Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Οταν οι πληγές συμφέρει να μένουν ανοιχτές

“Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί ένα κομμάτι γης κατά μήκος της Μεσόγειου θάλασσας μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος αλλά διεκδικείται από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή ως μέρος του Κράτους της Παλαιστίνης. Μετά την Μάχη για την Γάζα τον Ιούνιο του 2007, μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, η περιοχή κυβερνάται ντε φάκτο από την Χαμάς.

Ο πληθυσμός της, έγινε μάρτυρας μιας δραματικής επιδείνωσης των συνθηκών ζωής μετά το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα, τον Οκτώβριο του 2002. Στις 19 Ιουνίου του 2008, έπειτα από πολύνεκρες συγκρούσεις, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς. Μετά την λήξη της η Χαμάς επανήλθε στην εξαπόλυση ρουκετών κατά πόλεων του Ισραήλ, και το Ισραήλ σε βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.”

Μόνο κατά τη διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης "Χυτό Μολύβι" του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα (27.12. 2008 - 18.01.2009) δολοφονήθηκαν 1443 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους 340 ανήλικα παιδιά και 111 γυναίκες).

Στις 12 Ιανουαρίου 2009 διαβάζουμε στο "Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή/Λωρίδα της Γάζας" μεταξύ των άλλων που ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

..............
5. ζητεί μια ταχεία, από κοινού και υψηλού επιπέδου δράση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, ΗΠΑ, ΗΕ, Ρωσία), το οποίο πρέπει να συνεργαστεί στενά με τα αραβικά κράτη, προκειμένου να σταματήσει η σημερινή σύγκρουση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι εγγυήσεις για μια βιώσιμη λύση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με βάση την ειρηνική και ασφαλή συνύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους·
..............
16. καλεί το Ισραήλ να εγγυηθεί τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, να καταργήσει σταδιακά τα σημεία ελέγχου στη Δυτική Όχθη και να προχωρήσει σε δραστική αλλαγή της εποικιστικής πολιτικής του, προκειμένου να καταστήσει δυνατή την οικονομική ανάπτυξη, ως προϋπόθεση για ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος·
.............

Και όμως για τα τελευταία γεγονότα τα οποία ουδόλως προκαλούν έκπληξη σε όλα τα διεθνή φόρα και τα πολιτικά γραφεία παρότι όλοι δήθεν διαμαρτύρονται για τη σφαγή πάνω στο πλοίο ακτιβιστών και μάλιστα στα διεθνή ύδατα (αμφισβητήσιμα και αυτά), θα πρέπει να αναλογιστούν πόσο υπεύθυνοι είναι όλοι τους για την απροκάλυπτη και θρασύτατη συμπεριφορά του Ισραηλινού κράτους ενάντια σε όλα τα διεθνή ψηφίσματα, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια το Διεθνές Δίκαιο και κάθε δίκαιο.

Τα στοιχεία που παραθέτει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο γιατρός της Αction Aid Ουνι Κρισνάν (άρθρο Ελευθεροτυπίας της Ιωάννας Σωτήρχου) δηλώνουν ότι «Η ισοπέδωση στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο» και «Το ένα τρίτο από τους 1.440 νεκρούς ήταν παιδιά στις 22 μέρες των επιθέσεων» (το 2009)

«Βλέπεις παντού μπάζα και δεν υπάρχουν ούτε μπουλντόζες να τα απομακρύνουν ώστε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Και είναι εκεί, μέσα στα ερείπια, που μπορεί να δεις παιδιά που έχασαν και τα δυο τους πόδια, να πηγαίνουν σχολείο τρεις βδομάδες μετά τον τραυματισμό τους. Γιατί ξέρουν ότι πρέπει να συνεχίσουν. Κι ας μην έχουν ούτε κανονικές πατερίτσες, γιατί είναι πολλά -ακόμη και τα στοιχειώδη- που στερούνται λόγω του αποκλεισμού. Και δεν το πιστεύεις. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να επιτραπεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση όχι μόνο σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά σε ανθρωπιστική βοήθεια και μέσα περίθαλψης. Είναι ζωτικής σημασίας».

