και η άκρα δεξιά, μας πάνε ντουγρού για έξοδο από την ΕΟΚ και άτακτη χρεωκοπία .
Στον tsoup. Δηλαδή σε ενδιαφέρει να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει αυτά???
Δηλαδή,
να εξορθολογήσει τις δαπάνες στο Δημόσιο?, να φτιάξει φορολογικό σύστημα ( για να μην κλέβουν τα λαμόγια) ?, ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΎΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΊ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ για να μην πληρώνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι, ώστε να μην είναι ελλειμματικό ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ?, για να μπορούμε να μιλάμε στον υπάλληλο του δημοσίου και να μην μας βρίζει? Να μην υπάρχει μονιμότητα θέσεων στο δημόσιο , στις ΔΕΚΟ, στις Τράπεζες?, να μην κλέβουν οι γιατροί και να μην ζητάνε φακελάκι?, να μην χρειάζεται κάποιος επενδυτής να λαδώνει για να κάνει το αυτονόητο? Να μας δείξουν πως πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, να δουλεύουμε και να είμαστε παραγωγικοί?
ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ…… ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ, ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΨΗΦΊΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ, ΕΝΤΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ, ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ……!!!!!!!!!!!!!

Antoine είπε...

Συμφωνώ πως ο δημόσιος τομέας , οι πελατιακές σχέσεις, όλα τα στραβά, κακά και ανάποδα του υποτιθέμενου ελληνικού κράτους έπρεπε να πάψουν εδώ και δεκαετίες.

Σχετικά με το αν υπάρχουν άνθρωποι εκτός πολιτικής σκηνής με γνώσεις, φρέσκες ιδέες και ικανότητες είμαι σίγουρος. Αρνούμαι να δεχτώ πως ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα αντικατοπτρίζεται σε αυτά τα λαμόγια.

Ο μόνος λόγος που ο δικοματισμός υπάρχει είναι λόγω των πελατιακών σχέσεων και ενός πυρήνα αδιόρθωτων ρομαντικών που κάθε φορά (σε κάθε εκλογές) ελπίζουν πως τα πράγματα θα αλλάξουν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India