Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Δικαστική απόφαση που απαλλάσσει τα blog από δυσφήμιση

Με την απόφαση 44/2008 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (βλ. δημοσίευσή της στο νομικό περιοδικό Αρμενόπουλος, τόμος 63, έτος 2009, σελ. 406), κρίθηκαν για πρώτη φορά σημαντικά ζητήματα επί θεμάτων δυσφήμισης μέσω του ιστολογίου (γνωστού με τον αγγλικό όρο “blog”), ως ηλεκτρονικού εντύπου. Η απόφαση αυτή, προβαίνοντας σε πρωτότυπη και βαθειά ανάλυση πρωτόγνωρων ζητημάτων που γεννιώνται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έκρινε, μεταξύ άλλων ότι:
  • Το «ιστολόγιο» είναι τεχνική εφαρμογή στον παγκόσμιο ιστό και ειδικότερα ιστοσελίδα, σαν προσωπικό ημερολόγιο.
  • Ο κάτοχος-διαχειριστής του (“blogger”) καταγράφει και ανακοινώνει τις απόψεις του για διάφορα ζητήματα που αυτός επιλέγει και έχει τεχνικά την τελική δυνατότητα να επιλέγει τους αναγνώστες του ιστολογίου του και ν’ αποφασίζει ποιοι επιτρέπεται να ανακοινώσουν τα σχόλιά τους σ’ αυτό. Επομένως το ιστολόγιο είναι διαδραστικό μέσο επικοινωνίας αόριστου αριθμού προσώπων και στο σημείο αυτό διαφέρει από τις ιστοσελίδες που διατηρούν τα μέσα ενημέρωσης στο διαδίκτυο, διότι η διαμόρφωση του περιεχομένου του δεν αποφασίζεται μόνον από τον κύριο και τους δημοσιογράφους του μέσου ενημέρωσης αλλά από όλους τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι είναι αναγνώστες του ιστολογίου.
  • Τα ιστολόγια παρέχουν ενημέρωση και επικοινωνία ηλεκτρονικής μορφής και είναι ηλεκτρονικά έντυπα, ασχέτως του γεγονότος ότι ο κάτοχος-διαχειριστής τους μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο ψευδώνυμο.
  • Η εταιρία που φιλοξενεί σε δικό της χώρο στον παγκόσμιο ιστό το ιστολόγιο δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ιδιοκτήτης, εκδότης, διευθυντής σύνταξης ή συντάκτης εντύπου, διότι δεν αποτελεί την αφετηρία της μετάδοσης των πληροφοριών, δεν επιλέγει τον αποδέκτη της μετάδοσης, δεν επιλέγει ούτε τροποποιεί τις μεταδιδόμενες πληροφορίες. Αντιθέτως, ο ρόλος της είναι να παρέχει στους ενδιαφερόμενους χώρο για τη δημιουργία και ενίοτε τεχνικές υποδείξεις για το σχεδιασμό του ιστολογίου τους.
  • Η συστηματική αρθρογραφία του κατόχου-δανειστή του ιστολογίου και η συχνή και όχι σποραδική εμφάνισή του στον παγκόσμιο ιστό με κάποιο ονοματεπώνυμο δεν είναι επαρκές στοιχείο ώστε να συνδεθεί με αποδεικτική ασφάλεια το ίδιο το πρόσωπο και όχι απλώς το όνομά του με το ιστολόγιο.
  • Λόγω των τεχνικών ιδιαιτεροτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν αποτελεί πρόσφορο μέσο η διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης επί του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή για την εξακρίβωση του προσώπου που καταχώρησε στο ιστολόγιο δυσφημιστικό περιεχόμενο.
Ολόκληρη η απόφαση εδω

Πηγή: www.netlaw.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India