Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ένα κοινό με "ειδικές ανάγκες"...

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο διήμερο που διοργάνωσηε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Πανγαία στις 22 και 23 Ιανουαρίου στο κινηματογράφο "Μικρόσκοσμος".

Το Σάββατο, η εκδήλωση ξεκίνησε στη 1 με παρουσίαση των δράσεων των ιδρυτών του Zeitgeist Movement στην Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Πανγαία Ν. Φασόλας μίλησε για τους στόχους της Πανγαίας ΜΚΟ και για το όραμα που υπάρχει για μια κοινωνία βάσει πόρων σύμφωνα με τα πρότυπα του Venus Project κατά τον Jaque Fresco.

Στη συνέχεια υπήρξε προβολή  από την επίσκεψη του J.Fresco στην Ελλάδα όπως την είχε διοργανώσει το (τότε Επίσημο τμήμα του Zeitgeist Movement της Ελλάδας ) www.thezeitgeistmovement.gr.

Κατόπιν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Νικήτας Νικητάκος, στην ομιλία του μίλησε για την "πράσινη οικονομία" και τον εντελώς διαφορετικό τρόπο που αντιμετωπίζει τον πλανήτη και τους φυσικούς πόρους.

Κάποιοι ανεγκέφαλοι που προφανώς αντί να δουν ένα ακόμα ντοκιμαντέρ στο ΣΚΑΙ ήρθαν στην εκδήλωση φωνάζοντας στο πίσω μέρος της αίθουσας πως αυτά τα βλέπουν και στο ιντερνετ ανυπομονούσαν για την προβολή της ταινίας ( η οποία είναι online στο ιντερνετ από τις 25/1).

Μετά ακολούθησε η προβολή της ταινίας. Η αίθουσα ήταν γεμάτη σε βαθμό που όσες καρέκλες υπήρχαν έξω από την αίθουσα επιστρατεύτηκαν για τον κόσμο.
Κοιτώντας τον ετερόκλητο κόσμο που ήρθε να δει την ταινία έμεινα με την εντύπωση πως ελάχιστα άτομα έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για να κάνουν κάτι προκειμένου όλες αυτές οι ιδέες να "προχωρήσουν" στην κοινωνία. Οι περισσότεροι μου έδωσαν την γεύση ενός "ειδικού" κοινού που ψάχνει ταινίες έξω από τις "συμβατικές" για να παρακολουθήσει.

Ο προβληματισμός φτάνει ως εκεί , βλέπουμε την ταινία και πάμε παρακάτω. Δεν προχωρούν στο επόμενο επίπεδο της πραγματικής εμπλοκής για να να ανατρέψουν την πραγματικότητα που βιώνουν. Δίπλα μου στην αίθουσα την ώρα της ομιλίας κάθονταν τρία άτομα , δυο άντρες και μια κοπέλα όχι πάνω από 25 ετών. Αυτό συνέβη την δεύτερη μέρα.

Καθώς η Άρτεμις Μαγλαρά, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός , μέλος της Ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μιλούσε για θέματα που αφορούσαν την αξιοποίηση της Αιολικής και κυματικής ενέργειας πριν την προβολή της ταινίας για δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, δίπλα μου οι δύο νεαροί έκανα αστεία και πειράγματα μεταξύ τους σε σημείο που αναγκάστηκα να τους κάνω παρατήρηση και η κατά τα άλλα χαριτωμένη κοπέλα ξαφνικά άνοιξε ένα βιβλίο και άρχισε να φυλλομετρεί (τώρα λέγεται διαβάζω)!

Συλλογιζόμενος αργότερα το συμβάν και κοιτώντας τον κόσμο κατάλαβα πως μια μερίδα ατόμων είχαν απλά έρθει για να δουν μια ακόμα ταινία και όχι να προβληματιστούν από αυτή ή να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν πέρα από απλά να δουν ένα ειδικό ντοκιμαντέρ.

Το συμπέρασμα βγαίνει καθώς η ερευνήτρια που μιλούσε πριν την ταινία έδινε πολύτιμες πληροφορίες για θέματα που θίγονται στην ταινία και μάλιστα αφορούν την ελληνική πραγματικότητα και τα νέα αυτά παιδιά αν και είχαν έρθει να δουν την ταινία αδιαφορούσαν παντελώς για οτιδήποτε άλλο πέρα από την προβολή.

Έχω δυστυχώς αφήσει τα σχολικά και πανεπιστημιακά θρανία αρκετά χρόνια τώρα όμως έντονα θυμάμαι τον εαυτό μου εκείνα τα χρόνια και μου είναι εντελώς περίεργο να προσπαθήσω να εξηγήσω την συμπεριφορά των συγκεκριμένων νέων.

Για μένα ήταν μια απογοήτευση που δείχνει πως η υποβάθμιση του πνεύματος ( dumping down ) στις μέρες μας καλά κρατεί.

Ευτυχώς τις αλλαγές και τις καινοτόμες ιδέες στο κόσμο μας ποτέ δεν τις έφεραν οι μάζες αλλά ορισμένα φωτεινά μυαλά.

Έτσι μπορώ να χαμογελάσω γιατί ως γνωστό ουκ εν τω πολλώ το ευ…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India