Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οι υπάλληλοι των τραπεζών

Δεν υπάρχει τομέας που να σκεφτώ όπου ο κόσμος δεν πιάνεται κορόιδο. Τρανταχτό τελευταίο λοιπόν.

Η Κυβέρνηση θέλει να "αναθερμάνει" την αγορά και ιδιαίτερα τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για να το πετύχει αυτό αποφάσισε να διοχετεύσει 2.5 Δισεκατομμύρια Ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στοχευμένα κριτήρια - προφανώς εννοεί δραστηριότητα, πορεία προηγούμενων ετών, εξακρίβωση της πραγματικής ανάγκης για στήριξη και άλλα.

Το κόλπο βέβαια γνωστό. Τα 2.5 Δις θα δοθούν μέσω τραπεζών. Δηλαδή με τόκο , άρα και κέρδος για τις τράπεζες. Σύμφωνα με το "κλιμακωτό χρηματικό σύστημα" (Fractional Monetary System) ακούστε τι θα δημιουργήσουν οι τράπεζες με αυτά τα 2.5 Δις.

Ξεκινάμε λέγοντας πως αυτά τα 2,5 Δις είναι χρέος του ελληνικού δημοσίου αφού ως γνωστόν δεν έχουμε λεφτά ως χώρα και όλα τα χρήματα που δίνει το ελληνικό δημόσιο είναι δανεισμένα από την Τρόϊκα.

Δηλαδή εμείς οι πολίτες που χρωστάμε στην Τρόικα αυτό το ποσό τα δίνουμε στις τράπεζες οι οποίες αποτελούν κερδοσκοπικές εταιρείες όπως για παράδειγμα η Coca cola, ή το The Mall ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση κάποιου ιδιώτη.

Στην συνέχεια η κερδοσκοπική αυτή εταιρεία (τράπεζα) κάνοντας χρήση του "κλιμακωτού χρηματικού συστήματος" (Fractional Monetary System) αυτόματα μετατρέπει τα 2.5 δις σε δικό της αποθεματικό όπως κάνει με όλες τις άλλες καταθέσεις. Σύμφωνα λοιπόν με το (Fractional Monetary System) σήμερα η αναγκαιότητα αποθεματικού για κάθε συναλλαγή πρέπει να είναι το 10%.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 2.5 δις ευρώ που δίνονται στις τράπεζες (για καλύτερη κατανόηση ας υποθέσουμε πως είναι μόνο μια η τράπεζα) το 10% δηλαδή 250 εκατομμύρια ευρώ πρέπει να δεσμευθούν από την τράπεζα σαν απαιτούμενο διαθέσιμο ενώ τα υπόλοιπα 2,25 δις αποτελούν πλεονάζων απόθεμα της τράπεζας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για σύναψη δανείων.

Λογικά κάποιος θα υπέθετε πως το πλεονάζων απόθεμα (2,250 δις) θα ήταν ένα ποσό που προκύπτει από τα αρχικά 2.5 δις που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στις τράπεζες. Δηλαδή καθώς η τράπεζα δανείζει να μειώνεται και το αποθεματικό της. ΛΑΘΟΣ

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως τα 2,25 δις απλά "δημιουργούνται" από το τίποτα επιπλέον του αρχικού ποσού τον 2.5 δις.!!!!

Έτσι για τις τράπεζες έχουμε:

    2,5 δις χρήματα που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση
+ 2,25 δις που προκύπτουν από το (Fractional Monetary System)
-------------
   4,75 δις ευρώ για την τράπεζα

Οι τράπεζες δεν πληρώνουν τα δάνεια από τα λεφτά που λαμβάνουν ως καταθέσεις. Αν το έκαναν αυτό δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί νέο χρήμα. Αυτό που κάνουν είναι να συνάπτουν συμβόλαια δανεισμού δίνοντας χρήματα σε αυτόν που παίρνει το δάνειο.

Δηλαδή επειδή υπάρχει ανάγκη δανεισμού από τον κόσμο και έχουν το 10% (μόνο)  του αποθεματικού από το αρχικό ποσό που δανείζουν είναι σε θέση να συνάψουν συμβόλαια δανείων και να δημιουργήσουν νέο χρήμα από το τίποτα.

Ο παραπάνω τρόπος υπολογισμού και δανεισμού μπορεί να προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά κρατώντας 10% σαν αποθεματικό της τράπεζας που συνάπτει το δάνειο και 90% νέο χρήμα για δανεισμό.

Υπολογίζεται αν συνεχίσουμε  πως από τα 2,5 δις ευρώ μπορούν να παραχθούν για τις τράπεζες από το τίποτα 36 δις ευρω.

Άρα για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα καταφέρουν τελικά να δανειστούν από την τράπεζα (τράπεζες) για κάθε δάνειο θα δημιουργείται κάθε φορά το 90% του ποσού που δανείζεται η μικρομεσαία επιχείρηση ως νέο χρήμα για την τράπεζα.

Επιπλέον όλοι όσοι δανείζονται θα είναι υποχρεωμένοι να αποπληρώσουν με τόκο παρόλο που τα χρήματα αυτά δόθηκαν άτοκα στις τράπεζες από την ελληνική κυβέρνηση για "στήριξη" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δηλαδή εμείς οι πολίτες τους τροφοδοτήσαμε με το αρχικό ποσό που θα μας δανείσουν αλλά λόγω του FRS θα μπορέσουν να βγάλουν επιπλέον 36 δις ευρω (από τα 2.5 δις αρχικά) χωρίς να υπολογίζουμε τους τόκους που κάθε μικρομεσαία επιχείρηση θα πληρώσει.

Για να καταλάβει κάνεις την κοροϊδία όταν έγιναν οι φωτιές στην Πελοπόννησο και είχαμε 52 νεκρούς η τότε κυβέρνηση έδωσε αποζημιώσεις, όχι δάνεια, μέσω τραπεζών για άμεση ανακούφιση των αναγκών των πληγέντων 3000 ευρώ στην οικογένεια.

Κανείς μπορεί να αναρωτηθεί αφού η ελληνική κυβέρνηση τόσο πολύ θέλει να βοηθήσει τους μικρομεσαίους γιατί δεν δίνει με την ίδια μορφή αποζημίωσης και ανά μέγεθος επιχείρησης αντίστοιχη, απευθείας βοήθεια μοιράζοντας τα 2.5 δις στις επιχειρήσεις και όχι μέσω των τραπεζών και του παραπάνω συστήματος ;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India