Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Όλα περνάνε από την Τράπεζα! ως πότε!

"Ηλεκτρονικό κλοιό" σε συνεργασία με τις τράπεζες στήνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Από την 1η Ιανουαρίου όλες οι συναλλαγές των φυσικών προσώπων άνω των 1500 ευρώ πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά δηλαδή είτε με... χρήση κάρτας είτε με τη χρήση επιταγής ενώ αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει για τις επιχειρήσεις και για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ.

Επιπλέον κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας θα υποχρεούται να πραγματοποιεί όλες τις συναλλαγές μέσω τραπεζικού λογαριασμού που θα διατηρεί σε συγκεκριμένη τράπεζα.

Aγορά που θα πραγματοποιούν εφόσον υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τις απαραίτητες διαδικασίας για την ενεργοποίηση του μέτρου προκειμένου να ελέγχει ηλεκτρονικά όλες τις μεγάλες συναλλαγές και να εξασφαλίσει ότι ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 απαγορεύεται σε όλους τους Έλληνες να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή με μετρητά εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων το πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο αυστηρό. Όλες οι πράξεις άνω των 3.000 ευρώ όχι μόνο θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών αλλά θα διαβιβάζονται αυτόματα στο υπουργείο Οικονομικών.

Για τα θέμα αυτά το νέο θεσμικό πλαίσιο ορίζει τα εξής:

Για συναλλαγές επιτηδευματιών συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ με άλλους επιτηδευματίες τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε κεντρική βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών.

Φορολογικά στοιχεία αξίας ή λοιπά έγγραφα που εκδίδονται ή συντάσσονται αντί φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ, τα οποία εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών του εκδότη-πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και του λήπτη των αντίστοιχων στοιχείων ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών, οι οποίοι διασυνδέονται με ασφαλή ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, καμπτόμενου προς τούτο του τραπεζικού απορρήτου.

Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.500 ευρώ και άνω που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, μέσω τράπεζας με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά.

Σχετικά με την φοροκάρτα -η οποία σύμφωνα θα χρησιμοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου αντί των αποδείξεων- το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να κάνει αρκετά βήματα πίσω ύστερα από τις διαμαρτυρίες για την πιθανή διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι με την κάρτα οι τράπεζες θα συλλέγουν στοιχεία μόνο για τη συναλλαγή (π.χ. το προϊόν, την αξία του και τον ΑΦΜ του καταστήματος), όχι όμως και για τον καταναλωτή. Η «ταυτοποίηση» της συναλλαγής με τον καταναλωτή θα μπορεί να γίνει μόνο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India