Του Αντώνη Φασόλα
Ο Θουκυδίδης λέει πως για να έχεις τον σεβασμό των αντιπάλων, ακόμα και αν αυτοί είναι πολύ ισχυρότεροι από σένα πρέπει όταν σε θίγουν για ελάσσονα θέματα να αντιδράς σαν να σε έχουν θίξει σε μείζονα.
Η ελληνική πολιτεία – το σύνολο των εκάστοτε 300 ηρώων που κατά καιρούς θέλουν να μας σώσουν - αγνοώντας βέβαια πλήρως την αρχαία ελληνική γραμματεία – της οποίας αρέσκονται να λένε πως είναι συνέχεια – ποτέ και σε κανένα επίπεδο δεν εφάρμοσε μέσα στα χρόνια αυτή την διδαχή.
Σήμερα λοιπόν, σε όλους τους τομείς που καθορίζουν τις διεθνείς μας σχέσεις αλλά ειδικότερα στην οικονομία που είναι και το τρέχον σημαντικό θέμα, παρακολουθεί τα διάφορα κατεστημένα συμφέροντα ανά τον κόσμο να εξευτελίζουν την Ελλάδα με την κάθε ευκαιρία.
Μη γνωρίζοντας τις διδαχές που άλλοι λαοί – και οι πολιτικοί τους – εφαρμόζουν ως ευαγγέλιο καταφεύγει σε κάτι «χλωμές» δηλώσεις για «εξωθεσμικά κέντρα» που στοχεύουν την Ελλάδα και την οικονομία της.
Αυτές βέβαια οι δηλώσεις δεν αρκούν για να δείξουν στα «κέντρα» αυτά , αλλά ούτε και στους καλόπιστους και θετικά διακείμενους προς την χώρα μας, πως η Ελλάδα είναι μια σοβαρή κοινωνία που δεν αποτελείται από τεμπέληδες, λουφαδόρους, ή από πολιτικάντιδες που σαν μικρά παιδάκια πάνε να κοροϊδέψουν τους «κουτόφραγκους».
Αποτέλεσμα, το ζητούμενο η ανάκτηση της αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας μας, να αποτελεί μακρινό αν όχι ουτοπικό στόχο.
Και πως βέβαια ως έθνος να σε πάρει κανείς στα σοβαρά όταν επί δεκαετίες σε όλα τα εθνικά σου θέματα έχεις λειτουργήσει με τρόπο που ακόμα και οι «εχθροί» σου να απορούν με την εθνική σου απάθεια;
Παρακολουθώ το τελευταίο διάστημα διάφορες αντιδράσεις από ξένα «κέντρα» σχετικά με την οικονομία της Ελλάδας. Δεν γίνεται να μην σταθώ σε ένα καλό παράδειγμα που είμαι σίγουρος θα έκανε χρήση και ο Θουκυδίδης.
Οι Financial Times ακολουθώντας μια τακτική εντελώς ανάρμοστη με την υποτιθέμενη εγκυρότητα που έχουν ως οικονομική εφημερίδα επιλέγουν την μια μέρα να καταφέρονται με τα χειρότερα λόγια για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της και την επόμενη να τα ανακαλούν μιλώντας για τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Επειδή ξέρω πως οι αναγνώστες των FN δεν δαπανούν πάνω από 5 λεπτά για να διαβάσουν την εφημερίδα είναι πολύ να περιμένει κανείς να σχηματίσουν και άποψη μέσα σε αυτά τα 5 λεπτά, η γενική γεύση μένει και επηρεάζει άτομα αλλά και ολόκληρα χρηματιστήρια.
Πρόσφατα οι FN δημοσίευσαν άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κίνα για την πώληση ομολόγων και οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αλλά αγοράζοντας ποσοστό από την Τράπεζα Ελλάδος.
Η ελληνική κυβέρνηση αφού περάσε μια μέρα και το ελληνικό χρηματιστήριο κάνει limit down «αντιδρά» λέγοντας πως δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις και πως «η Ελλάδα έχει το πρόσωπο της στραμμένο προς την Ευρώπη».
Δεν δυσκολεύομαι καθόλου να πιστέψω την ελληνική κυβέρνηση, για τον απλούστατο λόγο πως κανείς Έλληνας πολιτικός δεν θα είχε ποτέ την πνευματική δυνατότητα να φύγει από την «πεπατημένη» και να ακολουθήσει άλλους δρόμους πέρα από τα γνωστά σε οποιοδήποτε θέμα.
Παρόλα αυτά, όπως θα μας έλεγε ο Θουκυδίδης, θα άξιζε , έτσι για «την τιμή των όπλων» να έκανε η κυβέρνηση πράξη τα λόγια του παρακινώντας κάποιους ιδιώτες οι οποίοι είχαν οικονομική ζημιά στο χρηματιστήριο ύστερα από το άρθρο των FN να τραβήξουν μια ξεγυρισμένη αγωγή διεκδικώντας αποζημιώσεις από την εφημερίδα που αβάσιμα και χωρίς αποδείξεις παίζει έτσι ξεδιάντροπα με την οικονομία μιας ολόκληρης χώρας.
Όνειρα χειμερινής νυκτός βέβαια, καθώς για να χάσεις κάτι όπως η αξιοπρέπεια , πρέπει πρώτα να την έχεις!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου