Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Διαχείριση σκέψης




Πάντοτε μου έκανε εντύπωση, αλλά όσο μεγαλώνω ακόμα μεγαλύτερη, πως οι άνθρωποι ενώ στην καθημερινότητά τους μπορεί να δαπανούν μεγάλη ποσότητα της εγκεφαλικής τους λειτουργίας για τα πιο απλά πράγματα, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν το ίδιο για τα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή.


Είναι πάντοτε περίεργη έκπληξη να διαπιστώνει κανείς πώς κάποιος, κατά τα άλλα καθώς πρέπει, ίσως και «πετυχημένο» μέλος της κοινωνίας μας, μπορεί να δαπανά ώρες ολόκληρες προκειμένου να αγοράσει ένα πουκάμισο ή σε περίπτωση κυρίας, ένα ζευγάρι παπούτσια, αλλά για πολύ σημαντικά πράγματα που καθορίζουν την ίδια του την ζωή, πιθανόν και των παιδιών του, να παίρνει αποφάσεις στο «πόδι».
Καθημερινά παρακολουθώ τους ανθρώπους να το κάνουν. Να λαμβάνουν δηλαδή σημαντικές αποφάσεις χωρίς να εμβαθύνουν. Τα μεγαλύτερα ψέματα ακόμα και σήμερα τον 21ο αιώνα συνεχίζουν να στοιχειώνουν την ανθρώπινη σκέψη.


 Έτσι μπορεί σήμερα κανείς να γνωρίσει άτομα οικογενειάρχες που παίρνουν αποφάσεις για την πορεία της ζωής τους και των παιδιών τους να πιστεύουν ‘παραμύθες’  όπως ότι υπάρχουν άγγελοι, ή κάποιος περπάτησε στο νερό και μετά αναστήθηκε ή πως μια παρθένα γέννησε, για να αναφέρω ορισμένα ξακουστά παραμύθια του χριστιανισμού για να μην καταπιαστώ με άλλες θρησκείες.


Είναι βέβαια και θαυμαστό πως αυτά τα άτομα μπορεί να σου ‘ψήσουν το ψάρι στα χείλη’ για μια απλή συναλλαγή που θα κάνεις μαζί τους, γιατί διακατέχονται από τον φόβο να μην ‘τους ρίξεις’. Προσπαθούν λοιπόν με χίλιους τρόπους να μην μετατραπούν σε θύμα κάποιου κακοπροαίρετου ενώ ταυτόχρονα ζουν όλη τους την ζωή ασπαζόμενοι απίστευτες μπούρδες.


Άλλοι πάλι ιδιαίτερα την περίοδο των εκλογών τυφλά ψηφίζουν με τον γελοιωδέστερο των τρόπων. Πάνε στην κάλπη και όταν βρίσκονται πίσω από αυτό το άθλιο παραβάν με ένα μάτσο από ψηφοδέλτια και των πιο απίθανων συνδυασμών, τότε κλείνουν τα μάτια και ξαφνικά περιμένουν να τους έρθουν διάφορες ‘φλασιές’ που στο τέλος μια απ’ αυτές θα ξεχωρίσει και αυτό τελικά θα ψηφίσουν.


Υπάρχουν βέβαια και οι ανίατες περιπτώσεις, εκείνα τα άτομα που δεν παρακολουθούν και δεν έχουν ιδέα περί των πολιτικών απλά όπως όταν ήταν 5 χρονών και ο πατέρας τους τους ‘έψηνε’ να γίνουν Παναθηναϊκός, έτσι κάπως είναι ένα κόμμα (ή μήπως να γράψω κώμα) και ψηφίζουν αυτό.
Δεν πάει να τους κοροϊδεύει, δεν πάει να τους θίγει, δεν πάει να συμφωνούν επικίνδυνα με το ‘αντίπαλο’ κόμμα αυτοί θα πάνε να ψηφίσουν το σερβιρισμένο από τα εφηβικά τους συνήθως χρόνια.


Εκεί που είναι ακόμα πιο τραγική η κατάσταση είναι στις αποφάσεις που οι άνθρωποι παίρνουν σχετικά με τα αισθηματικά. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αντωνία

Για τον Αϊνστάιν π.χ. η διαδικασία της σκέψης ήταν ένα μέσον προς επίτευξη ενός επιστημονικού σκοπού. Για τον τον Φρόιντ η σκέψη αποτελούσε μέρος του ψυχικού μας εξοπλισμού. Τι ακριβώς είναι η σκέψη;
Η σκεψη ειναι το μοναδικο πραγμα που μπορουμε να ορισουμε στη ζωη μας, και το κακο ειναι οτι κραταει μονο μια στιγμη." είπε ο "Απολλώνιος"

Δυστυχώς, στις σημερινές κοινωνίες που ο άνθρωπος άγεται και φέρεται από τον επιβαλλόμενο τρόπο ζωής, δεν ξέρουμε πια πόσο η σκέψη είναι ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη και πόσο είναι αντανάκλαση του πραγματικού εαυτού μας.

Ισως για αυτό σκεφτόμαστε διπλα τριπλά για ένα πουκάμισο γιατι κάνουμε μια σκέψη που δεν ειναι δική μας ότι αυτό είναι ένα κάτι που μας απεικονίζει (απο άποψη κοινωνικής θέσης, γούστου, μόρφωσης) σκέψη που το κοινωνικό μας περιβάλλον μας τη σερβίρει. Ετσι με τις προ μαγειρεμένες σκέψεις της εποχής μας δεν μπαίνουμε στη διαδικασία σκέψης με την πλήρη της ανάπτυξη ως διεργασίας. Δεν γνωρίζουμε να το κάνουμε η φοβάμαστε ότι αυτό το ταξίδι θα μας φανερώσει τις αδυναμίες μας τις ελλείψεις μας ως νοητικών και σκεπτόμενων όντων.

Οπότε και μένουμε στις προμαγειρεμένες σκέψεις που μας καθοδηγούν τελικά σε ολοκληρωτική παραμόρφωση του εαυτού μας του τρόπου ζωής μας και σε αναστολή και μαρασμό των ανώτερων διεργασιών της σκέψης της κρίσης της αντίληψης.
Και πιστεύω ότι όσο οι "διαμορφωτές της σκέψης" δυναμώνουν το συναίσθημα της αγέλης και του προβάτου που μένει εκτός τόσο οι σκέψεις μας θα γίνονται περισσότερο δογματικές ανελεύθερες και εχθρικές προς την πραγματική μας φύση αυτήν που μελέτησαν με τη δική τους σκέψη ελεύθερη οι Αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India