Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Είναι το λάθος ....λάθος


Τι είναι λάθος ....
Κατά την ετυμολογική ερμηνεία
κάθετι που αποκλίνει από το κανόνα
κάτι που δεν λέγεται η γίνεται σωστά
ατυχής επιλογή, πράξη εκτίμηση μιας κατάστασης
Συνώνυμο του λάθους το σφάλμα, η ανακρίβεια, η αβλεψία, το παράπτωμα, το ατόπημα, το ολίσθημα

Αντώνυμα το σωστό και η αλήθεια
Αραγε όμως το λάθος κάνει το κάνονα ή ο κανόνας το λάθος, μήπως η έλλειψη κανόνα δεν δημιουργεί λάθος αλλά μόνο σωστό - με την έννοια της δημιουργίας - και η ύπαρξη κανόνα (δηλαδή περιοριστικών όρων σκέψης) δημιουργεί το λάθος - το περιορισμό της δημιουργίας και της εξέλιξης της σκέψης μας
Αν πάλι δεν υπήρχαν λάθη τι θα χρειάζοταν ο κανόνας οπότε γιατί ο κανόνας αντιμάχεται τόσο το λάθος ?

Και εάν ο κανόνας είναι λάθος και το λάθος κανόνας?

Αραγε το λάθος δεν έχει δόση αλήθειας ? δόση ορθότητας ?
Το λάθος είναι ατυχής επιλογή ? Η επιλογή η κρίση - σκέψη βάσει της οποίας καταλήγουμε στην επιλογή βασίζεται στη τύχη ?
Και ποιά επιλογή είναι η τυχερή.. Πως ξέρουμε ποια είναι τυχερή αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε όλες τις επιλογές μας ? Πως κατακρίνεις ένα βιβλίο που έχει πολύ μικρά γράμματα και δεν μπορείς να τα διαβάσεις επειδή εσύ έχεις περιορισμένη όραση.

Ολα στη ζωή είναι λάθος σωστό και σωστό λάθος.
Η ζωή μας βασίζεται στην ενοχοποίηση του λάθους και η απελευθέρωσή μας στην απενοχοποίησή του ή μαλλον στην αποδοχή ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, επειδή έτσι αισθανόμαστε ασφαλείς, επειδή έτσι το να βαδίζουμε σε στρωμένο μονοπάτι μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο άγχος, λιγότερο το βάρος της άγνοιας.

Καπου διάβασα ότι εμπειρία είναι το όνομα που δίνουμε στα λάθη μας και ότι όποιος κάνει μεγάλες σκέψεις κάνει και μεγάλα λάθη και το αντίστροφο.

Τελικά αναρωτιέμαι μήπως αυτή η Υπερτατη Δύναμη -Η Φύση - του οποίου είμαστε μέρος, δεν έκανε ένα ακόμη λάθος που το άφησε να πάρει το δρόμο του, ψάχνοντας για το σωστό, αποδεικνύοντας όμως τελικά ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος,το μόνο που υπάρχει είναι η αναζήτηση, η διαδρομή, η εξέλιξη, η γνώση και σ' αυτή τη διαδρομή τίποτα δεν είναι λάθος ή σωστό.

Γι 'αυτό προτείνω την επόμενη φορά που θα αποκλίνουμε του κανόνα να μην πούμε
"Σύγγνωμη λάθος" . Αντίθετα θα ήταν καλύτερα να πούμε "κοίτα απλά παίρνω άλλο δρόμο, είμαστε ακόμη στην άγνοια όλοι μας και υπάρχουν ίδιες πιθανότητες να φτάσουμε στη γνώση είτε εσυ που πας απο το δρόμο με το όνομα σωστό είτε εγώ από το δρόμο με το όνομα λάθος. Ολα είναι ο δρόμος, το ταξίδι.¨




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India