Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Που πήγαν τα λεφτά?

Πριν δυο χρόνια όλοι μας ήσυχοι για τις οικονομίες των χωρών μας κάναμε όνειρα και πλάνα για το μέλλον. Ξαφνικά ήρθε η ανατροπή , απότομα χωρίς προειδοποίηση η μία μετά την άλλη οι τράπεζες παρουσιάστηκαν αδύναμες οικονομικά εξαθλιωμένες σε τέτοιο βαθμό που τα κράτη (δηλαδή εμείς οι πολίτες) έπρεπε να τις ενισχύσουμε οικονομικά προκειμένου να μη καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.

Ένα χρόνο μετά ως δια μαγείας αυτές οι τράπεζες σώθηκαν και πλέον οι οικονομίες των χωρών η μια μετά την άλλη παρουσιάζοταν αδύναμες και εξαθλιωμένες. Μεγάλα ελλείματα , διαφθορά, έλλειψη φορολόγισης, ειδικές εταιρικές οντότητες (off shore) ήταν μερικοί από τους λόγους για την κατάρρευση των οικονομιών.

Μέσα στην παραπάνω εικόνα όμως κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει το εξής. Όλες οι οικονομίες του κόσμου είναι καταχρεωμένες. Όλες οι οικονομίες του κόσμου έχουν τεράστια ελλείματα.

Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως χώρες που δεν παράγουν , δεν εξάγουν και έχουν τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα στην δομή και λειτουργία του κρατικού τους μηχανισμού, είναι λογικό να παρουσιάζουν και διαφθορά και έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και ελλείματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς τους.

Το περίεργο είναι πως το ίδιο φαινόμενο συναντάμε και σε "ισχυρές"  οικονομίες, που παράγουν, εξάγουν και που είναι πλήρης από ελλεγκτικούς μηχανισμούς.

Είναι λογικό να περιμένουμε ελλείματα σε μια αφρικανική χώρα που δεν παράγει τίποτα, δεν εξάγει και που πάνω από το 50% του πληθυσμού της ζεί με λιγότερο από 2 δολλάρια την ημέρα, όμως πως γίνεται να έχουμε ταυτόχρονα την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Αμερική καταχρεωμένη με 11 τρισεκατομμύρια $11,000,000,000,000 και πώς γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου  και πρώτη σε εξαγωγές (η Γερμανία) να ψηφίζει περικοπές 80 δις Ευρώ για να μπορέσει να περιορίσει το χρέος της?

Τό ίδιο συμβαίνει και σε πάρα πολλές χώρες που μάλιστα ανήκουν και στους G8 και στους  G20.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα. Που πήγαν τα λεφτά?
Αν όλοι χρωστάνε και αυτοί που δεν παράγουν και αυτοί που παράγουν πως γίνεται να είναι όλοι αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα του χρέους?

Και επίσης αν κανείς τους δεν έχει χρήματα γιατί χρωστάνε, πως περιμένουμε αύριο που "η κρίση θα περάσει" να εμφανιστούν ξαφνικά χρήματα για να καλύψουν όλες αυτές οι χώρες τις υποχρεώσεις τους?

Τροφή για σκέψη λοιπόν εδώ στο Σκέψις…..Food for thought.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India