Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ACTA και φίμωση διαδικτύου



27-1-2012
Η κυβέρνηση Παπαδήμου ψήφισε διεθνή συμφωνία για φίμωση του διαδικτύου

Tα περισσότερα ιστολόγια δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την σημαντική και ανησυχητική αυτή είδηση...

Χθες (26/1/2012) στην Ιαπωνία, 22 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη συμφωνία ACTA, για τα "πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο", που στην ουσία είναι μια συλλογική απόπειρα που στοχεύει στο να μην αναπαράγονται ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, ούτε όπως έχουν, ούτε σε μετάφραση, ώστε να μην ενημερώνεται ο κόσμος.
είτε επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

Οι εδώ πολιτικοί μας θεωρούν πρόβατα και την υπέγραψαν χωρίς να ακουστεί ούτε ψίθυρος... Τον περασμένο Οκτώβριο,την ίδια συμφωνία υπέγραψαν οι: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη και Μαρόκο.

Είναι απίστευτο με ποιό τρόπο πλασάρεται η συμφωνία. Την ονομάζουν συμφωνία "κατά της πειρατείας", και έτσι σκέφτεται ο καθένας απλός και απονήρευτος πολίτης: "Το βρίσκω απόλυτα σωστό. Επιτέλους θα σταματήσει η πειρατεία στα μουσικά CD και στις ταινίες DVD".

Aυτό όμως που κυρίως επιδιώκουν είναι το φρένο στην αναπαραγωγή άρθρων, ειδησεογραφικών και άλλων, αλλά και ανακοινώσεων, εικόνων και βίντεο από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, όπως έχει, ή μεταφρασμένη.

Έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να κρατάνε τον κόσμο στο σκοτάδι. 

Συγχρόνως, θα είναι η τέλεια ευκαιρία να εντατικοποιηθεί η παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου, με την πρόφαση ότι θα πρέπει να εντοπίζονται οι "παραβάτες". Οι καταδικασθέντες θα πληρώνουν πρόστιμα ή θα φυλακίζονται.

Μπορεί η μαζική διαμαρτυρία του διαδικτυακού κόσμου να πέτυχε όπως είδαμε την αναστολή των νομοσχεδίων SOPA και PIPA, τώρα όμως μια
νέα συμφωνία κατά της πειρατείας έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά.

Πράγματι, 22 κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης -ανάμεσα τους και η χώρα μας-υπέγραψαν χθες στο Τόκυο τη συμφωνία κατά της πειρατείας ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement), με τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις -σχεδόν στα κρυφά.

 Στην πράξη, το ACTA αφορά τη θέσπιση διεθνών προτύπων σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία και την επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της πειρατείας.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προτείνει σοβαρότατες κυρώσεις -όπως απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο, πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση- για όσους επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ή να μοιραστούν αρχεία προστατευμένα με copyrights.

Η υπογραφή της συμφωνίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη με χιλιάδες οργανώσεις, ακτιβιστές αλλά και απλούς πολίτες να κατηγορούν το ACTA για κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο.
Ειδικότερα στην Πολωνία, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου.

 Από την περασμένη εβδομάδα πλήθος κόσμου εκδηλώνει την αντίθεση του στη νέα συμφωνία με καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι διαμαρτυρίες είναι έκδηλες και στον κόσμο του διαδικτύου, όπου ακτιβιστές hackάρουν κυβερνητικές ιστοσελίδες, όπως αυτές του Πρωθυπουργού και του Κοινουβουλίου της χώρας.

Από την 1η Οκτωβρίου 2011 τη συμφωνία έχουν υπογράψει και οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Μαρόκο. 

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπέγραψαν είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Κύπρος.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία ACTA διαβάστε εδώ.
29-1-2012

Παραιτήθηκε ο εισηγητής της ACTA (σχέδιο παγκόσμιας φίμωσης και ελέγχου της πληροφορίας)

• Ο ειδικός εισηγητής της ΕΕ για την ACTA παραιτήθηκε, αποκαλώντας την διαδικασία που προηγήθηκε "παρωδία"

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Techdirt, o Kader Arif, ο αξιωματούχος που διόρισε η ΕΕ ως επίσημο εισηγητή για το θέμα της συμφωνίας ΑCTΑ, μιας συμφωνίας που αφορά επίσημα στην "κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο", αλλά ανεπίσημα και ουσιαστικά στο φίμωμα του διαδικτύου, είχε δηλώσει παραίτηση από προχθές, λίγο πριν υπογραφεί η συμφωνία από 22 κράτη- μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), αποκαλώντας την διαδικασία "παρωδία".

