Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Η υπεραπλούστευση ή αλλιώς dumping down

Υπάρχει παντού , πλημμυρίζει την καθημερινότητα μας και την ζωή. Η υπεραπλούστευση.

Όλα πρέπει να είναι απλά, όλα κατανοητά στο επίπεδο του ηλίθιου. Τίποτα στην σημερινή κοινωνία παγκοσμίως δεν υπάρχει που να βοηθά στην πνευματική και εγκεφαλική ανάταση των ανθρώπων (από το άνω θρώσκω που σημαίνει κοιτάζω ψηλά, αναπτύσσομαι).

Είναι συνεχής ο καταιγισμός που γίνεται στα άτομα προκειμένου να μην προβληματιστούν, να μην κάτσουν να σκεφτούν, να μην αποκτήσουν αναλυτική και κρητική σκέψη.

Τα πάντα από το σχολείο, την θρησκεία, τα «νέα», τον περίγυρο είναι απλοϊκά. Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους (άρα και η επικοινωνία που προκύπτει από αυτές) και ο κόσμος όσο πάει γίνεται όλο και πιο ανίκανος να αντιληφθεί και να αναλύσει τα όσα συμβαίνουν σε προσωπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο.

Όταν ρωτάς κάποιον σήμερα , ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου , σου απαντά συνήθως. «Τα ταξίδια, η μουσική». Όταν λέει ταξίδια βέβαια δεν εννοεί πως όπου πηγαίνει αποκτά μια γνώση και ιδέα του τρόπου ζωής ή της ιστορίας του μέρους που επισκέπτεται και όταν λέει μουσική δεν εννοεί βέβαια πως μαθαίνει μουσική ή γράφει μουσική ή κάτι παρόμοιο. Όχι, απλώς όταν λέει ταξίδια εννοεί πως πάει σε ένα άλλο μέρος και κάνει ότι κάνει και στον τόπο του αλλά κάπου άλλου. Όταν λέει μουσική απλώς εννοεί πως ακούει μουσική!

Τίποτα δηλαδή το δημιουργικό ή το ωφέλιμο που θα τον βοηθήσει να αναπτυχθεί ως άτομο. Απλώς μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει. Πολλά άτομα μάλιστα ψάχνουν να βρουν τρόπους «να σκοτώσουν την ώρα τους» μιας και ο 21ος αιώνας γι αυτούς δεν δίνει τόσα ερεθίσματα να αναπτυχθούν!!!

Έτσι συμβαίνει παντού. Υπεραπλούστευση. Που να κάθεσαι τώρα να ασχολείσαι με έννοιες λέξεων και φράσεων. Να κάθεσαι να αναλύσεις χίλια δυο πράγματα για να βγάλεις μια άκρη είτε στην προσωπική σου ζωή ή γενικότερα. Δες κανένα Big brother ( ξαναήρθε στη ζωή μας) και μετά κάτσε όλη μέρα και σχολίαζε τι έκανε ο τάδε ή πως φόραγε την κιλότα της η δείνα.

Δυστυχώς αυτό πάει παρακάτω στις οικογένειες. Σπάνια, αν στήσεις αυτί, ακούς να μιλάνε για κάτι σημαντικό (παρ’ όλα τα τραγικά πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους). Συνήθως είναι κοινωνικό σχόλιο (κοινώς κουτσομπολιό) , τι έκανε η τάδε , που πήγε ο άλλος, που τα βρήκε τα λεφτά εκείνη.

Περνάνε ώρες ολόκληρες σχολιάζοντας το τίποτα ενω γύρω τους  οι εξελίξεις τρέχουν. Πλέον δεν είναι σε θέση καν να τις αντιληφθούν, απλά όταν τα πράγματα φτάσουν να χτυπούν την πόρτα τους , τότε θα αντιδράσουν με μια κατάσταση πανικού αφού τόσο καιρό δεν ασχολήθηκαν παρά με τις λεπτομέρειες τις καθημερινότητας.


