Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Είδαμε το πολυαναμενόμενο Zeitgeist III, Moving Forward

Επιτέλους είδαμε το πολυαναμενόμενο Moving Forward Zeitgeist III του Πήτερ Τζόσεφ! 

Η γεύση μου αναλυτικά μιας και δεν μου αρέσει με μια λέξη να περιγράφω πολλά πράγματα.

Γενικότερα θα μπορούσα να πώ ότι το ντοκιμαντέρ είναι μια πιο "δουλεμένη" έκδοση του  προηγούμενου Addendum. Έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα της όλης παρουσίασης με πιο πολλά γραφικά και η δουλειά του Πήτερ Τζόσεφ είναι σαφώς πιο καλή και μεστή.

Υπάρχει μια σημαντική παρουσίαση του ανθρώπου από  γενετικής και βιολογικής  πλευράς καθώς και ανάλυση των ανθρώπινων συμπεριφορών μέσα στο κοινωνικό σύστημα.

Επίσης παρουσιάζεται με ξεκάθαρο τρόπο το αναπόφευκτο γεγονός πως τα κοιτάσματα πετρελαίου εξαντλούνται πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε και αυτό από μόνο του οριοθετεί τις προϋποθέσεις για μια "στροφή" στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας, δηλαδή η αντίληψη πως οι φυσικοί πόροι είναι ουσιαστικά ανεξάντλητοι πρέπει να αλλάξει σε σχέση με την πραγματικότητα που λέει πως ο πλανήτης μας έχει πεπερασμένους φυσικούς πόρους για να τους εκμεταλλευόμαστε αλόγιστα.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε θέματα που άπτονται των υπηρεσιών της Αμερικανικής Κυβέρνησης όπως με τους Economic Hitmen στο προηγούμενο (Addendum).

Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε σε ένα σχέδιο μετάβασης (transition plan) , καθώς και με μελετημένο τρόπο έχει αγνοηθεί πλήρως η όλη οργανωτική δομή και προσπάθεια του Zeitgeist movement.

Δεν υπάρχει κανένα κάλεσμα στο κόσμο για στήριξη της προσπάθειας και θεωρείται ως αυτονόητη η - κατά την γνώμη μου απλοϊκή - λύση πως κάποια μέρα το σύστημα καταρρέει και ο κόσμος τρέχοντας πετάει τα χρήματα του μπροστά στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η όλη ταινία, διάρκειας δυο ωρών και σαράντα λεπτών, μπορεί να θεωρηθεί κουραστική για άτομα που πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με αυτά τα θέματα που θίγει καθώς η πληροφορία είναι πολύ συμπυκνωμένη και οι άνθρωποι που μιλάνε εξηγούν πολύπλοκα νοήματα με αρκετά μεγάλη ταχύτητα για κάποιον που δεν έχει ψάξει καθόλου αυτά τα θέματα.

Έμεινα ικανοποιημένος από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και από λεπτομέρειες που δεν ειπώθηκαν στις προηγούμενες ταινίες, όμως δεν μπορώ να προσπεράσω μια αίσθηση επανάληψης.


Γεγονός που για μένα ήταν αναμενόμενο μιας και τα πάντα στα οποία έχει στηριχτεί από πλευράς παρουσίασης ενός νέου κόσμου το Zeitgeist movement, οφείλονται στον Ζακ Φρέσκο και την ιδέα του για οικονομία βάσει πόρων ( Resource Based Economy ).

Εφόσον λοιπόν ο Ζ. Φρέσκο δεν έχει σχεδιάσει και μιλήσει για μια μεταβατική περίοδο ( transition plan ) περιμένα να μην γίνει και τέτοια αναφορά σε αυτό το πολύ βασικό θέμα.

Όσο περνάει δε ο καιρός τόσο θα γίνεται εμφανέστερο πως το Zeitgeist movement δεν είναι κίνημα γιατί δεν έχει κάποια δική του ιδεολογία άλλη από το Venus Project. Οι ιδέες του Φρέσκο αποτελούν στόχο για ένα κίνημα. Σήμερα οι ιδέες του Φρέσκο παρουσιάζονται από το Zeitgeist movement αύριο από κάποιον άλλον.

Υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες που "ξεσκεπάζουν" το υπάρχον σύστημα και μιλούν για το χρήμα, τις επιχειρήσεις και για τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Στο βαθμό που ο Πήτερ Τζόσεφ αναφέρει την βασική ιδέα που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον Ζακ Φρέσκο είμαι ικανοποιημένος να το προωθήσω ώστε να υπάρξει κάποια αφύπνιση στον κόσμο.

Σημασία για μένα έχει η κεντρική ιδέα που είναι και θα παραμείνει η οικονομία βάσει πόρων. Ίσως γι' αυτό ο Πήτερ Τζόσεφ δεν θέλει να είναι ηγέτης κανενός κινήματος, γιατί ακριβώς αναγνωρίζει πως ουσιαστικά πνευματικός ηγέτης των ιδεών είναι ο Ζακ Φρέσκο και το Zeitgeist δεν αποτελεί κίνημα αλλά μια προσπάθεια αφύπνησης.

Πέρα από αυτά είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που σε όσους την δουν για πρώτη φορά θα δώσει τροφή για πολύ μεγαλύτερη έρευνα. Μετά τις 25 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο ίντερνετ. Κατεβάστε την, δείτε την , αντιγράψτε την και δώστε την σε όσους ακόμα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ….



3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε πολλά σημεία αλλά υπάρχει μία ανακρίβεια: Στο τέλος της ταινίας γίνεται ξεκάθαρο κάλεσμα στο κίνημα Zeitgeist : "Τhe revolution is now...www.thezeitgeistmovement.com"

Antoine είπε...

Ναι έχεις δίκιο Ανώνυμε σ' αυτό. Όμως το Ζ υπάρχει τουλάχιστον 2 χρόνια τώρα και δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε αυτό στην ταινία.

Το κάλεσμα στο τέλος ουσιαστικά είναι μια πρωτροπή για να ενημερωθεί κανείς εκ του μηδενός μιας και δεν γίνεται αναφορά στο τι έχει γίνει απο κινηματικής πλευράς ως τώρα.

Πιστευω το έκανε γιατι ηθελε η ταινια να αποτελεί καθαρό ντοκυμανταίρ ανεξαρτητο από κινηματικές δράσεις.

John Holidis είπε...

Αυτο που αφήνει μια περίεργη γέυση, είναι ο τίτλος που δείχνει να μην συμβαδίζει και πολύ με το περιεχόμενο, (πάντας κρίνω από την δική οπτική γωνία, στο τι θα περίμενα από ένα τέτοιο θέμα)

Ναι μεν δείνει περισσότερες πληροφορίες, στην ουσία αποδεικνύοντας τα λεγόμενα του Jacque ότι στο μέλλον και εφόσον δημιουργήσουμε αυτήν την κοινωνία, η ύπαρξη φυλακών και γενικά της εγκληματικότητας θα μειωθεί δραστικά από τους πρώτους χρόνους, διότι οφείλεται σε τεράστιο βαθμό (αν όχι ολοκληρωτικά) στο κοινωνικό μας περιβάλλον (συμπεριλαμβάνοντας όλα)....δεν υπάρχει όμως αυτό που λέει ο Antoine, ένα πιθανό σχέδιο για μετάβαση, για προετοιμασία αυτού έστω. Κάτι που όντως μπορείς να πεις προχωράμε μπροστά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India