Ο κ. Kader Arif, το πρόσωπο που είχε την ευθύνη για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της συμφωνίας ΑCTA, προτού αυτή ψηφιστεί από την ΕΕ, παραιτήθηκε, εκφράζοντας συγχρόνως την "αποστροφή" του, όπως δήλωσε, για τη διαδικασία που εκτυλίχθηκε παρασκηνιακά, μέχρι να πειστεί η ΕΕ να υπογράψει την συμφωνία ΑCTA.

Είναι προφανές από το παρακάτω απόσπασμα από την επιστολή παραίτησής του, ότι ο εισηγητής που διόρισε η ΕΕ κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος ήταν από τις έρευνές του γύρω από τις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας στη ζωή των πολιτών της ΕΕ.

Παραθέτουμε ένα εύγλωττο απόσπασμα από την επιστολή παραίτησης του κ. Arif:

Επιθυμώ να καταγγείλω, με τον εντονότερο δυνατό τρόπο, την όλη διαδικασία που οδήγησε στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

1ον: ∆εν ελήφθησαν υπ' όψιν σε αυτή τη διαδικασία οι απόψεις των κοινωνικών οργανώσεων των πολιτών
των χωρών-μελών της ΕΕ.
Υπήρξε έλλειψη διαφάνειας, ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Υπήρξαν διαδοχικές αναβολές της υπογραφής του εγκεκριμένου από εμάς κειμένου, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

∆εν περιελήφθησαν στο τελικό κείμενο τα αιτήματα τιυ Ευρωκοινοβουλίου , τα οποία είχαν διατυπωθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των συνελεύσεών μας.

Ως εισηγητής του κειμένου αυτού, θα ήθελα να καταθέσω ότι δεν έχω ποτέ πριν έλθει αντιμέτωπος με ελιγμούς σαν αυτούς που προήλθαν κατ' επανάληψη από την δεξιά παράταξη αυτού του Κοινοβουλίου, οι οποίοι στόχευαν στο να επιβληθεί βεβιασμένα μια δέσμη προτετελεσμένων αποφάσεων, προτού προλάβει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, η οποία έπρεπε κανονικά να είναι σε εγρήγορση.

Λόγω της απαράδεκτης αυτής διαδικασίας, στερήθηκε το Κοινοβούλιο το αναφαίρετο δικαίωμά του της έκφρασης, αλλά στερήθηκε και τα μέσα, τα οποία δικαιωματικά έχει στη διάθεσή του ώστε να εκφράζει νόμιμα αιτήματα των πολιτών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η συμφωνία ACTA είναι προβληματική, λόγω των επιπτώσεών της στις ατομικές ελευθερίες, λόγω του γεγονότος ότι αδίκως καθιστά υπεύθυνους τους παρόχους πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο,
λόγω των συνεπειών της στην παραγωγή γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και λόγω της μηδενικής προστασίας που μας παρέχει σε ό,τι αφορά στις γεωγραφικές ενδείξεις μας.

Η συμφωνία αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, Και όμως, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποτραπεί το Ευρωκοινοβούλιο από το να εκφράσει τη γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, σήμερα

θα ήθελα να στείλω ένα σημαντικό μήνυμα και μια ηχηρή προειδοποίηση στην κοινή γνώμη σχετικά με αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.
Σας δηλώνω, επίσης, ότι προσωπικά αρνούμαι να λάβω μέρος σε αυτή την παρωδία.

Σε τέτοιους καιρούς, είναι πραγματικά πολύ σπάνια μια τόσο αφοπλιστική ειλικρίνεια από τους πολιτικούς κύκλους. Η επιστολή αυτή του κ. Arif ισοδυναμεί με μια άμεση και σαφή αποκήρυξη της όλης διαδικασίας.