Που θα πάμε , τι θα πιούμε, τι θα φάμε κτλ αποτελούν την μοναδική αναζήτηση για "διασκέδαση". Δηλαδή τι ακριβώς? Αναζητούν ενα μέρος για να συνεχίσουν το κοινωνικό σχόλιο  και την ελάχιστη επικοινωνία τους. "Δε μπορεί θα περάσει και αυτή η μέρα......"

Αυτό το περνάνε στα παιδιά τους βέβαια και στην συνέχεια έρχεται το ίδιο το σύστημα που έχει σαν στόχο την «αποβλάκωση» των ανθρώπων προκειμένου να μην το αμφισβητούν και με τους διάφορους θεσμούς του (σχολείο, εκκλησία κτλ) αποτελειώνει την δουλειά.

Αποτέλεσμα, στα χίλια άτομα άντε να βρεις 4-5 πραγματικά σκεφτόμενα άτομα που βέβαια υποφέρουν από την γενική άγνοια που επικρατεί. Υποφέρουν από την κενότητα των ανθρώπων και την έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας. Τα υπόλοιπα σαν πρόβατα στην σφαγή αποτελούν το κοπάδι εκείνης της «ελίτ» που κατάφερε να φύγει από το μαντρί να ανέβει στον λόφο και να ρίξει μια ματιά στην πραγματική εικόνα.

Συνεχίστε λοιπόν έτσι , μην προβληματίζεστε όλα σας προσφέρονται ήδη υπεραπλουστευμένα και εσείς? Είστε σε τέτοιο επίπεδο που ακόμα και αυτά σας φαίνονται πολύπλοκα!!!

Κρυφτείτε πίσω από το δάκτυλό σας και ίσως γλιτώσετε τα προβλήματα. Έτσι δεν κάνει η στρουθοκάμηλος? Κάτι θα ξέρει αυτή.

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το κείμενο δεν είναι λιγάκι υπεραπλουστευμένο ;

Λίγο ασπρο μαύρο ;

Antoine είπε...

Μπορείς να μας γράψεις για τις ενδιάμεσες αποχρώσεις?

Ανώνυμος είπε...

"Αποτέλεσμα, στα χίλια άτομα άντε να βρεις 4-5 πραγματικά σκεφτόμενα άτομα που βέβαια υποφέρουν από την γενική άγνοια που επικρατεί. Υποφέρουν από την κενότητα των ανθρώπων και την έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας. Τα υπόλοιπα σαν πρόβατα στην σφαγή αποτελούν το κοπάδι εκείνης της «ελίτ» που κατάφερε να φύγει από το μαντρί να ανέβει στον λόφο και να ρίξει μια ματιά στην πραγματική εικόνα."

Αυτο π.χ. ειναι ισοπεδωτικό και κατα την άποψη μου αναληθές.Δεν ειναι ολοι οι άνθρωποι μη σκεπτομενοι.Οχι το 99,5%. Το γεγονός οτι δεν τους βλέπεις δεν σημαίνει αυτόματα οτι δεν υπάρχουν. Και ακούγεται λιγάκι υπεροπτικό απο μέρους σου να θεωρείς οτι είσαι ο "μόνος" (σε ένα ελάχιστο 0,5%) που σκέφτεται και όλοι οι άλλοι είναι ζώα.

ε δεν είναι.

φιλικά

Antoine είπε...

Ανώνυμε φίλε/φίλη. Το γεγονός πως εσύ δεν βλέπεις ότι είναι όντως το 99,5% δεν σημαίνει πως αυτόματα δεν είναι, θα μπορούσα να πω και εγώ.

Επίσης πουθενά στο κείμενο δεν υποστηρίζω πως ανήκω σε κάποια από τις δύο κατηγορίες δηλαδή στο 99,5% ή στο 0,5%.

Άλλωστε σε όποια και από τις δυο κατηγορίες και αν ανήκει κανείς η άγνοια στο τι πραγματικά συμβαίνει είναι ουσιαστικά η ίδια αφού όπως λέει ο Σωκράτης γειράσκω αει διδασκόμενος.