Σε ένα άλλο σχολείο τα παιδιά είχαν φτιάξει στην αυλή, δίπλα από εκεί που γινόταν το μάθημα -γιατί το σχολείο είχε γκρεμιστεί- ένα μνημείο με την Ερυθρά Ημισέληνο (ο μουσουλμανικός «ερυθρός σταυρός»), «στολισμένο» με κουτιά που αναπαριστούσαν φάρμακα και όλα ήθελαν να γίνουν γιατροί. Ηταν ο φόρος τιμής τους στο συμμαθητή τους που σκοτώθηκε στις επιθέσεις και ήθελε να γίνει γιατρός.

- «Τα παιδιά ζουν με την αγωνία του επόμενου βομβαρδισμού, κοιμούνται με αυτήν, είναι στους εφιάλτες τους, ζουν με τον τρόμο ανάμεσα σε συνεχής επιθέσεις. Κι αυτή είναι μια από τις λιγότερο προβεβλημένες μορφές της κρίσης στη Γάζα. Δεν έχω συναντήσει ξανά τόση θέληση για ζωή και τόση καταστροφή ταυτόχρονα. Είναι συγκλονιστικό. Τρομακτικές ήταν και οι 1.440 απώλειες σε 22 ημέρες επιθέσεων, εκ των οποίων το 1/3 ήταν παιδιά. Δουλεύουμε πολύ μαζί τους, για να ξεπεράσουν το τραύμα τόσης οδύνης και απώλειας, γιατί κάθε παιδί που συναντήσαμε στη Γάζα είτε έχασε ένα μέλος της οικογένειάς του, κάποιον γνωστό του, είτε έχει ένα συμμαθητή ορφανό».

* «Μια κοινωνία βυθισμένη στο πένθος» όπως μου είχε πει η ισραηλινή δημοσιογράφος Αμίρα Χας.

«Ακριβώς: σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ πριν από τον πόλεμο, περισσότερα από ένα στα δύο παιδιά, το 56% των 840.000 παιδιών υπέφεραν από υπερβολικό άγχος, είχαν μετατραυματικές διαταραχές και αρκετά χρειάζονταν ιατρική βοήθεια. Πριν από τον πόλεμο. Σήμερα η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί...»

Αυτά έλεγε ο γιατρός Ουνι Κρισναν αλλά καμμιά ανθρωπιστική βοήθεια και καμμιά αρμάτα ακτιβιστών δεν πρόκειται να ανατρέψει μια κατάσταση που δημιουργεί μια ισορροπία τρόμου μεν αλλά ισορροπία.
Πως θα ήταν η περιοχή αύριο με ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και μιλάμε για το πετρέλαιο, γιατί τα κράτη της Μεσης Ανατολής κόβονται και ράβονται στα μέτρα των διερχόμενων πετρελαιοαγωγών, πράγμα που ισχύει και για το Κουρδιστάν μια περιοχή που κάθεται στη κυριολεξία πάνω στο σταυροδρόμι των πετρελαιοαγωγών.

Εάν κάποιος πιστεύει ότι θα υπάρξει εξέλιξη που να δημιουργήσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος τότε μάλλον πρέπει να μελετήσει καλύτερα τις κινήσεις στη διεθνή πολιτική σκακιέρα.
Οι μόνιμες αυτές εστίες σφαγών και καταστροφής δεν πρόκεται να εκλείψουν γιατί είναι πιό ωφέλιμο στο διεθνές status quo να υπάρχουν πάρα να λυθούν είτε είναι η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, είτε η απελευθέρωση των Κατεχόμενων στη Κύπρο είτε τα ασταθή κράτη προς βορράν μας στα πολύπαθα Βαλκάνια.