Όσον αφορά το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν η συγκεκριμένη επιστολή θα έχει κάποιο αντίκτυπο. Ενώ 22 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν τελικά την συμφωνία ΑCTA στις

26/01, θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο, ώστε να έχει ισχύ. Η παραίτηση του κ. Arif σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη. Ας ελπίσουμε ότι η πράξη του αυτή θα
διευκολύνει τα μέλη του Ευρωκοινωβουλίου να εκφραστούν απερίφραστα εναντίον της συμφωνίας ACTA.

Θα είναι σίγουρα μια δύσκολη μάχη. Οι υποστηρικτές της ACTA έχουν εργαστεί επιμελώς εδώ και χρόνια, έτσι ώστε η συμφωνία να εγκριθεί και στις ΗΠΑ, και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Για αυτούς - δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει κανείς για αυτό - η εφαρμογή της είναι μια τελειωμένη υπόθεση.
Ισχυρές αντιδράσεις από την Ε.Ε.

Η ΕΕ, μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε ορισμένες χώρες, τελικά ∆ΕΝ συμπεριέλαβε στη συμφωνία μια παράγραφο, σύμφωνα με την οποία, αν καταδικαστεί ένας χρήστης διαδικτύου 3 φορές για παράβαση της ΑCTA, του απαγορεύεται με το νόμο η πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η παράγραφος δεν ισχύει τελικά για την ΕΕ.
Όμως, ισχύει για τους πολίτες των άλλων χωρών (εκτός ΕΕ), που υπέγραψαν τη συμφωνία...

Οι χρήστες το διαδικτύου αναρωτιούνται...
Πρόσεξτε τώρα... Αυτό που προέκυψε, και το συζητούν σε κάποια ιστολόγια, είναι:


επειδή κάναμε 3 παραβάσεις;
Ήμια χώρα θα μπορεί να αποκλείει την πρόσβαση σε χρήστες μιας άλλης χώρας;

Ανοίγουν οι πόρτες μίας παγκόσμιας δικτατορίας;

Απόσπασμα από σημερινό άρθρο σε αμερικάνικη ιστοσελίδα:


"Η νέα αυτή συμφωνία δίνει ακόμα και σε κυβερνήσεις εκτός της χώρας της οποίας κατοικεί κάποιος, αλλά και σε οποιονδήποτε είναι ιδιοκτήτης πνευματικών δικαιωμάτων, απεριόριστα δικαιώματα.

Αν σου απαγγελθεί η κατηγορία ότι παραβίασες τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου, τότε θα σου κλείσουν την ιστοσελίδα σου χωρίς να σε περάσουν από δίκη και θα πληρώσεις πρόστιμο ή θα σε στείλουν στη φυλακή. Και δεν είναι απαραίτητο αυτός που σου έχει κάνει μήνυση να διαμένει στις ΗΠΑ.

Μπορεί να σε κατηγορήσει μια άλλη κυβέρνηση ή ένας ιδιοκτήτης πνευματικών δικαιωμάτων στην άλλη άκρη του κόσμου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχεις παραβιάσει τα πνευματικά του δικαιώματα. ∆εν έχει σημασία. Μέχρι στιγμής την ΑCTA την υπέγραψαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες 7 χώρες, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί..."



30-1-2012
Το mail από την Google:

Αγαπητέ χρήστη του Google,
Καταργούμε περισσότερες από 60 διαφορετικές πολιτικές απορρήτου στη Google και τις αντικαθιστούμε με μία πολιτική που είναι αρκετά πιο σύντομη και ευανάγνωστη.

Η νέα πολιτική μας καλύπτει πολλά προϊόντα και λειτουργίες, εκφράζοντας την επιθυμία μας για τη δημιουργία μιας όμορφης, απλής και διαισθητικής εμπειρίας στη Google.

Πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό. Γι'αυτό δώστε την απαραίτητη προσοχή και διαβάστε την ενημερωμένη Πολιτική Απορρήτου και τους νέους Όρους Παροχής Υπηρεσιών στη διεύθυνση http://www.google.com/policies/. Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2012.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India