Αυτό που διαφωροποιεί το 99,5% με το 0,5% είναι πως στην πρώτη κατηγορία ανήκουν άτομα που "ψάχνονται" και θέλουν και εκτιμούν το να αναπτύσονται ή να βρίσκονται με άλλους που δεν θέλουν να είναι στάσιμοι ενώ στην άλλη κατηγορία ανήκουν άτομα τα οποία δεν τους απασχολεί η βελτίωση , το ψάξιμο και γενικά λειτουργούν σε ενα επίπεδο επιφανειακό.

Το ένα δεν απορρίπτει το άλλο, όμως μια εντελώς επιφανειακή ζωή στην οποία δεν υπάρχει χώρος για μάθηση, βελτίωση και εμβάθυνση εγώ προσωπικά δεν θά θελα να έχω.

RANIA είπε...

"στα χίλια άτομα άντε να βρεις 4-5 πραγματικά σκεφτόμενα άτομα".
ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.
ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΕ ΣΦΑΓΗ,ΜΕ ΣΚΥΦΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΑΝΕ Η ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΑΖΟΥΝ ΤΑ 4-5 ΑΥΤΑ ΑΤΟΜΑ.
ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ.
ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΞΙΕΣ,ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ,ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΛΑ ΜΟΥΣΙΚΗ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ Η ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ,ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ, ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ.
νΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΞΙΔΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΥ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ,ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ.
ΜΗΠΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ,Η ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΙΝΙΕΣ(βλεπε Τζουλια και οχι μονο,μεγαλοι απηχυση) ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΥΧΟΙΜΕΝΟΙ? ΣΤΟ 0,5%?? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ.
ΑΥΤΑ ΝΟΜΙΖΩ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Antoine είπε...

Ευπρόσδεκτες οι απόψεις σας φίλοι , χαίρομαι να υπάρχουν!

Όπως καταλαβαίνει κανείς το Σκέψις είναι ένα blog. Σύμφωνα με τα στατιστικά που βλέπω λοιπόν κανείς από όλους τους επισκέπτες δεν δαπανά πάνω από 3 λεπτά (το πολύ) για να διαβάσει τα διάφορα άρθρα.

Έτσι λοιπόν γράφοντας εδώ δεν γράφω δοκίμια ή κείμενα μεγάλα όπου μπορώ να αναπτύξω πλήρως ένα θέμα.

Επίσης και στις απαντήσεις των σχολίων είναι δύσκολο και "άβολο" να επιχειρηματολογίσω επαρκώς, μπορώ φίλη Ράνια να απαντήσω αλλά στέκομαι στο να σημειώσω και την δική σου πάντα ευπρόσδεκτη άποψη :)

Antoine είπε...

Το άρθρο ουσιαστικά θέλει να υποδείξει πως το σύστημα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε αντι οι άνθρωποι να βελτιώνονται μένουν στάσιμοι.

ΑΦορμή μου για το άρθρο ήταν μια εκπομπή στην τηλεόραση που έδειχνε το κείμενο από το αναγνωστικό του 1964 της Δ' δημοτικού και το σύγκρινε με το αντίστοιχο βιβλίο του 2010 της Β' Γυμνασίου.

Ήταν τραγικό να διαπιστώνει κανείς την υποβάθμιση που έχουμε υποστεί από τότε.

Το κείμενο του 1964 ήταν λογοτέχνιμα ενώ το κείμενο του 2010 της Β' γυμνασίου κατέληγε "Βαριέμαι άρα υπάρχω".

Ανώνυμος είπε...

ε προφανώς διαχειριζόμενος ενα blog ονόματι "Σκεψις" και καταναλώνοντας αρκετό απο τον προσωπικό σου χρόνο γράφοντας τις σκέψεις σου , θεωρείς οτι είσαι (και είναι αλήθεια εδώ που τα λέμε) οτι είσαι σκεπτόμενο ατομο.Είναι νομίζω προφανές από ολους που σε διαβάζουν οτι σε απασχολούν πολλά πραγματα και ενδιαφέρεσαι για το τι συμβαίνει γύρω σου.
Αλλα πως να το κάνουμε τωρα , δεν είμαστε 4-5 όλοι κι όλοι lol.
H Ράνια τα έγραψε πολύ ωραία.Συμφωνώ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India