Κυριακή 2 Μαΐου 2010

36 χρόνια "δημοκρατία"

Αντώνης Φασόλας

Τριάντα έξι χρόνια από την μεταπολίτευση και η «δημοκρατία» μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Η ιστορία έχει επαναληφθεί βέβαια αλλά για οικονομία του χρόνου σας ας εξετάσουμε μόνο αυτή την χρονική περίοδο.


Καταρχάς πόσο εφικτή είναι η  Δημοκρατία μέσα σε μια εγχρήματη κοινωνία;

Παντελώς ανέφικτη. Είναι λογικό βέβαια να είναι ανέφικτη διότι αυτός που έχει περισσότερα χρήματα έχει την δυνατότητα να προβάλλεται περισσότερο και έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στα μέσα εξημέρωσης («ενημέρωσης»).

Επίσης αυτός που δεν έχει χρήματα για να τα αποκτήσει ώστε να μπεί στον στοίβο της εκλογικής διαδικασίας πρέπει να τα πάρει από κάποιον άλλον που έχει χρήματα. Εννοείτε με ανταλλάγματα βέβαια.

Εκείνος που θα καταφέρει να μπεί στον πολιτικό χορό αν έχει χρήματα δεν είναι βέβαια κορόιδο να τα δαπανήσει όλα για να παραμείνει στο χορό κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο για την τσέπη του.

Επίσης εκείνος που έχει χρήματα και τα δίνει σε εκείνον που δεν έχει για να μπεί στο πολιτικό χορό δεν είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτεί από την τσέπη του την παραμονή του πολιτικού του πιονιού για πάντα.

Έτσι και στις δύο περιπτώσεις οι πολιτικοί αυτοί πρέπει να βρουν άλλο τρόπο για να παραμείνουν στον πολιτικό χορό χωρίς να βλάπτουν τους εαυτούς τους ή τους εργοδότες τους.

Τι πιο απλό λοιπόν από το ρουσφέτι. Μια «τίμια» συμφωνία μεταξύ απατεώνων που παραδόξως λειτούργησε εν τιμή στο έπακρο τα τελευταία 36 χρόνια.

Η συμφωνία γνωστή «θα σου βρώ δουλειά ψήφισε με». Τώρα πως γίνεται ο ένας απατεώνας (ο πολιτικός) να πιστεύει τον άλλο απατεώνα (λαμόγιο πολίτη) είναι θέμα προς διερεύνηση πολλώ μάλλον που όντως λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια αφού ούτε ο απατεώνας πολιτικός δεν είπε ψέματα πως θα βρει δουλειά , αλλά ούτε και το λαμόγιο πολίτης δεν είπε ψέματα πως θα ψηφίσει τον «ευεργέτη» του.

Αποτέλεσμα γνωστό. Ένα κράτος γεμάτο άχρηστους, αντιπαραγωγικούς παρατρεχάμενους, βολεμένους και εκπαιδευμένους να λειτουργούν με την λογική πως το κράτος τους χρωστά λες και ήταν τα υιοθετημένα παιδιά που μετά από χρόνια βρήκαν τους γονείς τους οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν.

Ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο και σάπιο, που μέσα στο πυρετό του πολιτικού χορού ξέχασε πως ο λόγος που βρίσκεται εκεί είναι η απατεωνιά που κάνει με το πολίτη λαμόγιο και όχι η ικανότητά του να λύνει προβλήματα και να βελτιώνει την ζωή των Ελλήνων.

Πολιτικάντηδες που με ένα θαυμαστό τρόπο έθαβαν στα πιο κρυφά σημεία του μυαλού τους την πραγματική τους εργασία που είναι εύρεση δουλειάς σε τεμπέληδες και άρχισαν πραγματικά να πιστεύουν πως είναι χαρισματικοί στο να πολιτεύονται και να κάνουν «το καλό» για τον τόπο τους.

Επειδή όμως σε όλα τα θέματα η αλήθεια είναι πάντα μοναδική όσο και να την κρύβεις, πήρε 36 χρόνια για να αποκαλυφθεί η πλήρης ανικανότητα εκείνον που από σύμβουλοι ευρέσεως εργασίας πίστεψαν πως ήταν πραγματικοί πολιτικοί και σωτήρες μας.

Η μόρφωση , η γνώση, η παιδεία είναι αγαθά που αυτός που τα διαθέτει είναι σε θέση να λειτουργήσει πραγματικά Δημοκρατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί με τα παραπάνω εκείνος ο πολίτης έχει στο μυαλό του την συνολική εικόνα των πραγμάτων και όχι την κοντόφθαλμη πραγματικότητα που νομίζει πως τον αφορά.

 Ένας τέτοιος πολίτης αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ξεκομμένος από το σύνολο της κοινωνίας, καταλαβαίνει πως όλα όσα κάνει δεν αφορούν μόνο αυτόν αλλά το σύνολο. Έχει δηλαδή αυτό που λέμε κοινωνική συνείδηση.

Όλοι αυτοί οι αμόρφωτοι, ημιμαθείς νεοέλληνες που κοντόφθαλμα κοιτώντας την πάρτι τους θεώρησαν πως θα αρμέγουν την αγελάδα που λέγεται Ελλάδα επ ‘ άπειρον σήμερα είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη.  Όπως είπαμε η αλήθεια είναι πάντα μια.

Η μόνη αλήθεια για την Ελλάδα είναι πως μια χώρα που δεν παράγει τίποτα, ένα κράτος που προσλαμβάνει απλά για να συνεχίζουν τον πολιτικό χορό κάποιοι, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει.


Σε ένα τόσο κοντόφθαλμο , αμόρφωτο και χωρίς κοινωνική συνείδηση λαό η Δημοκρατία είναι το λάθος πολίτευμα καθώς λειτουργεί εναντίον του , εν’ τέλει και είναι σαν να δίνουμε ένα γεμάτο περίστροφο σε ένα μωρό.

Σίγουρα το μωρό θα αυτοτραυματιστεί , αφού πρώτα σκοτώσει εμάς.

Κουράγιο στους υπόλοιπους…………

3 comments:

antonia είπε...

κοφτερό σαν καλοακονισμένο λεπίδι πόστ
όσο κοφτερή είναι η αλήθεια που ζούμε σήμερα
ελπίζω ότι τώρα θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε
και να συμβαλλουμε στη ριζικη αναδιαμόρφωση
το μέλλοντος της χώρας και παγκοσμίως

Nick Fassolas είπε...

Πολυ καλό ποστ, γροθιά στο στομάχι.

Makis Hells είπε...

Μεταξύ κατεργάρηδων ειλικρίνεια, γι' αυτό αλώστε βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα ή οικογένειες να μας 'κυβερνούν' αυτά τα τελευταία 36 χρόνια.
Δυστυχώς οι πολίτες με συνείδηση συνήθως προτιμούν το περιθώριο από την πραγματικά ενεργό δράση.
Όταν έχεις πιάσει πάτο ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India