Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιος ήταν αυτός ?


Σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2010, ξεκινούν τα σχολεία. Η αγαπημένη μου ανηψιά πάει για πρώτη φορά σχολείο και όλα αυτά με έκαναν να σκεφτώ.

Ποιος είναι αυτός που κανόνισε πως θα είναι το σχολείο? Ένα άχαρο κουτί τσιμέντου, στις περισσότερες περιπτώσεις,  χωρίς ίχνος καλαισθησίας, τάξεις με παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες χωρίς το παραμικρό εποπτικό μέσο. 2010 και τα σχολεία μας είναι ακόμα με τον πίνακα και την κιμωλία.

Ποιος είναι αυτός που βάζει την γνώση σε κουτάκια και αναγκάζει όλους μας να διαλέξουμε κλάδους γνώσεις λες και η γνώση δεν είναι κάτι το ενιαίο και αλληλοσυμπηρούμενο?

Πολλά με απασχόλησαν για το σχολικό θέμα, αλλά ξαφνικά το μυαλό μου προχώρησε ένα ένα ευρύτερο επίπεδο. Σκέφτηκα γενικότερα την κοινωνία που κάναμε για εμάς.

Ποιος είναι αυτό που όρισε πως πρέπει να δουλεύουμε 8 ώρες ( αν και κάποιος άλλος τελευταία το άλλαξε σε περισσότερες).

Ποιος είναι αυτός που λέει πως πρέπει να ξυπνάμε από τα χαράματα για να πάμε στις δουλείες μας?

Ποιος είναι αυτός που λέει πως πρέπει να γεράσουμε εργαζόμενοι σε μια κοινωνία που  η ίδια βάζει στην άκρη τους ηλικιωμένους?

Ποιος είναι αυτός που μας αναγκάζει να ζούμε ο ένας πάνω στον άλλον σε μικρά κουτάκια κάτω από τις πιο απάθρωπες συνθήκες? Κουτάκια για τα οποία υποθηκεύουμε 20-30 χρόνια της ζωής μας δουλεύοντας για τις τράπεζες.

Ποιος είναι αυτός που λέει πως ένας μήνας άδειας (και για πολλούς λιγότερο) είναι αρκετός για να «ξεκουραστούμε» από μια εντεκάμηνη πίεση στον κόσμο της ασφυξίας που δημιουργήσαμε?

Αν κάποιοι από σας ψάχνετε να βρείτε αυτόν τον κάποιον και δεν έχετε φτάσει στο συμπέρασμα ότι αυτός ο κάποιος είστε εσείς τότε δεν έχετε καταλάβει την έννοια της συμβιωτικότητας που υπάρχει μεταξύ μας.
Είμαστε όλοι ένα , το κάθε τι που κάνουμε ή δεν κάνουμε, σε επίπεδο που νομίζουμε πως είναι προσωπικό είναι ουσιαστικά κοινωνικό και έχει επίδραση στους πάντες.

Εμείς οδηγήσαμε τα πράγματα εκεί με όσα κάναμε και όσα δεν κάναμε. Μην ανατρέξουμε στους πολιτικούς και εκάστοτε άρχοντες μικρούς ή μεγάλους αυτής της κοινωνίας. Αυτοί αποτελούν προϊόντα της. Η νοοτροπία μας , ιστορικό απόκτημα μέσα από την διαδρομή του ελληνισμού οδήγησε σ’ αυτό που είμαστε σήμερα.

Καταντίσαμε από θεμελιωτές της παγκόσμιας γνώσης, της πρωτότυπης και ανατρέπτικής σκέψης σε κακούς αντιγραφείς ξένων προτύπων. Δεν σταματήσαμε να παράγουμε μόνο προϊόντα αλλά και σκέψη.

Φτιάξαμε κοινωνία μέσα από ένα μωσαϊκό ξένων τρόπων οργάνωσης και λειτουργίας με αποτέλεσμα επειδή είναι μωσαϊκό και επειδή δεν δημιουργήθηκε από τον τρόπο ζωής που θα θέλαμε να έχουμε, σήμερα να ζούμε σε μια κοινωνία ανώμαλη, διεστραβλωμένη στον πυρήνα της.

Μια κοινωνία που δεν έχει όραμα παρά μόνο να ξεχρεώσει για να αρχίσει πάλι να καταναλώνει, να λουφάρει και να εθελοτυφλεί.

Έτσι την επόμενη φορά που θα διαπιστώσετε κάτι «στραβό» στην κοινωνία που ζείτε μη πάτε παραπέρα, μια ματιά στον καθρέφτη αρκεί. Τότε αναλογιστήτε τον κόσμο που αφήνετε στο παιδί σας, στο παιδί του διπλανού, με όσα κάνατε ή δεν κάνατε.

Γιατί δεν φτιάξαμε ένα κόσμο σαν τα παραμύθια?

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India