Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ας είμαστε στ'αλήθεια ευγενείς

Σήμερα 13 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Ευγένεια συγκεκριμένα την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας και θα άξιζε να προσπαθήσουμε να είμαστε για μια ημέρα ευγενείς, όχι υποκριτικά αλλά πραγματικά σε κάθε τι που θα κάνουμε σήμερα, να σκεφτούμε τι πραγματικά είναι η ευγένεια και δεν μιλάμε για συμπεριφορές που υποκρίπτουν κίνητρα ή τις γνωστές κοινωνικές τυπικότητες που θεωρούμε ως απόδειξη ευγένειας.

Τώρα γιατί πρέπει να γιορτάζουμε κάτι που είναι τόσο αυτονόητο, αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην εποχή μας να προσπαθούμε για τα αυτονόητα.

Ιδιαίτερα παρερμηνευμένη αξία η ευγένεια θεωρείται σνομπισμός, παρωχημένη συμπεριφορά, ή ρετρό και θέμα αστειοτήτων. Υπάρχει αυτή η λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ευγένεια και τον καθωπρεπισμό. Η ευγένεια σχετίζεται με την ανθρωπιά, τη συμπάθεια, το σεβασμό και την ανιδιοτέλεια. Είναι ψυχικό προσόν. Ο καθωσπρεπισμός, είναι υποκρισία. Είναι εικόνα.

«Ο λεπτός κι ευγενικός άνθρωπος φέρνεται σαν να ‘χε μέσα του το νόμο. Έτσι κυριαρχεί στην παρέα, με τους καλούς του τρόπους και την ευγενική του συμπεριφορά αναφέρει ο Αριστοτέλης. Ο ευγενικός άνθρωπος έχει μέσα του το νόμο, το μέτρο, τη σύνεση και τη ταπεινότητα να κυριαρχεί μέσω των προσόντων του και όχι από τη ξιπασμένη επίδειξη πλούτου και δύναμης που προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες.

Η ευγένεια μαθαίνεται και θα μπορούσε να αποτελέσει σίγουρα έναν πανανθρώπινο κοινό κώδικα κοινωνικής συμπεριφοράς που θα αναβάθμιζε τη ποιότητα της καθημερινότητας αν μη τι άλλο. Κοινό βέβαια γιατί οι ολίγοι ευγενείς αλλιώς θα γίνονται μόνιμα αντικείμενο εκμετάλλευσης των πολλών αγενών.

Η ευγένεια δεν κάνει διακρίσεις. Είναι η ίδια για όλους. Συμπεριφέρεται καλά, τόσο στον διάσημο άνθρωπο, όσο και στον άσημο. Στον μικρό, εξ' ίσου και στον μεγάλο. Στη καθημερινή μας ζωή ευγένεια μπορεί να είναι το να μην σπρώχνεις μια γιαγιά στα σκαλιά του λεωφορείου για να προλάβεις να μπεις να πιάσεις θέση, λέγοντας διάφορα όχι κολακευτικά για τους ηλικιωμένους, ξεχνώντας ότι και εσύ θα είσαι κάποτε στη θέση τους.

Ευγένεια είναι να σεβόμαστε το περιβάλλον μας, το χώρο που μοιραζόμαστε με άλλους τους ανθρώπους, κυρίως αυτούς που κατοικούν δίπλα μας φροντίζοντας να μην ρυπαίνουμε βάζοντας σημάδι με τη σακούλα σκουπιδιών το κάδο από ύψος ή απόσταση με ατυχές αποτελέσμα να σκάει στο πεζοδρόμιο, να μην ηχορυπαίνουμε απολαμβάνοντας τη μουσική αρεσκείας μας με ακουστικά στο σαλόνι μας σε ώρα κοινής ησυχίας.

Ευγένεια είναι να επικοινωνούμε με πιο ήπιους τόνους και εκφράσεις, με λεπτότητα και διακριτικότητα κυρίως για προσωπικά θέματα σε δημόσιο χώρο και στα ινερνετικά κοινωνικά στέκια, στην εποχή του facebook. Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι βγάζουν τα πάντα στη φόρα, φαίνεται ότι η λεπτότητα όχι απλά άργησε αλλά ποτέ δεν πέρασε το κατώφλι του προσωπικού τους χώρου. Η εποχή μας έχει καταντήσει τόσο βάρβαρη και χυδαία που χρειαζόμαστε και λίγο φρένο.

Ευγένεια είναι να βοηθάμε και να προσφέρουμε από το χώρο εργασίας μας, ιδίως όταν αυτή αφορά το κοινωνικό σύνολο, όταν κάποιος μετανάστης ή κάποιος αγράμματος παπούς ζητάει βοήθεια να συμπληρώσει μια αίτηση για ένα επίδομα, δεν του πετάμε τα χαρτιά κατάμουτρα λέγοντας είμαι πολύ απασχολημένος ενώ απολαμβάνουμε το φρεντοτσίνο μας και κάνουμε μανικιούρ.

Ευγένεια είναι να μάθουμε να οδηγούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα και να μην ξιπαζόμαστε με τα 2000 άλογα και το ένα γαιδούρι που κρατάει το τιμόνι και να μην σκεφτόμαστε ότι ακόμη και ένα κορνάρισμα απότομο μπορεί να κοψοχολιάσει το μπροστινό μας και να τον κάνει να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου με ολέθρια αποτελέσματα. Ας μην σχολιάσουμε το γνωστό "άντε μωρή.... να πλύνεις κανένα οικιακό σκεύος", όταν η οδηγός δεν ξέρει οδήγηση σίγουρα τέτοια συμπεριφορά δεν θα δώσει το καλό παράδειγμα το πολύ η οδηγός να απαντήσει με κανένα σεξιστικό σχόλιο για την νοητική ανικανότητα του ανδρός ως φύλου.

Ευγένεια χρειάζεται κυρίως στη συμπεριφορά με τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τη ζωή μας και κυρίως όταν έχουμε μια οικογένεια, όπου απο τη συμπεριφορά μας παιδεύονται τα παιδιά μας. Η οικειότητα που προκύπτει από τη συμβίωση δεν ακυρώνει την ανάγκη ευγένειας ανάμεσα στα ζευγάρια, η ευγένεια είναι ένδειξη σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου και της αξίας που δίνουμε στη μεταξύ μας σχέση.

Και για να είμαι ευγενής δεν θα σας κουράσω άλλο, ευγένεια είναι δεκάδες πράγματα κάθε μέρα. Νοιώθω ότι ζούμε σε ένα μουντό, παράφωνο, κουραστικό, καθημερινό σκηνικό, γεμάτο αρνητική ενέργεια. Ευγένεια είναι και κάτι πολύ απλό αλλά σπάνιο στις μέρες μας το χαμόγελο. Το χαμόγελο είναι μια παγκόσμια κοινή έκφραση, που εκπέμπει ελπίδα και θετική ενέργεια. Ας αρχίσουμε λοιπόν αύριο τη μέρα μας, τη μέρα της Ευγένειας με ένα χαμόγελο και μια ζεστή καλημέρα στους οικείους μας. Και μην ξεχνάτε το χαμόγελο και η ευγένεια είναι μεταδοτικά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India