Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχει χρήμα? Κανένα πρόβλημα! Πληρώστε με χρόνο.

Αυτό έκανε η Μαρία Βιλάκρεσις όταν η οικονομική κρίση  επιρέασε τον γάμο της. Χρησιμοποίησε «χρόνο δολλάρια» για τα πάντα από την ημέρα του γάμου μέχρι της 7 όροφη τούρτα της.

Σε μια μοντέρνα εκδοχή της αρχαίας πρακτικής της ανταλλαγής, άνθρωποι σαν την Βιλακρέσις συμμετέχουν σε «τράπεζες χρόνου» για να τους βοηθήσουν να πάρουν τα πράγματα που χρειάζονται χωρίς να ξοδέψουν μετρητά.

Σε μια «τράπεζα χρόνου» τα μέλη πιστώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε άλλα μέλη. Υπηρεσίες από μαγειρική, θελήματα με το αυτοκίνητο ή επισκευές στο σπίτι. Για κάθε ώρα εργασίας ή υπηρεσίες ή αγαθών , 1 «χρονοδολλάριο» κατατίθεται στον λογαριασμό του μέλους,

Πολλές «χρονοτράπεζες» ιδρύονται για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και χιλιάδς άτομα συμμετέχουν σ’ αυτές.

«Ακόμα και όταν σχεδιάζουμε να οργανώσουμε κάτι μικρό και απλό, χρειάζονται πολλά χρήματα , χρόνος και προσπάθεια. Μέσα από τις χρονοτράπεζες, έχω βοηθηθεί πολύ» λέει η Βιλάκρεσις, που είναι μέλος της Κοινότητας Ανταλλαγής, μιας 10 χρονης «χρονοτράπεζας» στην Αλλεταουν, όπου 500 μέλη ανταλλάσουν από δουλιές ηλεκτρολόγου ως ταϋλανδέζικη μαγειρική.

Καθώς η οικονομία συνέρχεται με μεγάλη ανεργία, νέες τράπεζες με ονόματα όπως «Πίσω στο σωστό δρόμο» συμμετέχουν στην Ανταλλακτική Κοινότητα προσφέροντας λύση στα χρήματα. Η Time Banks USA μια ομάδα στην Ουάσινγκτον λέει πως το ενδιαφέρον για τις χρονοτράπεζες συνεχώς αυξάνεται. Περίπου 115 λειτουργούν στην Αμερική και άλλες 100 βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της δημιουργίας τους. Συμμετοχές μελών είναι περίπου στις 15000 άτομα.

Στο Μαίν όπου εργοστάσια έχουν κλείσει , τα χρονοδολλάρια αγοράζουν τα πάντα από μαθήματα κιθάρας ως κηπουρικές εργασίες. Στην Καλιφόρνια αγοράζουν κουρέματα, βοήθεια σε ταξί και αρωματοθεραπία. Στο Μίτσιγκαν προστασία παιδιών , υδραυλικές εργασίες και γιόγκα.

Στην Νότια Καρολίνα, η “Back on Track Charleston” δημιουργήθηκε πρόσφατα για να βοηθήσει άτομα να αντιμετωπίσουν την κρίση.


Αυτά συμβαίνουν σε κοινωνίες με αυξημένη κοινωνική συνείδηση, μήπως είναι ώρα να δούμε τέτοιες πιο «προωθημένες» ιδέες να εφαρμόζονται και στην δική μας κοινωνία?

Πηγή: http://strange-knowledge.blogspot.com/2010/06/banks-allow-members-to-pay-with-time.html

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India