Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Στο καιρό των μετέωρων καταθέσεων

Ανησυχητική «βουτιά» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες προβλέπουν για το 2010 τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην έκθεση που συνέταξαν για την Ελλάδα τον Μάιο, ενόψει της έγκρισης του διεθνούς δανείου διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύεται στην 34η σελίδα της έκθεσης, το 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειωθούν σε πρωτοφανές ποσοστό (-7,8%) και να υποχωρήσουν από τα 250 δις. ευρώ στα τέλη του 2009, στα 230,6 δις. ευρώ. Δηλαδή, προβλέπεται μια εκροή καταθέσεων ύψους 19,4 δις. ευρώ, αρκετή για να δημιουργήσει συνθήκες «συναγερμού» στο τραπεζικό σύστημα.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου πίνακα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξάνονταν με αρκετά εντυπωσιακούς ρυθμούς: από 171,7 δις. ευρώ το 2005, εκτινάχθηκαν σε 250 δις. ευρώ το 2009, με αδιάλειπτη αύξηση, ο ρυθμός της οποίας υποχώρησε πάντως αρκετά το 2009. Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο ισχυρό σοκ δέχεται το σύστημα αυτή την περίοδο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς εκροές.

http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/799-----20---2010

Ερώτημα και απορία ψάλτου εάν οι καταθέσεις δεν είναι ή εάν θα φύγουν από τις τράπεζες πια που είναι, τι θα κάνουμε με τις καταθέσεις μας όταν δεν θα είναι στις τράπεζες ?!

1. Διέφυγαν στο εξωτερικό
2. Εγιναν αναλήψεις και μπήκαν τα λεφτά κάτω από το στρώμα (ή σε μικρά κουτιά ασφαλείας κάπου στο σπίτι)
3. Αγοράστηκαν ακίνήτα ή άλλα επενδυτικά προϊόντα (αντικείμενα τέχνης, χρυσός κλπ)
4. Ξοδεύτηκαν κοινώς έπεσαν στην αγορά
5. Αλλος τρόπος αξιοποίησης

1. Ναι στο εξωτερικό αρκετοί έχοντες και κατέχοντες μέσα από off shore και άλλες καθαρές και ακάθαρτες διαδικασίες εδώ και χρόνια ταξιδεύουν τις καταθέσεις τους αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τους μικροκαταθέτες να κάνουν business για κάποιες λίγες οικονομίες με την Swiss Bank και να ταξιδεύουν στη Γενεύη να ανοίξουν λογαριασμό 10 -12.000 ευρώ - λέμε τώρα - όταν δεν έχουμε για βενζίνη μέχρι τη Λούτσα να κάνουμε ένα μπάνιο.

2. Ναι στο σπίτι τους αρκετόι αρχίζουν και κρύβουν για ώρα ανάγκης μικρά ή μεγαλύτερα ποσά για σιγουριά, η Αργεντινή μπορεί να είναι χώρα μακρινή αλλά τα νέα ταξιδεύουν και εικόνες τραπεζών και κλειστές πόρτες και απελπισμένων καταθετών στοιχείωνουν όλο και περισσότερα Ελληνικά όνειρα

3. Αγορές ακινήτων γίνονται σαφώς τώρα στο ξεπούλημα είναι η ευκαιρία αλλά πολύ περιορισμένα και σαφώς οι καταθέσεις μας δεν έγιναν ακίνητα και χρυσός και πίνακες στο σαλόνι

4. Οχι στην αγορά δεν κουνιέται φύλλο, τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οπότε δεν φαίνεται να υπάρχει η τάση του να το γλεντήσουμε, να τα κάνουμε όλα φύλλο φτερό, γιατί τι να τα κάνεις τα λεφτά άμα δεν΄έχεις μια και μια ζωή την έχουμε (λέμε πάλι τώρα)

Και αναρωτιέμαι εγώ όχι μόνο που πήγαν οι καταθέσεις άλλα που θα μπορούσαν να πάνε, να αυγατίσουν, να υποστηρίξουν τη πραγματική ανάπτυξη - κοινωνική, επιστημονική, τεχνολογική - την ανάπτυξη του βιωτικού επιπέδου μας, της εκπαίδευσης, της υγείας, του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και στο οποίο θα ζήσουν οι επόμενες γενιές.

Αφού ο κόσμος τραβάει τα λεφτά από τις τράπεζες, δείχνοντας τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση στο παρόν χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα αλλού θα μπορούσε να τα μεταφέρει εκτός από τις 4 πρώτες περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι λύσεις μακράς διαρκείας και με ευρεία ανταπόδοση στο κοινωνικό σύνολο.

Μήπως τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε αυτό που έχει ξαναειπωθεί σε αυτό το χώρο της "ΣΚΕΨΙΣ". Τα λεφτά μας για όσο θα ζούμε σε αυτό το σύστημα μπορούν είτε να μας χρησιμοποιούν είτε να τα χρησιμοποιήσουμε. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και οι τράπεζες, προς το παρόν εμείς εκθρέψαμε τις τράπεζες τοκογλύφους, τώρα που κρατάμε στα χέρια μας τις μικροοικονομίες και δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε, καιρός ειναι να δημιουργήσουμε τη τράπεζα μοχλό της κοινωνικής ανάπτυξης. Παράδειγμα σχετικό η Ηθική Τράπεζα στη γείτονα Ιταλία. Είμαστε στη πλέον κατάλληλη συγκυρία να αξιοποιήσουμε για εμάς τους οικονομικούς πόρους, για όσο λειτουργούμε σε αυτό σύστημα, με το μικρότερο τόκο αλλά το μεγαλύτερο ανταποδοτικό όφελος για την αναβάθμιση και βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

Εγώ απαντώ 5 στο παραπάνω ερώτημα και νομίζω ότι όλοι πρέπει βάλουμε την ίδια απάντηση τώρα. Εμείς αποφασίζουμε, εμείς είμαστε η κοινωνία που θέλουμε να έχουμε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India