Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Ευρωπαϊκή πορεία και πράσινα άλογα!Τους τελευταίους μήνες,  όλοι μιλούν για την Ευρωπαϊκή προοπτική, για τον μονόδρομο της Ελλάδας πρός την Ευρώπη, για την Ευρωπαϊκή οικογένεια και πολλά παρόμοια βαρύγδουπα.

Τι εννοούν πραγματικά?

Εννοούν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης? Την οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης? Τους λαούς των κρατών που βρίσκονται στην Ευρώπη? Όλα αυτά μαζί ?

Άλλοι λαοί που έγιναν αποδέκτες των ελληνικών αρχών της δημοκρατίας και που το παγκόσμιο μέγεθος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και κουλτούρας ήταν αδύνατο να μην τους επηρεάσει θέλησαν να οικειοποιηθούν την αίγλη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού μετονομάζοντάς τον Ευρωπαϊκό.

Μελέτησαν σκληρά όλα τα σπουδαία πράγματα που ο ελληνικός πολιτισμός είχε να πει και άσχετα πως τα κατάλαβαν τα ενσωμάτωσαν στην δική τους πολιτιστική κληρονομιά η οποία τις περισσότερες φορές ήταν τόσο ελλιπής και υποτυπώδης που αναγκάστηκαν τις πραγματικά σπουδαίες ιδέες του ελληνισμού να τις ονομάσουν Ευρωπαϊκές.

Τα ίδια ισχύουν βέβαια και για ολόκληρο τον λεγόμενο «δυτικό» κόσμο ο οποίος δεν χρησιμοποιεί φυσικά την φράση Ευρωπαϊκός πολιτισμός, καθώς πολλές χώρες δεν βρίσκονται στην Ευρώπη και προτιμά να οικειοποιείται τον ελληνικό πολιτισμό λέγοντας τον δυτικό πολιτισμό.

Η αλήθεια όμως είναι μια. Ο μοναδικός γνήσιος Ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι ο ελληνικός, αυτό χωρίς καμιά διάθεση εθνικιστική, (μέρες που είναι να μη παρεξηγηθούμε κιόλας) απλά γιατί έτυχε σ’ αυτό το κομμάτι γής, κάποιοι, κάποτε να αναπτύξουν όλα τα ιδεώδη που διέπουν σήμερα τον «ευρωπαϊκό-δυτικό πολιτισμό».

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι η μη ταύτιση του σημερινού Έλληνα, με την κληρονομιά του. Για διάφορους λόγους που δεν θα αναπτύξω τώρα, ο σημερινός Έλληνας ή αλλιώς νεο Έλληνας δεν γνωρίζει, δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει εντάξει στην ζωή του όλη αυτήν την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που οι προγονοί του, του παρέδωσαν.

Είναι κυρίαρχο το θέμα της παιδείας στην Ελλάδα και οι ευθύνες τεράστιες ( άλλο θέμα αυτό ) όμως η ουσία είναι το παραπάνω.

Σαν πολίτες, έχοντας πραγματικά αφομοιώσει τον πολιτισμό μας , α﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽χαιο ελληνικιγμα που εας) όχι στο επιφανειακό επίπεδο του που πέφτει η Ακρόπολη, άλλα έχοντας νιώσει την ευθύνη για παράδειγμα που είχε ο αρχαίος Αθηναίος πολίτης στην Πόλη του, ή κατανοώντας γιατί δεν είχε θέσει το ρουσφέτι στην αρχαιο ελληνική δημοκρατία, θα διαμορφώναμε μια σύγχρονη Ελλάδα εντελώς διαφορετική απ’ την σημερινή.

Σήμερα ακούω τους πολιτικούς να λένε «θα έρθει η καταστροφή αν βγούμε απ’ την Ευρωπαϊκή οικογένεια» και σκέφτομαι τον πανικό που πιάνει τον μέσο Έλληνα.

Και πως να μην τον πιάνει πανικός. Μια ζωή την έχει βγάλει με δεκανίκια και πάτρωνες. Μια ζωή με την ελπίδα στους ξένους , πότε στους Αμερικάνους, πότε στους Άγγλους, πότε στους Γάλλους κτλ

Αναρωτιέμαι λοιπόν είναι τόσο αδιανόητο να σκεφτεί κανείς μια Ελλάδα αυτόνομη? Μια Ελλάδα που ο κάθε πολίτης δεν θα κοιτάζει την λαμογιά και την απάτη από το πιο χαμηλό επίπεδο ως το ψηλότερο. Μια Ελλάδα που πραγματικά θα εκτιμήσει όλα όσα έχει να προσφέρει και  δεν θα τα σαμποτάρει η ίδια.

Έναν Έλληνα περήφανο που δεν θα εξαντλεί την ενέργειά του στο να σκεφτεί την απατεωνιά που θα του δώσει εύκολο χρήμα ή λούφα επί πληρωμή αλλά που θα παράξει το καλύτερο γιατί μπορεί και γιατί έχει αντιληφθεί πλέον πως η κοροϊδία έχει κοντά πόδια και τελικά γυρίζει πίσω στον ίδιο με πολύ μεγαλύτερες συνέπειες.

Θέλω τέλος να φωνάξω στους πολιτικούς πως αν φρόντιζαν τόσα χρόνια την «Ελληνική Οικογένεια» αντί την «Ευρωπαϊκή» ρα ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ο ζητοτισμλλ) τώρα τώρα δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. 

Αντί να ζητάμε εμείς να μείνουμε στην «οικογένεια» που ορίσαμε με τον πολιτισμό μας θα μας ζητούσαν οι άλλοι να μπουν.
Reactions:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India