Η ρευστότητα αυτή, ο φόβος ότι είμαστε υπό διαρκή απειλή εκτρέφει την οικονομία με τεράστιους τζίρους σε αγορές πολεμικού εξοπλισμού και είναι γνωστό ότι όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ένας πόλεμος σε κατάλληλο χρόνο και τόπο την υφεση κάνει πέρα. Ποιός να ενδιαφερθεί εάν στη Γάζα τα παιδιά ακρωτιριάζονται χωρίς αναισθησία, τα όπλα να πωλούνται και η χημική βιομηχανία να κάνει έρευνα για λευκό φώσφορο και άλλα θανατηφόρα χημικά (που προκαλούν τέτοιο θάνατο που μόνο διαστροφικά μυαλά μπορούν να τα έχουν κατασκευάσει).

Η Έλλαδα δε βρίσκεται γεωπολιτικά μεταξύ σφύρας και άκμονος προσπαθώντας να έχει και το σκύλο χορτάτο (ΗΠΑ και συμμάχους) αλλά και τη πίττα ολόκληρη (οι σχέσεις μας με τη Μέση Ανατολή ήταν πάντα ιδιαίτερα θερμές από εποχής Ανδρέα Παπανδρέου).

Είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό το άρθρο που έχει προηγηθεί στο blog αυτό με τίτλο "Διεθνής Στρατηγική - Κοίτα πίσω από τα γράμματα", γι' αυτό θα κλείσω με μια σκέψη, η Δυτική Οχθη δεν είναι παρά μια ακόμη πληγή πάνω σε αυτό το πλανήτη και όσο οι γιατροί που καλούνται να φροντίσουν την ίαση αυτών των πληγών, αποφασίζουν με τη λογική ότι είναι σημαντικότερο το προσωπικό κέρδος, παρατείνοντας και προκαλώντας επιπλοκές στη πληγή, από την ίαση της, τόσο αυτές οι πληγές θα παραμένουν και για εμάς τους υγιείς να μας φοβίζουν, να μας απειλούν και να καθυποτάσσουν σαν επαπειλούμενη τιμωρία όσους θα τολμήσουν να εφαρμόσουν την σωστή πρακτική για την οριστική ίαση της πληγής

Σε μας έγκειται πιά η επόμενη ακτιβιστική μας δράση να είναι συνολική, να σχεδιαστεί από εμάς (και όχι κάποια αόρατα κέντρα αποφάσεων) και να αφορά εμάς, το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού χωρίς βία, πολέμους, φτώχεια και χρήμα.

http://networkedblogs.com/4sVN5
http://el.wikipedia.org
www.europarl.gr
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=37437

2 comments:

GL είπε...

Γεια σας
βρε παιδια τα κειμενα σας ειναι πολυ μεγαλα και θελει πολυ ωρα για να τα σχολιασει κανεις.
η αρχη στο θεμα για την Γαζα εχει εισαγωγικα που σημαινει οτι ειναι απο καποια πηγη η οποια δεν αναφερεται.σε τετοια θεματα μας ενδιαφερει η πηγη γιατι υπαρχουν υποπτες ανακριβιες.
Το σχεδιο του Ισραηλ ειναι να γινει η Γαζα ενα τεραστιο στρατοπεδο συγκεντρωσης που θα βαλουν ολους τους Παλεστινιους μεσα , διωχνοντας τους,μεσω εποικων, απο την δυτικη οχθη .
Αν θα το πετυχουν η οχι δεν το ξερουμε.
υπενθυμυση οτι η Χαμας ειχε εκλεγει σε κανονικες εκλογες.
ο εμφυλιος με την Φαταχ ειναι λιγο υποπτος.

Antoine είπε...

GL Πηγές βρίσκονται στο τέλος του κειμένου .

http://networkedblogs.com/4sVN5
http://el.wikipedia.org
www.europarl.gr
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=37437

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India